VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

2024.07.30.Europos Komisija skelbia liepos mėnesio sprendimus dėl pažeidimų

 Europos Komisija (EK) paskelbė liepos mėnesio sprendimus dėl pažeidimų.

Aplinka. Europos Komisija ragina visas ES valstybes nares pasiekti atliekų surinkimo ir perdirbimo tikslus

Europos Komisija nusprendė pradėti pažeidimo nagrinėjimo procedūrą išsiųsdama oficialius pranešimus Airijai, Austrijai, Belgijai, Bulgarijai, Čekijai, Danijai, Estijai, Graikijai, Ispanijai, Italijai, Kiprui, Kroatijai, Latvijai, Lenkijai, Lietuvai (INFR(2024)2143), Liuksemburgui, Maltai, Nyderlandams, Portugalijai, Prancūzijai, Rumunijai, Slovėnijai, Slovakijai, Suomijai, Švedijai, Vengrijai ir Vokietijai, nes šios šalys nepasiekė atliekų surinkimo ir perdirbimo tikslų. Remiantis naujausiais turimais duomenimis, kuriuos pateikė valstybės narės, joms visoms nepavyko pasiekti kelių atliekų surinkimo ir perdirbimo tikslų, nustatytų galiojančiuose ES atliekų teisės aktuose.

Atliekų pagrindų direktyvoje (Direktyva 2008/98/EB dėl atliekų su pakeitimais, padarytais Direktyva (ES) 2018/851) nustatyti teisiškai privalomi komunalinių atliekų parengimo pakartotinai naudoti ir perdirbti tikslai. Bulgarija, Čekija, Danija, Ispanija, Prancūzija, Kroatija, Italija, Kipras, Latvija, Lietuva, Vengrija, Malta, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Suomija ir Švedija nepasiekė 2020 m. tikslo, kad 50 proc. komunalinių atliekų (pvz., popieriaus, metalo, plastiko ir stiklo) būtų parengiama pakartotinai naudoti ir perdirbti.

EK paskelbė liepos mėnesio sprendimus dėl pažeidimų

Be to, Pakuočių ir pakuočių atliekų direktyva (Direktyva 94/62/EB su pakeitimais, padarytais Direktyva (ES) 2018/852) taikoma visoms Europos rinkoje platinamoms pakuotėms ir visoms susidariusioms pakuočių atliekoms, neatsižvelgiant į tai, kur jos naudojamos. Pagal ją buvo reikalaujama, kad iki 2008 m. gruodžio 31 d. 55–80 proc. visų pakuočių atliekų būtų perdirbama. Nustatyti įvairių medžiagų perdirbimo tikslai: 60 proc. – stiklui, 60 proc. – popieriui ir kartonui, 50 proc. – metalams, 22,5 proc. – plastikui ir 15 proc. – medienai, tačiau pernelyg daug šių tikslų buvo nepasiekti.

Be to, Direktyvoje dėl elektros ir elektroninės įrangos atliekų (Direktyva 2012/19/ES su pakeitimais, padarytais Direktyva (ES) 2024/884) reikalaujama atskirai rinkti ir tinkamai apdoroti elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ) atliekas bei nustatyti jų surinkimo, naudojimo ir perdirbimo tikslai. Minimalus kasmet pasiekiamas atliekų surinkimo lygis yra 65 proc. elektros ir elektroninės įrangos, kuri buvo pateikta rinkai atitinkamoje valstybėje narėje per trejus ankstesnius metus, vidutinio svorio arba 85 proc. toje valstybėje narėje susidariusių EEĮ atliekų pagal svorį. Dauguma valstybių narių atskirai nesurinko pakankamai EEĮ atliekų, todėl nepasiekė ES atliekų surinkimo tikslo.

Valstybės narės turėtų dėti daugiau įgyvendinimo pastangų, kad įvykdytų pirmiau minėtus įsipareigojimus. Šiuo atžvilgiu valstybės narės galėtų remtis konkrečioms šalims skirtomis rekomendacijomis, nustatytomis 2023 m. su atliekomis susijusioje ankstyvojo perspėjimo ataskaitoje. Tai taip pat padės valstybėms narėms pasiekti būsimus 2025, 2030 ir 2035 m. tikslus, nustatytus neseniai padarytais ES atliekų teisės aktų pakeitimais.

Todėl kiekvienai iš 27 valstybių narių Europos Komisija siunčia oficialius pranešimus. Šalys turi per du mėnesius atsakyti ir pašalinti Europos Komisijos nustatytus trūkumus. Jei nebus pateikta priimtinų atsakymų, Europos Komisija gali nuspręsti pateikti pagrįstas nuomones.

Atgal