VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.10.26.Nesupratę su kuo turime reikalą, nesugebėsime apginti savojo pasaulio

Laurynas Kasčiūnas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos k-to pirmininkas

Vakarų Europos miestuose toliau siautėja islamistai, kviečiantys džihadui, Izraelio valstybės sunaikinimui, žydų genocidui. Dalis šių mitinguotojų eina su palestiniečių vėliavomis, bet milžiniškuose eitynėse plevėsuoja ir pačių įvairiausių teroristinių organizacijų nuo Hamas, „Hezbollah” iki „Islamo valstybės” vėliavos bei ženklai. Islamistai jau užpuolė žydų kilmės europiečių viešbučius, kavines, kitus verslus, religinius objektus.

Smurtas, susirėmimai su policija, baisinga neapykanta ir kvietimas mirčiai. „Žydai myli gyvenimą, o mes didžiuojamės, kad mylime mirtį”, - per megafoną viename tokių mitingų vienoje iš Europos sostinių rėkia islamistas, kviesdamas džihadui ir sulaukdamas pritarimo šūksnių „Allahu Akbar!”

Į islamistų dominuojamus mitingus jungiasi ir kraštutinė kairės rėmėjai, tarp jų ir militaristinės organizacijos Antifa kovotojai, radikalūs Black Lives Matter aktyvistai.

Net iš žinomų arabų viešųjų intelektualų girdisi grasinimai, kad „mūsų Europoje jau 45 milijonai ir dabar jau viskas bus kitaip”. Jie priduria: „skaičių greitai nebegalėsite ignoruoti”.

Dalis šių ekstremistų užplūdusių Europos gatves yra tiesiog nelegalūs migrantai, dalis prieglobsčio prašytojai, o nemaža dalis Europos valstybių piliečiai, kurie kaip taisyklė yra migrantų iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų antra-trečia karta. Jie visi griežtai atmeta vakarietiškos demokratijos vertybes, remiasi islamistiniu fundamentalizmu.

Visa tai, ką šiandien matome yra dešimtmečiais besitęsiančios neatsakingos migracijos politikos Europoje tiesioginė pasekmė. Tapome savo pačių politinių ir teisinių teorijų, ideologinių abstrakcijų įkaitais, nebepajėgiančiais priimti būtinus sprendimus savo pačių visuomenių su mūsų vertybėmis išlikimui, o kartais net nebegalime matyti realios situacijos.

Vakarų Europoje tradicinėms partijoms jau pradėjus pripažinti didelę nevaldomų migracijos procesų problemą, pasigirdo siūlymai kaip nuimti įtampą bręstančią tose visuomenėse, kuriose ši problema aštriausia. Buvęs Vokietijos kancleris ir pagrindinis Vladimiro Putino parankinis Europoje socialdemokratas Gerhardas Šrioderis šeštadienį pareiškė, kad Rytų Europos valstybės turi būti priverstos, ES joms grasinant finansinėmis pasekmėmis, prieš savo valią priimti migrantus esančius kitose ES valstybėse.

Siūloma ne iš esmės spręsti Europos mastu nevaldomą migraciją, ją riboti, o tiesiog perkelti problemą su visomis neigiamomis pasekmėmis į tas ES valstybes, kurios dar nėra nukentėję. Priminsiu, kad didžioji dalis iš jų saugo savo sienas ir/ar vykdo veiksmingą migracijos politiką, pvz., dėl tų pačių socialinių išmokų. Turbūt neverta net plėstis ko vertos tokios priemonės. Bet jos gali tapti labai realios, nes nors ir neveiksmingos, bet yra itin paprastos, o politikams, kurie nepajėgūs priimti reikalingų sprendimų, taip gali tapti patrauklios.

Hamas karo prieš Izraelį kontekste susiduria du pasauliai. Vienas, kuris kalba apie taikius konfliktų sprendimo būdus, pagarbą kitiems, toleranciją, pasitikėjimą, universalias individo teises ir gerą gyvenimą. Ir tas, kuris šį pasaulį laiko priešišku, iškrypusiu, naiviu, vertu fizinio sunaikinimo ir negailestingo užkariavimo. Jame mąstymas yra kolektyvinis, visiškai nepaisantis asmens gyvybės, fanatiškai fundamentalistinis, neturintis jokio gailesčio ir turintis aiškiai priešiškus tikslus.

Nesupratę su kuo turime reikalą, nesugebėsime apginti savojo pasaulio.

Šiandien Lietuva, palyginus su kitomis Europos valstybėmis, atrodo kaip saugumo salelė, todėl privalome daryti viską, kad ji tokia ir išliktų. Pasidavus spaudimui lengva priimti neatsakingą sprendimą, tačiau tai gali turėti ilgalaikių nebegrįžtamų pasekmių.

 

Atgal