VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.11.30. Landsbergis: Lietuvos verslas tebėra atsargus dėl prekybos su Kinija

 Lietuvos verslas tebėra atsargus dėl prekybos su Kinija, interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ šią savaitę sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Taip jis kalbėjo praėjus dvejiems metams po to, kai Kinija įvedė Lietuvai prekybos apribojimų, kurie vėliau buvo apskųsti Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

„Ne tik vyriausybė, bet ir verslas susiduria su didžiule pasitikėjimo problema, – kalbėjo ministras. – Kadangi tai buvo daroma praeityje, niekas negali būti tikras, kad tai negali pasikartoti, nes tai – taisyklėmis nepagrįstas požiūris.“

Kinija. AP nuotr.

Lietuva 2021 metais leido Taibėjui atidaryti Taivaniečių atstovybę Vilniuje. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą bei importą.

Dėl to Europos Sąjunga praėjusių metų pradžioje kreipėsi į PPO. Ši byla vis dar nagrinėjama.

G. Landsbergis „Bloomberg“ sakė, kad Lietuva patyrė „ekonominės prievartos“ režimą, įskaitant „išbraukimą iš muitų sistemų“. Pasak „Bloomberg“, oficialūs Kinijos muitinės duomenys rodo, kad tiesioginė dvišalė prekyba beveik neatsigavo. Importas iš Lietuvos per pirmuosius 10 šių metų mėnesių, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2021-aisiais, kai dar nebuvo kilęs ginčas, sumažėjo daugiau kaip 70 procentų.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tvirtina, kad Lietuvos veiksmai dėl Taivano, kurį Pekinas laiko savo dalimi ir žada vieną dieną susigrąžinti, buvo neteisingi ir kad jos atsakas buvo teisėtas, taip siekiant apsaugoti savo interesus.

„Problema iš esmės yra Lietuvos pusėje, – atsakyme „Bloomberg“ teigė ministerija. – Kinija visada veikė pagal PPO taisykles ir spręs atitinkamus klausimus pagal atitinkamas taisykles.“

G. Landsbergis anksčiau šį mėnesį žurnalistams Lietuvoje sakė, kad Lietuvos ir Kinijos pareigūnai kalbasi apie diplomatinių santykių normalizavimą.

Atgal