VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

2024.09.05.Panašiau į susitaikymą, o ne į optimizmą

Vidmantas Janulevičius, Pramonininkų konfederacijos prezidentas

Lietuvos pramonės lūkesčiai rugpjūčio mėnesį gerėjo: padidėjo nuo 45,9 (liepos mėnesį) iki 47,1 ir pakeitė nuo gegužės mėnesio besitęsusias jų prastėjimo tendencijas. Tai rodo Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) sudaromas Lietuvos pramonės lūkesčių indeksas. Bet džiaugtis dar anksti – stebima nerimą kelianti tendencija!

Optimistiškesnį vertinimą po keturių mėnesių labiausiai lėmė gerėję lūkesčiai dėl pramonės produkcijos gamybos artimiausiais mėnesiais ir šiek tiek gerėję lūkesčiai dėl pramonės paklausos. Užsakymų kiekiai pramonėje, kiek pagerėję nuo šių metų pradžios, išlieka stabilūs.

Nors tokias pramonės lūkesčių tendencijas, kuriose fiksuojamas santykinis optimizmas, galima būtų aiškinti kaip įmonių prisitaikymą prie nebeaugančių jos produkcijos paklausos apimčių, tačiau net ne viename pramonės sektoriuje yra nerimo signalų - didėja darbuotojų skaičiaus mažinimo nuotaikos.

Darbuotojų mažinimo nuotaikomis gyvena beveik kas šešta tekstilės gamybos įmonė ir beveik kas trečia drabužių siuvimo įmonė. Sektorius susiduria su agresyvia konkurencija iš Azijos gamintojų, kuriai atsilaikyti trukdo aukšti gamybos kaštai Lietuvoje. Panašios nuotaikos slegia ir metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos sektoriaus įmones.

Savo ruožtu darbuotojų skaičiaus didinimo klausimą artimiausiu metu spręs beveik kas antra kompiuterinių, elektroninių ir optinių gaminių ir guminių ir plastikinių gaminių gamybos sektorių įmonės.

Gal laikas mūsų ekonomikos gyvenimo taisyklių architektams vis tik įsiklausyti į tai, ką sako verslas. Šiandieninė situacija rodo, kad geresnio antro pusmečio tikėtis nereikėtų. Net jei vartotojų perkamoji galia šiandien yra gera dėl augančių atlyginimų, tačiau kiti ekonomikos augimo veiksniai ir toliau kelia nerimą.

Įmonės teigia susiduriančios su užsakymų problemomis visose rinkose. Vokietijos ekonomika, mūsų pagrindinė lietuviškos kilmės produkcijos eksporto rinka, antrą šių metų ketvirtį traukėsi. Rugpjūčio mėnesį smarkiai krito ir jos pramonės, ir visos euro zonos pramonės lūkesčiai (PMI – Purchasing Managers‘ Index), stoja investicijos.

Turime būti labai atsargūs, o ne strimgalviais kelti atlyginimus ir džiaugtis dėl to augančiu vartojimu. Nes sunku džiaugtis geru atlyginimu, kai nebėra tavo darbo vietos.

Atgal