VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.07.11. Paroda iš bibliotekos meno kolekcijos

Janina Valančiūtė

Lietuvos medicinos biblioteka

Birželio mėnesį Lietuvos medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilnius) pristatyta paroda „Iš bibliotekos kolekcijos: Tapyba, akvarelės, piešiniai, pastelės ir ekslibrisai“, kuri skirta bibliotekos meno galerijos 30-ies metų sukakčiai.

Nuo pirmosios dailės kūrinių parodos Lietuvos medicinos bibliotekoje jau praėjo trys dešimtmečiai. Pradėjome drąsiai tarptautinėmis ekslibrisų parodomis. 1994 m. menotyrininkas Donaldas Strikulis surengė tarptautinę ekslibrisų parodą – konkursą „Lietuvos medicina“, kurioje dalyvavo 40 autorių iš 17 pasaulio šalių. Kita paroda buvo skirta italų vaikų gydytojui, kolekcininkui Enzo Pellai. Vėliau tradiciškai kas dešimt metų buvo organizuojamos ekslibrisų parodos medicinos tematika. Antrojoje parodoje ekslibrisus pristatė 59 autoriai, o trečiojoje – 49. Daugiausia ekslibrisų skirta gydytojams, taip pat nemažai darbų – gydymo ir mokslo įstaigoms, vaistinėms, medicinos draugijoms. Išleisti keturi ekslibrisų parodų katalogai ir almanachas „Ekslibrisai gydytojams“.

Daug metų bibliotekoje parodas organizavo dailininkė grafikė Viktorija Daniliauskaitė. Ji pritraukė tuomet jaunuosius, dabar jau žinomus, menininkus.

Biblioteka bendradarbiauja su Lietuvos ekslibrisininkų klubu, Vilniaus dailės akademija ir daugeliu kitų organizacijų. Galerijoje savo darbus eksponavo dailininkai Aloyzas Stasiulevičius, Vija Tarabildienė, Aušra Čapskytė, Alfonsas Čepauskas, Valerijonas Jucys, Juozapas Miliūnas, Jonas Varnas, Ina Budrytė, Viktorija Daniliauskaitė, Mantas Maziliauskas, Rima Gaižauskaitė, Vilija Kneižytė ir kt. Su savo darbais supažindino dailės terapeutai, moksleivių, studentų ir senjorų dailės studijų nariai, Rokiškio psichiatrijos ligoninės pacientai. Kasmet buvo rengiamos Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės klubo „13 ir Ko“ (vadovė gyd. Danguolė Survilaitė), tapybos ir fotografijos plenerų „Atraskime nežinomus Lietuvos turtus – tris nuostabius E. F. Andre parkus prie Vilniaus“ parodos.

Vis gausėja kuriančių medikų būrys. Bibliotekoje parengtos Rimanto Keblo, Eglės Stukaitės, Jūratės Jankauskienės, Laimos Baltrūnienės, Ritos Lunskienės, Valerijos Dulskienės, Danutės Barštienės, Giedriaus Uždavinio, Vidos Domarkienės, Algimanto Bandzos, Vidmanto Mickevičiaus, Laimono Jazukevičiaus, Leonos Korkutienės, Arturo Milašausko, Vytauto Jakelevičiaus, Ričardo Dailidės, Stepono Bagdono, Michailo Aizeno, Emilijos Petrauskienės, JAV gyvenančio gydytojo neurologo Andriaus Plioplio ir kitų autorių tapybos, akvarelių, piešinių ir fotografijų parodos.  Bibliotekoje taip pat buvo eksponuoti karpiniai, keramikos ir metalo dirbiniai, skulptūros, šiaudiniai sodai, juostos ir kt.

Surengta apie 300 parodų.  Atsidėkodami už galimybę pristatyti savo kūrybą autoriai dažnai dovanoja darbus. Taip susikaupė didžiulė meno kūrinių kolekcija, kurios didžioji dalis - ekslibrisai, trečdalį sudaro  tapybos ir grafikos darbai, akvarelės, piešiniai, pastelės, keletas keramikos, medžio ir metalo dirbinių. Dėkojame padovanojusiems bibliotekai savo darbus, kuriais puošiame bibliotekos erdves ir darbo kabinetus. Šioje parodoje nesutalpinome visų kūrinių, dar teks surengti kitą ekspoziciją.

Parodos pristatymo dieną apsilankiusiai menininkei Zentai Sakalauskienei buvo malonu, kad jos darbus gali matyti kasdien praeinantys bibliotekos lankytojai. Didelio susidomėjimo sulaukė pirmosios Tarptautinės ekslibrisų parodos-konkurso „Lietuvos medicina“ laureatės  ir specialaus prizo už geriausią darbą skirtą bibliotekai laimėtojos Aušros Čapskytės (1966-2023) kūryba. Bibliotekoje ji surengė keletą grafikos, ekslibrisų ir tapybos darbų personalinių parodų (1999, 2003, 2006, 2017). Susirinkusius į parodos atidarymą lydėjo smuikininkas Andrius Pleškūnas, mūsų bičiulis, grojęs ir daugelyje kitų renginių.

Bibliotekai dovanotų darbų parodos kuratorės – Janina Valančiūtė (tapyba, akvarelės, piešiniai, pastelės) ir Regina Vaišvilienė (ekslibrisai).

Paroda Lietuvos medicinos bibliotekoje veiks iki rugpjūčio 30 d. Maloniai kviečiame apsilankyti.

 

Atgal