VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2024.06.19.Valstybės kontrolė: valstybės pažangos ataskaita kol kas neparodo tikrosios šalies pažangos

 

Susipažinusi su valstybės pažangos ataskaita, Valstybės kontrolė pastebi, kad:

*nesudarytos sąlygos sistemiškai ir pagrįstai ataskaitoje atskleisti šalies pažangą,

*žinios apie valstybės pažangos uždavinių ir rodiklių pasiekimą turėtų būti išsamios,

*stinga žinių apie valstybės biudžeto asignavimų panaudojimą, ministerijų veiklos ir biudžeto vykdymo ataskaitų duomenys ne visais atvejais sutampa.

Valstybės pažangos ataskaita kol kas sistemiškai nerodo šalies pažangos, todėl ateityje svarbu sudaryti sąlygas tinkamai įvertinti ir atskleisti valstybės pažangos strategijos kartu su Nacionaliniu pažangos planu įgyvendinimą ir tam panaudotą finansavimą, skelbia Valstybės kontrolė, susipažinus su Vyriausybės patvirtinta 2023 m. valstybės pažangos ataskaita.

Valstybės kontrolė | valstybeskontrole.lt nuotr.

Ši ataskaita yra pagrindinis dokumentas, leidžiantis įvertinti su šalies pažanga susijusius Vyriausybės sprendimus.

„Suprantame, kad ši pažangos ataskaita Vyriausybei yra pirmoji, todėl teikdami savo pastebėjimus siekiame, kad kitų metų dokumentas jau būtų aiškus, išsamus ir leistų matyti tikslią informaciją apie šalies pažangą.

Tai svarbu siekiant laiku, prieš priimant sprendimus dėl ateinančių metų biudžeto, turėti patikimus duomenis apie pasiektą pažangą ir tam skirtus finansinius išteklius“, – sako valstybės kontrolierius Mindaugas Macijauskas.

Valstybės kontrolės duomenys atskleidžia, kad Vyriausybei būtų tikslinga patvirtinti pažangos ataskaitos formą ir nustatyti reikalavimus dėl jai įstatyme nurodytų žinių aptarimo.

Tai sudarytų prielaidas ataskaitoje atskleisti valstybės pažangos visumą ir turėti palyginamus duomenis.

Strateginiuose dokumentuose numatyti pažangos vertinimo rodikliai turėtų atskleisti pasiektą pažangą, įgyvendinant valstybės strateginius tikslus ir uždavinius, todėl ataskaitoje pateiktos žinios apie rodiklius turėtų būti išsami ir pateikta sistemiškai pagal Valstybės pažangos strategijoje nustatytas šalies vystymosi kryptis ir pagrindinius pažangos uždavinius.

Ataskaitoje turėtų būti suvienodintos žinios apie valstybės veiklos sričių pažangai skirtus ir panaudotus valstybės biudžeto asignavimus, taip pat būtina užtikrinti žinių atsekamumą su ministerijų veiklos ar biudžeto vykdymo ataskaitose pateiktais duomenimis.

 

Atgal