VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.09.24.Lietuvos žydų genocido aukas pagerbusi premjerė: tebūna ši diena ne tik prisiminimo, bet ir įsipareigojimo

 

Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį dalyvavo Lietuvos žydų genocido aukų atminimo eisenoje ir pagerbime Panerių memoriale. Sakytoje kalboje Vyriausybės vadovė pabrėžė kiekvieno pareigą ir šiandien stoti ginti žmogiškumo ir teisingumo, priešintis neapykantai ir diskriminacijai.

 

„Šiandien stovime Panerių memoriale, vietoje, kuri byloja mūsų tautos skaudžiausią istoriją. Čia buvo nužudyti tūkstančiai nekaltų žmonių, kurie troško gyventi taikioje ir saugioje visuomenėje, kurie buvo Lietuvos dalis ir, ją atėmus, nuskurdo ne tik mūsų valstybė, bet ir visas pasaulis. Jie buvo beprasmiškai nužudyti dėl savo kilmės ir tikėjimo. Jų balsai mus pasiekia iš praeities kaip liudininkų pasakojimai, kurie šiandien mums visiems yra ne šiaip istorijos pamokos, bet perspėjimas“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

Laima Penek | LRV nuotr.

Savo kalboje pacitavusi Panerių siaubo liudininką Icchoką Rudaševskį, Vyriausybės vadovė taip pat atkreipė dėmesį į žiaurumus, šiandien vykstančius Rusijos užpultoje Ukrainoje: istorija, kurią manėme palikę praeityje, kartojasi, nekaltų civilių kraujas vėl liejasi, kaip anuomet liejosi čia.

 

Premjerė akcentavo būtinybę neleisti, kad tamsios praeities šešėliai sugrįžtų į mūsų kasdienybę, mat neapykanta, praeityje sunaikinusi milijonus gyvybių, šiandien vis dar gyva, ši neapykanta kitoniškumui stiprina ir antisemitizmą įvairiose pasaulio vietose.

 

Išliekanti mūsų visų pareiga Lietuvoje – suprasti tokių idėjų sklaidos padarinius šaliai ir visuomenei, pabrėžė premjerė, smurto ir priešiškumo skatinimas, tautinės ir kitokios nesantaikos kurstymas – visa tai yra nesuderinama ne tik su Konstitucija ar šalies interesais, bet ir su elementariu žmogiškumu.

 

„Šiandien privalome būti vieningi – tiek prisimindami tuos, kurie kentėjo ir buvo nužudyti, tiek kovodami su blogio jėgomis. Turime būti ryžtingi, drąsūs ir solidarūs. Tai – mūsų pareiga praeičiai ir ateičiai.

 

Amžina pagarba nekaltoms aukoms ir amžinas prisiminimas, kad istorijos pamokos yra vertingos tik tada ir tik tiek, kiek jos išmokstamos.

 

Tebūna ši diena ne tik prisiminimo, bet ir įsipareigojimo diena“, – sakė I. Šimonytė.

 

Premjerė taip pat išreiškė užuojautą Lietuvos žydų bendruomenei ir artimiesiems dėl rugsėjo 22-ąją mirusios Holokausto liudininkės, buvusios Vilniaus geto kalinės Fanios Brancovskajos netekties. Išgyvenusi Holokausto pragarą ir netekusi šeimos, F. Brancovskaja niekada neprarado meilės gyvenimui ir savo laiką skyrė istorijos ir tiesos pasakojimui.

Atgal