VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

2024.09.11. Lietuvių žvilgsnis į Juodkalniją arba VILNIUS - TIVATAS (II)

Alfonsas Kairys

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Naktis kaip naktis –  sapnuose. O kvepiančia  kava prisodrintas rytas pažadina iš miegų ir kviečia į šios nuostabios šalies kelionę. Prieš ją užsuki į vietinį (suprask – Budvos) turgelį: visko daugiau negu pilna: vaisiai, žuvis, pyragai, pyragėliai na, ir kai kurios kainos: puslitrinis butelis vandens 0.57$, butelis vietinio alaus 0.83$, kilogramas bananų 1.06$, kilogramas obuolių 0.84$ ir pan. Kelionei reikalingas tik vanduo (parduotuvėse jis brangesnis) – tai jo ir pasiimi buteliukų pora. 

Pasuki Cetinės - senosios Juodkalnijos sostinės  – link: serpantininiu keliu į Lovčeno kalną bei Lovčeno Nacionalinį parką. Tikslas: aplankyti  aukščiausią pasaulyje mauzoliejų, pastatytą 1676 metrų aukštyje.  Kopi 461 laipteliu – atsiduri prie jo ir... įeiti negali, nes vyksta kažkokie darbai. Taigi, klausaisi vietinio gido pasakojimo apie  Juodkalnijos poetą, valstybės veikėją  Petarą Njegošą II, mokėjusį daug kalbų, parašiusį Cetinjės atsiskyrėlį, /pustenjak cetinjski, mikrokosmoso spindulys/ Luča mokrokozma, Kalnų vainikas/Gorski vijanac ir kt.: visa tai apie gėrio ir blogio kovą, žmogaus vietą pasaulyje, jo laisvę ir atsakomybę... O  nuo apžvalgos aikštelės stebi nuostabios gamtos pilnatvę: prieš tave Juodkalnija, dalis Kroatijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Albanijos bei Kosovo: taigi, pabuvoji ir ten.

                      Ir prie kalnų apsupto Škoderio (Skadaro) ežero. Sakoma, kad tai didžiausias ežeras Balkanuose (aut.pastaba –  plotas 475 kvadratiniai kilometrai, vidutinis gylis - 6 metrai). Ne dėl to ten vyksti, o todėl, kad pamatytum didžiasparnius ir plačiasparnius paukščius pelikanus. Antai į tave bespoksančio Dalmatijos pelikano  abiejų išskleistų sparnų didžiausias skersmuo  net 360 cm. Įspūdingi jų ir snapai. O apsigyvenę čia, nes ežeras gausus įvairiausia žuvimi (pagrindinis pelikanų užkandis žuvis: per dieną jų gali sulesti 1,5 ir daugiau kilogramų.

Pro vandens lelijų guotus lėtai plaukiam link ežero

                      Vaizdingame Rijeka Crnojeviča žvejų kaimelyje esančiame nedideliame restoranėlyje, prisimenančiame dar  XIX a. pab., vaišiniesi  malonaus skonio  gėrybių – midijų – sriuba, tradiciniu Škoderio ežero patiekalu – marinuotu karpiu (karpį mėgsta ir pelikanai!), bei bandelėmis su kalnų medumi „priganice“, neatsisakai taurės balto ar raudono Juodkalnijos vyno.

 Į urvus

 Juodkalnijos pakrantė

Vienuolynų ir kalnų derinys

              Savo mieste (Vilniuje ar Kaune) gatvėje, juolab maitinimo įstaigoje, pamatysi vieną kitą katę, o čia – KOTORE, įspūdingame mieste tarp kalnų – jų, baltų, dryžuotų, juodų, rudų ir kt. spalvomis pasipuošusių – nesuskaičiuosi... Nenustebk, jei  prie parduotuvės, kavinės ar restorano pastebėsi pastatytus dubenėlius: juose sausas maistas katėms, nenustebk, kad ir ten, kur tu valgysi, pasisuks ne viena katė. Sakoma ir tikima, kad katės gelbsti miestą nuo visokių negandų, o Kotoras patyręs ne vieną jų. Baisiausia  – tai 7,3 balų pagal Richterio skalę žemės drebėjimas 1979 m., sugriovęs miestą ir palaidojęs tūkstančius gyvybių. Pasak vietinio gido, aukų, deja,  nesugrąžinta, bet  miestas vis dėlto per pora metų buvo atstatytas. Vėlgi, nuopelnas priskiriamas stebuklingoms katėms.

