VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.06.18. PUIKI EDUKACINĖ FLORISTŲ IŠVYKA Į RUMŠIŠKES

 Regina Jakučiūnaitė, žurnalistė

 

"Kaipgi gražus gražus rūtelių darželis,

 Pilnas jau prisėtas žalių žolynų"

 

Nuostabi pavasario pabaigos diena žadėjo saulę... Mokyklos autobusiukas linksmai ridenosi autostrada link Rumšiškių. Pro langus slinko kvepiantys žiedais laukai ir garbanoti debesiukai. Ties septyniasdešimt penktu kilometru nuo Vilniaus, posūkis į Rumšiškes, Liaudies buities muziejų - "Tėviškė". Šiandieną pamoka bus kitokia - natūralioje aplinkoje. Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro floristo specialybės mokiniai ir mokytojai (Stanislava Kareckienė ir Regina Kubertavičienė) vyko susipažinti su lietuviškais darželiais natūralioje aplinkoje. Mokytoja Stasė moko sudaryti gėlių puokštes, komponavimo meno, o Regina piešia kartu su mokiniais gėles. Į netradicinę pamoką įsijungs ir gėlių darželių specialistė Rasa Žumbakienė, kuri jau ir laukė prie vartų. Puiku, kad muziejus yra parengęs keletą edukacinių programų ir, iš anksto tai aptarę, mokiniai ir mokytojai atvyko į muziejų.  Patogiai privažiuojama autobusiuku prie sodybų, nes ne visi būtų galėję apeiti tokį didelį plotą.

Apžiūrinėdami sodybose esančius darželius, mokiniai analizavo, kuo skiriasi darželių gėlės atskirose Lietuvos etnografinėse srityse. Visur dominuoja rūtos, kurios ne tik darželių, bet ir mergelių galvų puošmena, ir vaistas. Puikuojasi varpeliai, katilėliai, sinavadai. Įdomus pasirodė ir augalų kolekcinis laukelis, kur surinkti retesni ir tradiciniai Lietuvos darželių žolynai. Yra net peletrūnas, kurį itin sunku užsiauginti. Gera pastebėti, kad darželiai prižiūrėti ir sutvarkyti. Palydovė Rasa pasakojo apie lietuvių tradicijas, susijusias su darželiu, o mokytoja Stasė klausinėjo , ar atpažįsta mokiniai gėles. Patiko ir sodyboje demonstruojami kaimo vaikų žaislai ir žaidimai: kojūkai, arkliukai, sūpynės. Viską galima paliesti, išbandyti.. Labai patiko mokiniams vaikščioti su kojūkais, nors tai kainavo nemaža fizinių jėgų.

Ekskursijos pabaigoje, Aukštaitijos kieme edukacijos užsiėmimo dalyviai buvo pakviesti už plačių skobnių ir buvo pavaišinti mėtų bei melisos arbata su medumi. Ačiū mielai vadovei Rasai, kuri nuoširdžiai pasakojo apie darželius, pati apsirengusi tautiniais drabužiais, ačiū muziejui už įdomią edukacinę programą, vairuotojui Ramūnui už kantrybę ir mokyklai už galimybę dirbti įdomiau, keičiant edukacinę aplinką. Manau, ši ekskursija ilgam išliks mokinių atmintyje.

Autorės nuotraukose edukacinių užsiėmimų akimirkos.

Atgal