VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.09.26. Šilumos siurbliai oras-oras – ekologiška ir ekonomiška namų šildymo technologija

Ieškant tvarių ir ekonomiškų namų šildymo sprendimų, šilumos siurbliai „oras-oras“ ryškiai išsiskyrė savo ekonominiais ir ekologiniais pranašumais. Dar žinomi kaip oro šaltinio šilumos siurbliai, tai yra novatoriški įrenginiai, naudojantys termodinamikos principus, išgaunant šilumą iš aplinkos oro ir perduodant ją į patalpą. Šaltu oru šie siurbliai sugeria šilumą iš lauko oro ir išleidžia ją namo viduje. Šiltesniais mėnesiais procesas gali būti pakeistas, kad būtų užtikrintas vėsinimas. Ši technologija iš esmės sunaudoja laisvai prieinamą šilumą aplinkoje ir padidina ją gyvenamosioms patalpoms šildyti.

Išskirtinis oras-oras šilumos siurblių bruožas yra įspūdingas energijos vartojimo efektyvumas. Skirtingai nuo tradicinių šildymo sistemų, kurios priklauso nuo kuro deginimo, šilumos siurbliai veikia perkeldami šilumą, o ne ją generuodami. Šis procesas reikalauja žymiai mažiau energijos, todėl jie yra efektyvesni ir ekologiškesni. Tyrimai parodė, kad oras-oras šilumos siurbliai gali užtikrinti iki 300 % efektyvumo, o tai reiškia, kad jie tiekia tris šilumos vienetus kiekvienam sunaudotos elektros energijos vienetui.

Šilumos siurblių oras-oras ekonomiškumas yra neabejotinas. Nors išankstinės įrengimo išlaidos gali būti šiek tiek didesnės, palyginti su tradicinėmis šildymo sistemomis, ilgalaikės santaupos greitai kompensuoja šią pradinę investiciją. Dėl šilumos siurblių efektyvumo sumažėja energijos sąnaudos, todėl laikui bėgant sumažėja komunalinių paslaugų sąskaitų.

Šilumos siurbliai oras-oras labai prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos mažinimo. Naudodami atsinaujinančius energijos šaltinius (aplinkos orą) ir sunaudodami mažiau elektros energijos, palyginti su tradiciniais šildytuvais, šilumos siurbliai atlieka itin svarbų vaidmenį kovojant su klimato kaita. Elektros tinklui ir toliau pereinant prie švaresnių šaltinių, šilumos siurblių anglies pėdsakas tampa dar mažesnis.

Tvaraus gyvenimo era reikalauja novatoriškų sprendimų, kurie tausoja ne tik planetą, bet ir piniginę. Šilumos siurbliai oras-oras yra šio siekio įrodymas ir siūlo abipusiai naudingą scenarijų, užtikrinantį efektyvų ir ekonomišką namų šildymą. Jų gebėjimas perduoti oro šilumą ir sustiprinti ją, kad būtų užtikrintas komfortas patalpose, yra esminis žingsnis ekologiškesnės ateities link.

Atgal