VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2024.10.11.Kubilius žingsneliu arčiau EK: EP nerado jokių interesų konfliktų

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį paskelbė, kad nė vienas iš siūlomų naujos sudėties Europos Komisijos (EK) narių neturi interesų konfliktų, nors kelioms politinėms frakcijoms kilo abejonių dėl paties proceso sąžiningumo.

Į gynybos ir kosmoso komisarus Europos Komisijoje (EK) siūlomo Andriaus Kubiliaus klausymai Briuselyje vyks lapkričio 6 dieną, ketvirtadienį pranešė Europos Parlamento (EP) biuras Lietuvoje.

EP ketvirtadienį taip pat paskelbė lapkritį vyksiančių į eurokomisarus siūlomų politikų klausymų tvarkaraštį.

Įveikus šias kliūtis EK pirmininkės Ursulos von der Leyen vadovaujama komanda galės pradėti darbą. Tikimasi, kad tai įvyks gruodį.

Kiekviena iš 27 ES valstybių narių turi po vieną eurokomisarą, tačiau visiems kandidatams turi pritarti parlamentas.

Praėjusį kartą du iš jų buvo pašalinti dėl interesų konflikto.

Pareiškime parlamentas teigė, kad „Teisės reikalų komitetas leido surengti visų 26 paskirtųjų komisarų patvirtinamuosius klausymus“.

Visų siūlomų EK narių patvirtinimo klausymai Briuselyje vyks lapkričio 4–12 dienomis.

Po kiekvieno klausymo vyks posėdis, kuriame atitinkamų komitetų pirmininkai ir politinių grupių koordinatoriai įvertins ką tik išklausyto siūlomo kandidato atsakymus. Baigusi vertinimo procesą, komitetų pirmininkų sueiga įvertins visų klausymų rezultatus ir perduos savo rekomendaciją EP pirmininkų sueigai.

Lapkričio 21 dieną numatytame posėdyje vyks diskusija ir bus sprendžiama, ar baigti patvirtinimo klausymus EP komitetuose.

Dėl Europos Komisijos balsuos visas Europos Parlamentas plenarinėje sesijoje. Komisija išrenkama paprasta balsų dauguma balsuojant vardiniu būdu už visą kabinetą kartu. Šiuo metu planuojama, kad toks balsavimas vyks lapkričio 25–28 dienomis sesijoje Strasbūre.

Tačiau kelios parlamento politinės frakcijos teigė, kad interesų konfliktų patikrinimo procesas buvo netinkamas.

Žaliųjų frakcijos įstatymų leidėjai išėjo iš paskutinio komiteto posėdžio. Vokietijos atstovas Sergey'us Lagodinsky apkaltino didesnę Europos liaudies partiją (ELP) bei Socialistų ir demokratų (S&D) frakciją, kad jie leido paskubinti procesą.

„Negaliu patvirtinti, kad procesas vyko sąžiningai: tebėra neatsakytų klausimų“, – vėliau socialiniame tinkle „X“ rašė europarlamentaras.

Prancūzijos kraštutinių kairiųjų europarlamentarė Manon Aubry buvo atviresnė ir pavadino tai „viena didele apgavyste“.

„Mūsų prašoma ištirti komisarų interesų konfliktus, nors mums nesuteikta teisė, įgaliojimai ar galimybė tai padaryti“, – pasibaigus procesui trečiadienį žurnalistams sakė ji.

„Tai tarsi palikti lapę saugoti vištidės“, – pridūrė ji.

S&D frakcijos teisinių reikalų koordinatorius Rene Repasi pripažino, kad „procedūrą tikrai reikia tobulinti“, pažymėdamas, kad pagal EK taisykles kandidatai privalo pateikti tik tą informaciją, kuri, jų manymu, gali sukelti interesų konfliktą.

Parlamentas gali atmesti kandidatą ir priversti jo šalį pasirinkti kitą.

Patvirtinamieji klausymai dažnai baigiasi tuo, kad lieka bent keli nepatvirtinti kandidatai.

2019 metais buvo atmestos Vengrijos ir Rumunijos pateiktos kandidatūros po interesų konfliktų patikrinimo. Klausymų etape buvo atmestas Prancūzijos kandidatas.

 

 

 

Atgal