Dėl laiko stokos, neužsuki į Kačių muziejų, bet čia toks yra.

                      Prisimintina, kad katės pagerbtos įvairiose pasaulio vietose. Antai,  Kačių laivas Amsterdame, Nyderlanduose, ,,priima“ ir benames kates bei suteikia joms prieglobstį, Borneo salose yra miestasKuchingas, išvertus tai būtų Kačių miestas, norint pagerbti kates, vienas iš vaisių pavadintas ,,katės akis“; Japonijoje, kačių saloje Tashirojimoje –yra kačių šventykla, paminklai katėms ir kačių ūsais ir ausimis puošti pastatai. Tikima, kad katės – laimės nešėjos, ir todėl jos visaip  globojamos. Na, o Sankt Peterburgo Ermitažo rūsiuose dar 1745 metais carienės Jekaterinos II ,,įkurdintos“ katės saugo meno vertybes nuo žiurkių ir pelių.

Aplankę šv. Jono tvirtovės griuvėsius ir nuo kalno viršūnės pasigrožėję miestu bei  žydromis spalvomis spindinčią įlanka,  spaudžiame pirmyn. Juk atvykusiam kiekviena sekundė brangi!

                      Daugelis esame girdėję apie Didįjį  Kanjoną (Grand Canyon), esantį JAV, Arizonos valstijoje (kanjono gylis – apie 1600-2000 m, ilgis 446 km, o plotis kinta nuo 6,4 iki 29 km.) bei kitą giliausią  pasaulyje kanjoną, esantį pietryčių Tibete (vidutinis gylis 2268 m, o didžiausias gylis – 6009 m).

                      O koks gi giliausias kanjonas Europoje? Pasirodo, tai mūsų lankomojoje šalyje – Juodkalnijoje. Jis pavadintas Taros upės kanjonu ir ,,įsikūręs“ Durmitoro nacionaliniame parke. Jo gylis –1300 m – beveik pasiveja  Didįjį  Kanjoną (Grand Canyon).  Jau kylant aukštyn į kalną ir žvelgiant žemyn kartais užgniaužia ne tik kvapą, bet ir paširdžius. Adrenalinas, adrenalinas, adrenalinas... Netgi žiūrint į apačioje sruvenančią, iš abiejų pusių kalnų spaudžiamą Tarą.

O kaip nenusimaudysi miško apsuptyje 1,5 km aukštį pasiekusiame keistu vardu  – Juodasis – pavadintame ežere. Gidas paaiškina, kodėl šis vandens telkinys vadinamas būtent taip: juodą, tiksliau tamsiai mėlyną spalvą, ežerui suteikia jį supančios ir jame atsispindinčios pušys.

Sumoki 5 eurus budinčiajam  įėjime – ir ežeras laikinai  tavo. Patarimas moterims: persirengimo kabinų nepamatysit, taigi, jus išgelbės tik rankšluostis, kuriuo prisidengusios galėsit persirengti.

Būtinai užsuku į Moračos stačiatikių vienuolyną (jis  40 km. nuo Podgoričos), kad pasigrožėčiau puikiu architektūriniu paminklu: Marijos Dangun ėmimo cerkve, šv.Mikalojaus koplyčia ir gyvenamosiomis vienuolių patalpomis. Įėjęs pro centrinius vartus, patenki į XII-XIII amžių. Jeigu nori susipažinti su šv.Mikalojaus gyvenimo, veiklos epizodais, užeini į jo vardu pavadintą koplyčią: į tave iš gausių freskų žvelgia katalikų ir stačiatikių šventasis, keliautojų, kalinių, vargšų bei vaikų, Juodkalnijoje – dar ir studentų globėjas.

                      Kiekvienas esame girdėję žodį urvas, bet, manau, ne kiekvienas jame buvome. Juodkalnija leidžia šią spragą užpildyti. Pasirenku netoli Herceg Novi esantį Mėlynąjį urvą.

Atvykstu anksti ryte ne šiaip sau: mat, norint pamatyti visą urvo ir vandens grožį, tai tinkamiausias laikas. Sėdime valtyje keliese, vienoj ir kitoj valties pusėje – uolos. Rodos, kad prispaus, bet... priekyje matome saulės iš priekio apšviestą vandenį: jis nepakartojamo sodrios mėlynos krištolo spalvos.

Kitos spalvos laukia rytoj.

 

 

Atgal