VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.05.07.Šiemet rinkėjų skaičius sumažėjo 4 proc., balsuoti galės per 2,38 mln. piliečių

 

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino galutinį 2024 m. Prezidento rinkimuose  ir referendume dėl daugybinės pilietybės turinčių teisę balsuoti rinkėjų sąrašą.

Iš viso šiuose rinkimuose balsavimo teisę turės 2 385 234 rinkėjai.

Diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose balsuojančių rinkėjų sąrašuose yra iš viso 57 610 rinkėjų – tiek, kiek jų užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Į rinkėjų sąrašą yra įtraukti rinkėjai, kurie yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Lietuvoje arba užsiregistravo balsuoti užsienyje.

Tie Lietuvos Respublikos piliečiai, kurių deklaruota gyvenamoji vieta nėra žinoma (79 369), į rinkėjų sąrašą kol kas nėra įtraukti, nors balsavimo teisę jie turi. Tai būtų padaryta, jeigu jie ateitų balsuoti į bet kurią rinkimų apylinkę Lietuvoje ir užpildytų tam tikrą dokumento formą arba užsiregistruotų balsuoti užsienyje. Dėl to, rinkėjų skaičius iki balsavimo Prezidento rinkimuose pabaigos dar gali keistis.

Lyginant su 2019 m. Prezidento rinkimais (2 486 915), šiais metais rinkėjų skaičius sumažėjo 99 681 rinkėju.

Daugiausiai rinkėjų yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste – 441 006; Kauno mieste 240 773; Klaipėdos mieste – 120 029.

Mažiausiai rinkėjų turi šios savivaldybės – Birštono (3579), Neringos (4607) ir Rietavo (6147).

Gegužės 12 d. (sekmadienis) yra pagrindinė  Prezidento rinkimų ir referendumo dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo diena, kai tikimasi sulaukti didžiausio balsuojančių rinkėjų skaičiaus. Rinkimų apylinkės duris atvers 7 valandą ryto ir dirbs iki 20 valandos vakaro.

Rinkimų sekmadienį balsuoti Prezidento rinkimuose ir referendume bus galima bet kurioje rinkimų apylinkėje, iš viso – 1895 vietose visoje Lietuvoje.

Visi Lietuvoje balsuojantys rinkėjai taip pat gali pasinaudoti balsavimo iš anksto galimybe.

Gegužės 7-9 dienomis, 7-20 valandomis, balsuoti bus galima visose 60 savivaldybių.

Rinkėjai gali balsuoti bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo to, kur jie yra deklaravę gyvenamąją vietą.

VRK primena, kad svarbiausias rinkėjo dokumentas einant balsuoti yra asmens tapatybės dokumentas: pasas arba asmens tapatybės kortelė. Taip pat tinka ir kiti Lietuvoje išduoti dokumentai, kuriuose yra rinkėjo nuotrauka ir asmens kodas: vairuotojo pažymėjimas, diplomatinis pasas ir pan.

Rinkimų dieną, norint išvengti stovėjimo eilėse, rinkėjams siūloma atvykti rytinėmis balsavimo valandomis, nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiausiai žmonių.

 

 

Atgal