VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.10.20. Netyli „Tylos eisena“

Romas Adomas Vorevičius

Žurnalistas

Izraelio ir Palestinos konfliktas skaičiuoja ne vienerius metus – gal nuo 1947 m., gal anksčiau. Tikrai ne nuo šių metų spalio 7-osios... Pastaruoju metu vėl ginklais ne tik žvanginama. Karo veiksmai neramina ne tik arabus ir žydus. Galimai tūkstančiai žuvusiųjų – pastarosiomis dienomis atsinaujinusio konflikto pasekmė.

Jungtinių Amerikos Valstijų ir Jungtinių tautų organizacijos, Lietuvos Vyriausybės ir Seimo pozicija gan aiški – ,,Hamas“ teroristų veiksmai smerkiami, lyginami su Rusijos vykdoma agresija Ukrainoje.

Palestinos palaikymo „Tylos eisenoje“, rengtoje Vilniuje, spalio 19 d., dalyvavo apie  100 žmonių, budėjo nemenkos policijos pajėgos. Be abejonės, šią eiseną, kaip ir daugelį protesto akcijų įvairiuose pasaulio miestuose, rezonavo sprogimas, pareikalavęs daugelio aukų - šalia Gazos Ruožo esančioje al Ahli ligoninėje... Eisenos dalyviai traukė nuo Arkikatedros iki Lietuvos Vyriausybės; girdėjosi įvairūs šūksniai, tarp jų - ,,Allahu Akbar“. Eisenos dalyviai raginti palaikyti Gazos žmones (2,3 mln. gyventojų), pasmerkti pastarųjų dienų Izraelio agresiją. Kalbėtojai pasisakė prieš Izraeliečių rengiamą genocidą ir okupaciją.

Nuotraukos autoriaus

Dunksi mušami būgnai. Uždegtos  žvakutės aukoms pagerbti. Skelbiama tylos minutė.

Protesto eitynių dalyviai – užsieniečiai, prie kurių vėliau prisijungė ir keli praeiviai. Netikėtai šalia protestuojančiųjų pasirodęs buvęs Izraelio karys Danielius Lupshitzas (prasidėjus eisenai) bandė išsakyti savo nuomonę, tačiau išklausytas nebuvo ir karštesniems ginčams įsiplieksti neleista...

Vienas žmogus, esantis kiek toliau nuo eisenos dalyvių, užsilipęs ant suoliuko rankose laikė Izraelio vėliavą.

,,Tylos eisena“ nebuvo tyli...




 

Atgal