VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.05.08. PAŽINTI IR ATPAŽINTI (III)

Alfonsas Kairys

LŽS narys

Įdomumo dėlei, stebėkite, kaip kalbėdami save savo kūnu, žinodami ar nežinodami, prisistato seimūnai (ir ne tik jie) ir daug kas paaiškės. Taigi, gerai pažinęs kūno kalbą, daug ką gali pasakyti apie žmogų, jam pačiam to nenujaučiant. Pirmiausia apie rankas. Vaikščiojant rankos sukištos į kišenes reikštų, kad žmogų slegia kažkoks rūpestis, o jei jos sukryžiuotos ant krūtinės - jis pasiruošęs gintis, o rankos ant klubų - tai agresijos ženklas, dažnas, kad sumažintų įtampą ir suteiktų pasitikėjimo savimi įspūdį bei parodytų savo pranašumą, suneria rankas už nugaros, ranka prie skruosto – tuoj išgirsite kažkokio svarstymo rezultatus, o jei  stebimasis burną ranka prisidengia  - gali būti kad kažką sumeluoti pasirengęs, sprendimo ieškojimas - pirštų ar piršto laikymas prie lūpų.

Ir štai jūs kalbatės, o pašnekovas ranka užsidengia burną, vadinasi, nenori pasakyti visą tiesą: jis iki galo nebus atviras, trumpas prisilietimas - prie lūpų sutrikimo, neužtikrintumo ženklas, sugniaužti kumščiai ar į žmogų nukreiptas rodomasis pirštas - agresijos ženklas.

Jei pastebite, kad  trinami delnai, nuolat sukiojamas žiedas ar  liečiamas kaklo papuošalas, neabejokite, žmogus jaučiasi neužtikrintai; atvirumą, nekaltumą, sąžiningumą pabrėš  ištiesti delnai.

Užtikrintus savo teisumu atpažįstame pagal  plačius ir išraiškingus rankų mostus, riboti rankų mostai išduoda žmogaus nepasitikėjimą savimi (tas pats ir jei žmogus nusukęs veidą žiūri žemyn).

Pasitikintį savimi išduos greiti ir smarkūs judesiai, jei pašnekovui nuobodu bendrauti  - jis žais rašikliu ar pieštuku: šis judesys dar ir nerimo, savotiškos baimės jausmas.

Jei žmogus laiko rankas sudėtas stogeliu, tai parodo, kad jis pritaria išsakytai minčiai; žiedo sukiojimas ar kaklo papuošalo lietimas parodo, kad žmogus jaučiasi neužtikrintas, dvejojąs žmogus karts nuo karto kasys kaklą.

Norą išsakyti iki galo nesuformuluotą mintį rodys ausies kasymas ar trynimas, o ausiestampymas – neapsisprendimo ženklas, nekantrumą gi  rodys barbenimas pirštais.

Ranka prie skruosto – svarstymas, vertinimas, o švelnus nosies trynimas – išduos melavimą, dvejojimą kuo nors ir netgi atmetimą

Nukreiptas rodomasis pirštas į žmogų išduoda agresiją (tą patį signalizuoja ir sugniaužti kumščiai); rankų ant klubų laikymas - tai irgi agresijos ženklas.

Mūsų smakras irgi savotiškas ,,išdavikas“: smakro glostymas – bandymas priimti sprendimą, o pasmakrio trynimas - susimąstymas, malonumas.

Pasitaiko, kad matai  nagus bekremtantį: tai  nervingumo, nepasitikėjimo ženklas.

Jei galva laikoma pakelta, tokiu būdu demonstruojamas pranašumas;

Jei pečiai yra įtraukti, tai gali išduoti apie žmogaus jaučiamą baimę ar nervingumą;

Jei viršutinė kūno dalis yra pasvirusi į priekį, tokiu būdu parodomas susidomėjimas. Kas kita, jei viršutinė kūno dalis yra atlošta atgal – tokia laikysena demonstruoja, kad žmogus save laiko geresniu už kitus;

Smarkiai sukąstas žandikaulis, įtemptas kaklas ir suraukti antakiai parodo, kad žmogus stresuoja.

Jei atrodo, kad sėdintis žmogus nuolat muistosi, tai gali išduoti, kad jis jaučiasi nesaugiai ar tiesiog nekantrauja greičiau baigti pokalbį.

Kelios užuominos apie kojų padėtį.  Jeigu žmogus sėdi išskėtęs kojas, tai atsipalaidavimo, atvirumo ženklas, o sukryžiuotos kojos ar žaidimas pėdomis  -  nuobodulys, nors žmogus žodžiais to ir neparodys.

 

Atgal