VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.06.26. G. Nausėda: iššūkius turime spręsti anksčiau, nei jie įgauna kritinį mastą

 Lietuva niekada nebuvo tokia turtinga ir stipri kaip dabar, tačiau negali sau leisti skaldytis, o iššūkius būtina spręsti anksčiau nei ištinka krizė, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Niekada Lietuvoje nebuvo sukuriama tiek materialinės gerovės. Niekada modernios Lietuvos valstybės balsas taip garsiai neskambėjo tarptautinėje erdvėje. Niekada mūsų šalis neturėjo tiek konkrečių saugumo garantijų, patvirtintų ne tik Briuselyje, Vašingtone, Madride, bet ir Vilniuje“, – antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą sakė valstybės vadovas. Anot jo, nepaisant to, kad pavyko atlaikyti koronaviruso pandemijos, energetikos kainų ir nelegalios migracijos išbandymus, negalima visą dėmesį telkti į gaisrų gesinimą, ignoruojant pamatines jų priežastis. „Nacionalinio saugumo, teisėtvarkos, socialinės politikos, sveikatos apsaugos, švietimo, transporto ir daugelio kitų sričių iššūkius turime spręsti anksčiau, nei jie įgauna kritinį mastą“, – teigė prezidentas.

Prezidentas Gitanas Nausėda
G. Nausėda taip pat pabrėžė, kad nebegalima „toliau dirbtinai dalinti, skaldyti ir rūšiuoti Lietuvos“.
„Neturi būti pirmos, antros ar trečios Lietuvos. Negalime nurašyti ištisų šalies regionų ar žmonių grupių kaip niekam nereikalingo balasto. Negalime įsivaizduoti, kad bendravimas su Lietuvos žmonėmis – tai tik proginis kalėdojimas“, – pareiškė jis.
Paskutiniame pirmos kadencijos metiniame pranešime G. Nausėda vadovas akcentavo piliečių solidarumą ir valstybės pagalbą. „Mums reikia tokios valstybės. Valstybės, kuri solidariai kurtų ir dalintųsi gerove, o ne ją selektyviai kreiptų keliems išrinktiesiems. Valstybės, kuri atsisuktų į žmones – pirmiausia tuos, kuriems reikia pagalbos ir paramos“, – sakė jis.
Pasak šalies vadovo, Lietuvos žmonių negali tenkinti Europos Sąjungos regioninės plėtros programos įgyvendinimas.
Kaip itin prastą prezidentas išskyrė kelių finansavimą. „Didesnės investicijos reikalingos ir šalies kraujotakai – kelių bei geležinkelių infrastruktūrai – užtikrinti. Dabartinis valstybinės ir vietinės reikšmės kelių infrastruktūros finansavimo lygis mus atvedė prie liepto galo. Vienintelis kelias – atsispirti ir kilti aukštyn“ – teigė prezidentas, nuolat raginantis skirti daugiau lėšų kelių priežiūrai.
G. Nausėdos teigimu, geriausiai situaciją vietoje mato savivalda, todėl jai būtina suteikti daugiau laisvės priimti savarankiškus sprendimus.
Senstant Lietuvos visuomenei reikalingas atskiras įstatymas vyresnių žmonių teisėms apibrėžti bei didesnės paskatos šeimoms, auginančioms vaikus, sako prezidentas G. Nausėda. „Turime jau dabar ruoštis ir, manau, atskiru įstatymu apibrėžti vyresnio amžiaus asmenų teises bei jiems skirtos politikos principus ir įsipareigojimus“, – antradienį Seime skaitydamas metinį pranešimą teigė G. Nausėda.
Savo kasmetiniame kreipimesi į parlamentą G. Nausėda pabrėžė būtinybę Lietuvoje mažinti socialinę atskirtį, pasirūpinti jautriausiomis visuomenės grupėmis. Jis kritikavo Vyriausybę dėl neįgyvendintų pagyvenusių žmonių priežiūros sprendimų.
Tai paskutinis G. Nausėdos metinis pranešimas šią kadenciją, tačiau gegužę jis buvo perrinktas prezidentu dar penkeriems metams.

 

Atgal