VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.07.10. Raganų eglei reikalinga pagalba

 Daugelis esą girdėję apie įspūdingiausią Lietuvos eglę, kurią dėl keistos formos žinoma botanikė Eugenija Šimkūnaitė pavadino Raganų šluota. Tačiau pastaraisiais metais eglė skursta, jai reikalinga pagalba.

Raganų eglė auga Rambyno regioninio parko  Vilkyškių geomorfologiniame draustinyje. Tai išties įdomi eglė, kurios keliolika kamienų viršuje susipynę. Šios eglės pagrindinio kamieno apimtis ties išsišakojimu – 5,1 m, aukštis – 34 m. Manoma, kad eglei gali būti 160–180 metų.

Kodėl eglė yra tokios neįprasto formos? Buvo vykdomas mokslininkų tyrimas, po kurio atmesta hipotezė, kad eglės daugiakamieniškumas yra sodininkystės triukas. Tikėtina, kad raganų eglės daugiakamieniškumo priežastis yra išskirtinis genotipas.

Raganų eglei reikalinga pagalba | vstt.lrv.lt nuotr.

Raganų eglė – gamtos paminklas. 2017 m. ši eglė buvo išrinkta Lietuvos metų medžiu ir net dalyvavo Europos metų medžio varžytuvėse.

Pastebėjus, kad garsiąją Raganų eglę, kaip ir kitas egles Lietuvoje, užpuolė kenkėjas žievėgraužis tipografas, buvo rengtas institucinis pasitarimas, kuriame dalyvavo ir mokslininkai dendrologai.

Pasitarimo metu nustatyta, kad dėl klimato kaitos biologinis eglių amžius Lietuvoje trumpėja ir nuo senatvės išgelbėti niekas negali. Tačiau priežiūra gali prailginti medžio senolio amžių.

Patartina mulčiuoti dirvožemį virš šaknyno, taikyti biologines kovos priemones prieš kenkėjus, stipriau riboti žmonių patekimą šaknyno zonoje prie medžio, drėkinti sausros laikotarpiu.

Visos šios priemonės artimiausiu metu bus daromos. Tačiau žinovų nuomone, Raganų eglės amžius – jau išties solidus ir bus matyti, kaip toliau klostysis senosios eglės likimas.

 

Atgal