VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.06.27.Seimas nusprendė, kad nuo 2026 metų darbuotojų iš Trečiųjų šalių įmonės galės samdyti mažiau

 

Parlamentas nutarė įvesti iki 40 tūkst. per metus siekiančią iš Trečiųjų valstybių samdomų užsieniečių kvotą ir nustatyti darbdavių jiems privalomą mokėti atlyginimą. Norint palengvinti verslo prisitaikymą prie naujų sąlygų, šis sprendimas įsigalios nuo 2026 metų sausio. Taip pat keitimai numato, kad įsidarbinti norintys užsieniečiai privalės turėti leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, bus griežčiau reguliuojami juos dirbti kviečiantys darbdaviai.

Kaip teigia įstatymo iniciatoriai, siūlymais bus geriau sureguliuota atvykstančių migrantų priėmimo tvarka ir sprendžiama darbo jėgos trūkumo problema, kartu atsižvelgiant į šalies nacionalinio saugumo interesus.

„Spręsdami darbo jėgos trūkumo problemas, privalome nepražiūrėti grėsmių mūsų nacionaliniam saugumui, užkardyti piktnaudžiavimą migracijos procedūromis. (...) Nuo metų pradžios yra patikrina 4700 užsieniečių, nustatyta nemažai pažeidimų. Panaikinta arba neišduota daugiau nei 8 tūkst. laikinų leidimų gyventi, taip pat tokia priemonė kaip pasienio punktų uždarymas – visas šis kompleksas priemonių, kartu su šiuo įstatymu, mums leidžia kontroliuoti migracijos procesus“, – prieš priimant įstatymą plenarinių posėdžių salėje ragindama palaikyti siūlymus kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Kaip aiškina VRM, pakeitimai leis trūkstamas darbo vietas užpildyti aukštos kvalifikacijos užsieniečiams, o Lietuvos ekonomika bus skatinama pereiti nuo konkurencijos mažesne kaina prie konkurencijos geresne darbo kokybe. Tokiam vertinimui iš esmės pritaria ir įstatymo projektą svarstę Užsienio reikalų komitetas (URK) bei Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK). Tiesa, URK siūlymu darbuotojų kvota įsigalios tik nuo 2026 metų sausio 1 dienos, kad verslas spėtų prisitaikyti prie naujosios tvarkos.

Likusios įstatymo nuostatos, susijusios su imigracijos taisyklių griežtinimu, įsigalios nuo 2024 m. liepos 1 d.

 

Atgal