VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.07.10. 2025 m. bus išleistas žinomo gydytojo ir gamtininko Vaclovo Into 100-osioms gimimo metinėms paminėti skirtas pašto ženklas

 

Numatyta, kad šis pašto ženklas bus antspauduojamas pirmos dienos datos spaudu jo išleidimo dieną Skuodo pašte.

„Didžiausia Mosėdžio legenda – gydytojas Vaclovas Intas daug metų nuosekliai dirbo, kad Lietuvoje būtų išsaugoti geologinės praeities liudytojai rieduliai, kurių įprastoje gamtinėje aplinkoje nuolat mažėja arba visai neliko.

Jo dėka 1979 m. įsteigtas Respublikinis unikalių akmenų muziejus (dabar Vaclovo Into akmenų muziejus) – vienintelis toks pasaulyje.

Jame saugomi vertingi geologijos mokslui eksponatai, liudijantys apie praeityje egzistavusį kontinentinį apledėjimą ir ledynus, dengusius didžiulius Šiaurės Europos teritorijos plotus“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Vaclovo Into akmenų muziejus yra labai svarbus moksliniams tyrimams. Jei ne V. Intas, rieduliai būtų susprogdinti ir susmulkinti į skaldą, kaip nutiko kitiems didingiems Lietuvos rieduliams.

Vaclovas Intas | vle.lt nuotr.

Šio žmogaus dėka visame Mosėdyje yra daugiau nei 150 000 akmenų rinkinys – nuo kelis gramus sveriančio kvarco su aukso gysla iki 80 t milžino.„Nepaprastai džiaugiuosi, kad „Lietuvos paštas“ išleis V. Into 100-osioms gimimo metinėms paminėti skirtą pašto ženklą. Šis žmogus mūsų kraštui ypatingas, palikęs neišdildomą pėdsaką mūsų gyvenimuose.

Jis ne tik įkūrė akmenų muziejų, kuriame išsaugojo tūkstančius akmenų nuo sunaikinimo, bet ir savo energija, užsidegimu, fantazija, titanišku darbu, aistra ir meile pakeitė viso mūsų krašto supratimą apie aplinką ir aplinkosaugą, jos tausojimą ir puoselėjimą.

Tikiu, kad jo darbai ir jo atminimas gyvens ilgai daugybės žmonių širdyse“, – sako Vaclovo Into akmenų muziejaus direktorė Gintarė Sakalauskienė.

V. Into sukurtas akmenų muziejus garsėja ir dendrologiniu rinkiniu. Parke augantys reti, nematyti medžiai ir krūmai, sodinti paties muziejaus įkūrėjo, parodo riedulių įvairiaspalviškumą.

Parko dendrologinį rinkinį sudaro 17 itin retų augalų, 131 augalas taksonas (49 pušūnai, 82 magnolijūnai) ir 30 registruotų Lietuvos genų banke.

 

 

Atgal