VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.06.26. Dainų šventės organizatoriai dalijasi rekomendacijomis: štai į ką 37 tūkst. dalyvių turėtų atkreipti dėmesį

 

 Netrukus Vilniuje prasidės šimtmetį mininčios dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ renginiai. Iš viso vyks 14 koncertų, iš kurių 10 bus nemokami. Renginio organizatoriai pateikia svarbiausią informaciją ir rekomendacijas žiūrovams.

Dainų šventės renginiai prasidės birželio 29 d., o šventę vainikuos liepos 6 d. Vingio parke organizuojamas grandiozinis renginys, paminėsiantis Dainų dieną. Organizatoriai tikisi, kad šio renginio metu į Vingio parką sugužės tūkstantinės žiūrovų minios. Kultūros ministras Simonas Kairys neslepia, kad, belaukiant šventės, nuotaika yra pakili, ir agitavo žmones ateiti į visus renginius.
„Visgi dainų šventė yra visos valstybės reikalas. Aš manau, kad ši šventė yra apie bendrystę, kas mus nupiešia, kaip mes save suvokiame, kalbėdami apie lietuvybę. Labai nekantriai laukiame šio savaitgalio, kada viskas prasideda. Kviečiame tiek į mokamus, tiek į nemokamus renginius. Nuostabu, kad bilietai ištirpo vos tik paskelbus prekybą“, – sakė S. Kairys.
Ministras taip pat pabrėžė, kad finalinis renginys Vingio parke yra nemokamas – reikia tik noro. „Ateikite į Vingio parką ir jus tiesiog įtrauks“, – teigė jis. Raginama negailėti laiko ir kantrybės Dainų šventės organizatoriaus Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa rekomendavo kuo anksčiau atvykti į koncertus, kad būtų galima išvengti žmonių susigrūdimo. Yra tikimybė, kad žmonės būtų išvis neįleisti, jeigu jie nespėtų atvykti į renginį likus pusvalandžiui iki jo pradžios.
„Renginiai didelėse erdvėse, kviečiu ateiti iš anksto – ant bilietų rašėme datas, pavyzdžiui, į Kalnų parką, pusvalandžiui likus iki koncerto, žiūrovai bus neįleidžiami. Geriau pasinaudoti viešuoju transportu, nes po ir prieš koncertus važiuos papildomi viešojo transporto maršrutai“, – komentavo situaciją S. Liausa. Jis pabrėžė, kad yra ruošiamos dalyviams skirtos atmintinės, kad koordinatoriai galėtų kuo lengviau susigaudyti koncertų eigoje: „Ruošiamos atmintinės patiems dalyviams, kad būtų viskas aišku koordinatoriams, nes suvaldyti 37 tūkst. dalyvių yra ką veikti, todėl turime savivaldybių koordinatorius“, – sakė Dainų šventės organizatorius S. Liausa.

Dainų šventės renginiai prasidės birželio 29 d.

S. Liausa atkreipė dėmesį, kad asmenims su negalia taip pat yra skirtos vietos ir kur būtų patogiai galima ir į Vingio parką, ir į Kalnų parką patogiai atvykti, o visa tai yra bilietuose pažymėta.

Ministras S. Kairys taip pat paragino dalyvius būti kantrius dėl dalyvių gausos. „Kviečiu visus būti kantrius, nes Vilniuje ir Kaune bus daugybė žmonių, kurie bus iš įvairiausių užsienio šalių, tai pasidžiaukime, kad esame kartu ir kad jaučiame tą vienybės jausmą“, – toliau pasakojo S. Kairys.

Rekomendacijos dalyviams bei žiūrovams dainų šventės metu

Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla patikino, jog policija yra pasiruošusi bet kokiems galimiems nutikimams. Šventės metu kiekvieną dieną darbuosis 150 policijos pareigūnų, kurie užtikrins dalyvių bei žiūrovų saugumą. „Esame numatę policijos veiksmus, iškilus labai skirtingiems scenarijams. Turime būti pasirengę neįprastoms situacijoms, praėjusią savaitę tam pasiruošti turėjome pratybas. Galiu pasakyti, kad šventės metu dirbs pakankamai dideli policijos pareigūnų pajėgumui. Kiekvieną dieną šventės metu Vilniaus mieste dirbs iki 150 policijos pareigūnų. Šalia to dirbs ir kitos pajėgos, greitojo reagavimo pajėgos ir kitos institucijos, kurios vykdo kasdienę veiklą“, – apie policijos darbą pasakojo R. Požėla. Būnant tarp daugybės žmonių, R. Požėla dalijo patarimus, kad reikės saugoti savo daiktus nuo vagių bei atidžiai sekti organizatorių skelbiamą informaciją internete.

Dainų šventė yra visos valstybės reikalas

„Kad ir kokia būtų šventiška nuotaika, nepamirškite, kad tokie renginiai pritraukia ir ilgapirščių, reikia saugoti savo asmeninius, vertingus daiktus, nepalikti jų be priežiūros. Kreipiuosi į vairuotojus, kad skirtų ypatingą atidumą prie perėjų, šviesoforų, ten, kur vyksta šventės dalyvių judėjimas. Reikia sekti savivaldybės, organizatorių informaciją apie eismo ribojimus“, – patarė R. Požėla. Papildomai budės greitosios medicinos pagalbos brigados Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros, odontologijos ir medicininės reabilitacijos skyriaus patarėjos Viktorijos Buzytės, Vilniuje greitosios medicinos pagalba bus itin sustiprinta – budės 54 brigados. „Šiame renginyje stiprinamas būtinosios pagalbos teikimas, papildomai dirbs 54 greitosios medicinos pagalbos brigados, kurios renginio metu teiks būtinąją pagalbą“, – teigė V. Buzytė. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė dalijo rekomendacijas, ką reikia turėti su savimi ir ko nesivežti.

Šventę vainikuos liepos 6 d. Vingio parke organizuojamas grandiozinis renginys, paminėsiantis Dainų dieną
„Dalyviams patariu nesėdėti ant žolės, atsinešti repelentų. Metų metus dalyviams kartojame – nesivežkite greitai gendančio maisto, karšto rūkymo mėsos, pieno. Reikia turėti su savimi drėgnų servetėlių, būtinai kremo nuo saulės, kepures, turėti gertuves, negerti gaivinančių gėrimų, išskyrus vandenį. Turėti apsiaustus nuo lietaus. Kiekvienas dalyvis apie tai yra informuotas“, – teigė R. Lingienė. Pasak R. Lingienės, bus 100 vietų, kur dalyviai apsigyvens: „Kai kur sąlygos spartietiškos, kai kur labai paprastos“, – tęsė ji. Dalyviai bus draudžiami papildomu draudimu Dainų šventės mecenato „Swedbank“ Komunikacijos ir tvarumo tarnybos vadovas Valdas Lopeta pasakojo, koks bus šio banko indėlis į dainų šventę. „Pirma dalis – finansinė parama, antra dalis – papildoma informacija, sklaida, kuri padeda žmonėms įsitraukti į dainų šventės renginius. Nors mes tikime, kad šventė praeis saugiai, visi dalyviai bus apdrausti papildomu sveikatos draudimu“, – sakė V. Lopeta.

Atgal