VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

2025.02.08. Šaltis gali sugadinti jūsų maisto papildus ar kosmetiką

Vitaminai ar maisto papildai laikomi žemoje temperatūroje gali prarasti veiksmingumą, pakeisti savo konsistenciją ar skonį. Ypač jautrūs šalčiui yra žuvų taukai ir omega-3 riebiosios rūgštys. Netinkamomis sąlygomis laikomi maisto papildai gali nukeliauti į šiukšliadėžę, o išleisti pinigai – į balą.

Laikant skystus maisto papildus šaltyje, gali atsiskirti veikliosios medžiagos ir susidaryti nuosėdos. Šalčiui jautriausi yra vitaminai C ir B. Taip pat žemoje temperatūroje mažėja probiotikų veiksmingumas, nes gali būti pažeistos bakterijų stabilumą užtikrinančios medžiagos. Jei maisto papildas yra emulsija, pavyzdžiui, žuvų taukai, žema temperatūra gali sukelti riebalų ir vandens sluoksnių atsiskyrimą. Kapsulių ar tablečių forma taip pat gali keistis – jos deformuojasi, o tai paveikia veikliųjų medžiagų išsiskyrimą.

Nukentėti gali ne tik maisto papildai, bet ir įvairūs kremai, losjonai ar serumai. Jei jų sudėtyje yra aliejų ir vandens emulsijų, šaltis gali sukelti sluoksniavimąsi. Geliniuose gaminiuose atsiranda grūdelių, o šalčio paveiktas gaminys gali greičiau sugesti.  Dažnai kremuose naudojami peptidai, kurie veikia kaip senėjimą stabdančios sudedamosios medžiagos, žemoje temperatūroje gali prarasti savo aktyvumą.

Parengė Birutė Silevičienė

Atgal