Sveikata
2022.04.24.Garšva – ir maistui, ir sveikatai
Garšva (lot. Aegopodium podagraria) nuo seniausių laikų buvo vienas iš pagrindinių maistinių augalų. Lapus galima valgyti žalius, virtus ar troškintus, dėti jų į salotas, sriubas.
Džiovinimui tinka išsivysčiusi garšva, salotoms ir sriuboms – jauni augalai.
Garšvą puikiai galima vartoti vietoj įprastųjų kopūstų, kol dar jų nėra. Jas kaip kopūstus galima raugti žiemai. Džiovintų garšvų galima dėti į kepamą duoną.
Maistui nebetinkama jau pražydusi garšva. Kuo jaunesni lapeliai, tuo jie skanesni.
Rinkti jaunus garšvų lapelius galima nuo ankstyvo pavasario, o kur šienaujama – ir vasarą.
Garšvos labai tinka vonioms ar kaip paklotas pirtyje.
Garšva – vienas iš naudingiausių maistinių augalų, turintis daug vitamino C, mineralinių medžiagų, baltymų, taip pat eterinių aliejų. Garšvos lapuose yra daug vitamino A ir C, kalcio, kalio, geležies, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse – eterinių aliejų.
Parengė Birutė Silevičienė
Atgal