VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Asmenybės

2024.06.09.Ji išgyveno HOLOKAUSTĄ, ištekėjo ir iškovojo DEŠIMT OLIMPINIŲ MEDALIŲ. Penki iš jų yra AUKSINIAI!

 

Ágnes Keleti (Klein.1921 m.01.09.) – Vengrijos olimpinė ir pasaulio čempionė, gimnastė ir trenerė. Ji yra seniausia gyva olimpinė čempionė ir medalininkė, 2021 m. sausio 9 d. sukako 100 metų. Atstovaudama Vengrijai vasaros olimpinėse žaidynėse , ji iškovojo 10 olimpinių medalių, įskaitant penkis aukso, tris sidabro ir du bronzos medalius ir yra laikoma vienu sėkmingiausių visų laikų žydų olimpinių atletų.  Keleti turi daugiau olimpinių medalių nei bet kuris kitas Izraelio pilietybę turintis asmuo ir daugiau olimpinių medalių nei bet kuris kitas žydas, išskyrus Marką Spitzą . Ji buvo sėkmingiausia sportininkė 1956 m. vasaros olimpinėse žaidynėse . 1957 m. Keleti imigravo į Izraelį , kur gyveno prieš grįždama į Vengriją 2015 m.

Keleti yra žydė ir gimė Budapešte , Vengrijoje . Ji pradėjo gimnastiką būdama 4 metų, o 16 metų tapo Vengrijos nacionaline gimnastikos čempione. Per savo karjerą, nuo 1937 iki 1956 m., ji dešimt kartų laimėjo čempionato titulą.  

Keleti buvo laikoma didžiausia Vengrijos komandos perspektyva 1940 m. olimpinėse žaidynėse, tačiau paaštrėjęs Antrasis pasaulinis karas atšaukė ir 1940 m., ir 1944 m. žaidynes. 1941 m. ji buvo pašalinta iš gimnastikos klubo, nes ji nebuvo arija . Keleti buvo priversta slapstytis, kad išgyventų karą. Išgirdusi gandą, kad ištekėjusios moterys nebuvo išvežtos į darbo stovyklas , 1944 m. ji paskubomis ištekėjo už István Sárkány.( Sárkány buvo XX amžiaus trečiojo dešimtmečio vengrų gimnastas, kuris laimėjo nacionalinius titulus ir dalyvavo 1936 m. Berlyno olimpinėse žaidynėse 

Olimpinių vilčių kupiną gyvenimą netikėtai nutraukė Antrasis pasaulinis karas. Jis atėmė Keleti tėvą - jis mirė Aušvice - ir mažiausiai dvi olimpines žaidynes, kuriose jaunoji sportininkė galėjo tapti triumfu. Keleti mamai ir seseriai nuo nacių pavyko pabėgti legendinio diplomato Raul Valenberg dėka, kuris išgelbėjo tūkstančius žydų nuo neišvengiamos mirties.

Mergina keletą metų gyveno okupacijoje. Kad nebūtų išsiųsta į koncentracijos stovyklą, ji turėjo gauti suklastotus dokumentus ir dirbti tarnaite šeimoje, prijaučiančioje nacių režimui. Paskutiniųjų karo metų mūšiuose jai teko rinkti žuvusiųjų kūnus gatvėse.

Į pirmąją olimpiadą ji pateko tik būdama 31 metų, į antrąją – 35 metų ir tapo vyriausia olimpine čempione meninės gimnastikos istorijoje. Tada ji, beje, įveikė kylančią Sovietų Sąjungos žvaigždę Larisą Latyniną, kuri buvo perpus jaunesnė.

Net ir baigusi  sportinę karjerą, Keleti nenustoja siekti rekordų. Dar visai neseniai ji pozavo nuotraukose, demonstruodama išilginį skilimą – pratimą, neprieinamą buvusioms gimnastėms ir gerokai už ją jaunesnėms. Žurnalistams pasiteiravus, kaip sportininkei sekasi nejausti tikrojo amžiaus ir gyventi aktyvų gyvenimą, Keleti juokais atsakė, kad paslaptis paprasta – JI NIEKADA NEŽIŪRI Į VEIDRODĮ!!!!!

*********

2024.01.09- Vengrijos gimnastikos legenda Agnes Keleti antradienį  šventė savo 103-iąjį gimtadienį.

Šaltinis: Genesis Prize Foundation

Eugenijus Šaltis

Atgal