VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2025.02.09.Česnakas – nuo seno visiems žinomas kaip apsauga nuo ligų: ar tai tiesa?

Česnakas iš tiesų yra naudingas mūsų sveikatai, tačiau daugelis nežino visų šios daržovės teigiamų savybių organizmui. Kaip vartoti česnaką, kad iš jo būtų galima gauti dar daugiau naudos?

Liaudies medicinoje česnakas naudojamas nuo seniausių laikų – dar senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Ten jis buvo vertinamas kaip vaistas, tuo tarpu rytų medicinoje jis nuo seno buvo naudojamas kaip priemonė stiprinti imunitetą ir gerinti kraujotaką.

Česnakas turbūt visiems geriausiai žinomas kaip pagalbininkas stiprinant imunitetą. Jame esantys sieros junginiai gali padėti kovoti su bakterijomis ir grybelinėmis infekcijomis. Taip pat tyrimai rodo, kad česnakas gali padėti reguliuoti kraujospūdį, mažinti blogojo cholesterolio kiekį ir taip sumažinti širdies ligų riziką. Negana to, česnake gausu antioksidantų, todėl jis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.

Vienas svarbiausių česnako komponentų yra alicinas – sieros junginys, kuris suteikia česnakui jo būdingą kvapą ir skonį.

Alicinas pasižymi stipriomis antibakterinėmis, antivirusinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Taip pat jis veikia kaip stiprus antioksidantas, padedantis kovoti su stipriais radikalais organizme. Tačiau svarbu žinoti, kad alicinas susidaro tik tada, kai česnakas yra sutraiškomas arba susmulkinamas. Būtent traiškant ar smulkinant šviežią česnaką, išsiskiria fermentas aliinazė, kuris paverčia aliiną į aktyvų aliciną.

Virtas arba keptas česnakas praranda dalį naudingų medžiagų, todėl jį reikėtų valgyti žalią, sutraiškytą ar susmulkintą. Kai sutraiškysite česnaką, palaukite 15 minučių, kad, veikiant deguoniui, susidarytų alicinas. Suaugusiems rekomenduojama suvalgyti 1-2 skilteles žalio česnako per dieną, o vaikams geriau duoti nedidelius kiekius – nuo pusės iki vienos skiltelės per dieną.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal