VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

2024.05.06. Iki Vytauto Didžiojo karūnavimo 600 metų jubiliejaus liko 7 metai


 

LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA
 

Jo Ekscelencijai LR Prezidentui Gitanui Nausėdai
LR Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen
LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei
Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Pirmininkei Daliai Henkei
LR Seimo nariams
Pasaulio Lietuvių bendruomenės Seimo nariams
Vilniaus miesto merui Valdui Benkunskui
Vilniaus miesto tarybos nariams
Lietuvos žmonėms
Žiniasklaidai
 Dar kartą dėl paminklo Prezidentui Antanui Smetonai

 Vilnius,  2024-05-01

 

 2024-03-06 rašėme Jums laišką ”Pastatykime Lietuvos Respublikos Prezidentui Antanui Smetonai  (1874.08.10 – 1944.01.09) paminklą Vilniaus centre” (pridedame).

Gauta įvairių atsiliepimų.

Pateikiame Prezidento kanceliarijos laišką (pridedame).

Pateikiame  Vilniaus miesto savivaldybės atsakymą (pridedame).

Seimo Pirmininkė ir Ministrė Pirmininkė visiškai nereagavo.

Atkreipiame dėmesį, kad savivaldybė primygtinai aiškina, kad atlikus įvairiausius tyrimus paminklui buvo parinkta vieta Basanavičiaus gatvėje Nr.  13.   

ATKREIPIAME DĖMESĮ, kad savivaldybė vykdydama tyrimus gyventojams pasiūlė tik dvi paminklo statymui vietas – Basanabvičiaus gatvėje Nr. 13 ir  prie namo Tilto gatvėje.

APGAILESTAUJAME, kad mūsų  pateiktas  siūlymas nebuvo rekomenduotas  visuomenei svarstyti.

Kai tuo tarpu Vilniaus Sąjūdžio taryba ne vieną kartą savo laiškuose Jums aiškino pateikdama argumentuotus pasiūlymus  ir prašė,  kad paminklą reikėtų statyti Vilniaus miesto centre prie Centrinio knygyno Gedimino prospekto Nr. 13. skverelyje. Čia Jurgio pr. Nr. 13 buvusiame name atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę dirbo Lietuvos Taryba, vyriausybė ir svarbiausios Lietuvos institucijos.

MŪSŲ MANYMU paminklui vietą turėtų parinkti specialiai sudaryta Valstybinė komisija. Instituciniai sprendimai statyti paminklus Lukiškių aikštėje ir rašytojui Justinui Marcinkevičiui šiurpina daugybę žmonių. 

Todėl prašome atsižvelgti į Prezidento kanceliarijos išreikštą nuomonę ir susirūpinimą bei mūsų daugkartinius siūlymus paminklą statyti Gedimino prospekte Nr. 13 skverelyje.                                                                                        

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas  L. Kerosierius

Tarybos pirmininko pavaduotojas, tarybos istorinės

grupės vadovas   G. Adomaitis

Tarybos pirmininko pavaduotoja    R. Jakučiūnienė

Tarybos pirmininko pavaduotojas    V. Jakubonis
Tarybos prmininko pavaduotojas    P. Gvazdauskas

Tarybos nariai: A. Adamkovičius, G. Adomaitis, A. Akelaitis, V. Aleksynas, A. Augulis, G. Aukštikalnis, A. Budriūnas, J. Česnavičius, P. Dirsė, S. Eidukonis, K. Garšva, A. Gelumbauskaitė, L. Grigienė, P. Gvazdauskas, V. Jakubonis, R. Jakučiūnienė, V. Jankūnas, A. Juknevičius, A. Kaziukonis, L. Kerosierius, Z. Mataitis, H. Martinkėnas, E. Mirončikienė, V. Rizgelis,  L. Veličkaitė, G. Uogintas, B. Zaviša, S. Žilinskas.      Pasiteiravimui: L. Kerosierius tel 8674 38465, G. Adomaitis tel. 8611 30131Adresas korespondencijai L. Kerosieriui Iki pareikalavimo, Centrinis paštas, Vilnius, 

 PRIEDAS

Iki Vytauto Didžiojo karūnavimo 600 metų jubiliejaus liko 7 metai
 

LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA
 

Jo Ekscelencijai LR Prezidentui Gitanui Nausėdai
LR Seimo Pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen
LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei
Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Pirmininkei Daliai Henkei
LR Seimo nariams
Pasaulio Lietuvių bendruomenės Seimo nariams
Vilniaus miesto merui Valdui Benkunskui
Vilniaus miesto tarybos nariams
Lietuvos žmonėms
Žiniasklaidai
                  

   Pastatykime Lietuvos Respublikos Prezidentui

                                            Antanui Smetonai

                                        (1874.08.10 – 1944.01.09).

                                    paminklą Vilniaus centre
                                                                       Vilnius,  2024-03-06

 

                      2023-02-01 rašėme Jums laišką, kad   paminklas Prezidentui Antanai Smetonai būtų pastatytas Gedimino prospekto namo Nr. 13 skverelyje prie centrinio knygyno, Vilniuje, nes čia vyko visi svarbiausi valstybės atkūrimo, valdymo, krašto gynybos ir ūkio atstatymo organizavimo darbai bei Lietuvos  pripažinimo ir diplomatijos darbai (priedas Nr. 1).

 

                 2023-04-05 nesulaukę atsakymo vėl Jums rašėme laišką (priedas Nr.2).

 

2023-05-10 nesulaukę atsakymo vėl pakartotinai rašėmę laišką (priedas Nr. 3).          

PAŽYMIME, kad žiniasklaidoje ir visuomenėje vyko pamąstymai, pasikeitimai nuomonėmis,  svarstymai. Mums susidarė nuomonė, kad Vilniaus Sąjūdžio tarybos pasiūlymas pastatyti paminklą Antanui Smetonai Gedimino prospekte Nr 13  prie Centrinio knygyno Vilniuje susilaukė ženkliai daugiau pritarimų.

 

                 PAŽYMIME, kad 2024 metais sukanka 150 metų nuo Antano Smetonos  gimimo ir 80 metų nuo mirties. Didelė dalis visuomenės 2024-uosius  metus pažymi kaip A. Smetonos 150-ąsias gimimo  ir 80-ąsias mirties metines ir organizuojami  įvairiausi renginiai šiai iškiliai Lietuvos asmenybei pažymėti.

 

                 ATKREIPIAME DĖMESĮ, kad per 20 Nepriklausomos  Lietuvos metų Antanas Smetona 15 metų buvo Lietuvos Respublikos Prezidentu. Daugeliui žinoma, kad žemdirbių valstybė Lietuva buvo sukaupusi apie 9,3 tonų aukso luitų ir juos laikė pasaulio bankuose. Pasaulio bankai išsaugojo Lietuvos auksą ir didelę dalį sugrąžino Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę. Šiuo laiku Lietuva pasaulio bankams yra skolinga apie 27,5  mlrd eurų.

 

                 Lietuvoje kai kada ir ypatingai iš aukštų politikų ir valdžios sluoksnių tenka išgirsti, kad Lietuva nepasipriešino ir kad  be šūvio buvo sovietų okupuota. Didžiausiu kaltininku bandoma skelbti ir niekinti  Prezidentą Antaną Smetoną, kuris esą pabėgo iš Lietuvos. Tokie kaltinimai yra Lietuvos niekinimo ir politinių dividendų prisirinkimo šaltiniai. Todėl prašome susipažinti su 2023-06-19 dieną Seimo Konstitucijos salėje vykusios konferencijos  “1944-1953 m partizaninio karo pradžia Lietuvoje” medžiaga (medžiaga yra plačiai išviešinta internetinėje erdvėje ir su  ja galima susipažinti surinkus GOOGLE sakinį pateiktą kabutėse). Konferencijoje kalbėjęs doc. dr. Vytautas Jakubauskas pateikė labai svarbią informaciją apie situaciją Lietuvoje XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje.  Jis pažymi, kad  1940 metų birželyje totaliniame sumobilizuotos Lietuvos kariuomenės pasipriešinime galėjo dalyvauti apie 150-160 tūkstančių karių, tarp kurių apie 2000 karininkų ir apie 48 tūkst. šaulių.  Svarstant klausimą vyriausybėje  apie sovietų įteiktą ultimatumą dėl sovietinės kariuomenės įvedimo Prezidentas Antanas Smetona pasisakė  gintis nuo sovietinės agresijos. Balsų dauguma buvo  nesipriešinti arba palaukti.  Prezidentas matydamas nesutarimus vyriausybėje ir aukščiausių karininkų ignoravimą gintis  pasitraukė į užsienį.

 

Todėl prašome Vytauto Jakubausko medžiagą spausdinti, studijuoti  ir visais įmanomais būdais viešinti ir neleisti niekinti Prezidentą A. Smetoną.

 

                 Kai kas bando aiškinti, kad A. Smetona buvęs politinis despotas ir diktatorius. Todėl primename, kad 1918 m vasario mėnesyje Lietuvos Taryboje kilus kai kuriems nesutarimams A. Smetona pasitraukė iš Lietuvos Tarybos.  1918-02-16 dieną Lietuvos Tarybai  pirmininkavo Jonas Basanavičius ir pasirašius Lietuvos Nepriklausomybės aktą Lietuvos Tarybos pirmininku vėl buvo išrinktas A. Smetona. Atkreipiame dėmesį, kad prieškaryje dviejose kadencijose daugumą sudarė Tautininkų sąjunga, Krikščionių demokratų sąjunga ir Valstiečių liaudininkų sąjunga.

 

                 PRIMENAME, kad sovietai  okupavę Pabaltijį   areštavo Latvijos ir Estijos prezidentus, kurie mirė lageriuose. Turbūt daugeliui žinoma, kad A. Smetona  žuvo gaisre  Klivlende JAV,  kurį galimai sukėlė sovietų specialiosios tarnybos. Sovietai okupavę Lietuvą sušaudė 17  ministrų ir 6  Seimo narius, o 22 ministrai mirė lageriuose, kalėjimuose, tremtyje.

 

                 PAŽYMIME, kad Vilniaus Sąjūdžio taryba su partneriais Sąjūdžio iniciatyvine grupe, Vilniaus Forumu, Talkai Kalbai ir Tautai, Nevyriausybinių organizacijų padedančių stiprinti valstybinius gynybinius pajėgumus koordinacine Taryba, “Vilnijos draugija”, Žmogaus teisių koordinavimo centru, Pro Patria  2019-02-01 Lietuvos Mokslų Akademijoje paminėjo Prezidento Antano Smetonos Metus, kadangi 2019-tieji metai buvo paskelbti Prezidento Antano Smetonos metais.  Pasak liudininkų šis minėjimas buvo svarbiausias Prezidento Antano Smetonos metų renginys Lietuvoje. 

 

                 Turbūt niekas nesugebės paneigti milžiniškų Antano Smetonos nuopelnų atkuriant Lietuvos valstybę ir 15 metų jai vadovaujant. 

 

Todėl dar kartą prašome gerbiamus  LR Prezidentą, Seimo Pirmininkę, Ministrę Pirmininkę, Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimo Pirmininkę, LR Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimų narius, Vilniaus miesto merą ir Vilniaus miesto tarybos narius pritarti mūsų ir tikime, daugumos žmonių, siūlymui pastatyti paminklą Prezidentui Antanui Smetonai Vilniaus centre, Gedimino prospekte namo Nr.13 skverelyje.


               Prašome geros valios žmones dar kartą pritarti mūsų siūlymams ir oficialiai pareikšti nuomonę.


              PRAŠOME Jo Ekscelenciją LR Prezidentą Gitaną Nausėdą būti paminklo LR Prezidentui Antanui Smetonai Vilniuje, Gedimino prospekto namo Nr. 13 skverelyje statybos globėju.

 

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas    L. Kerosierius

Tarybos pirmininko pavaduotojas, tarybos istorinės

grupės vadovas      G. Adomaitis

Tarybos pirmininko pavaduotoja  R. Jakučiūnienė

Tarybos pirmininko pavaduotojas V. Jakubonis
Tarybos prmininko pavaduotojas     P. Gvazdauskas

 

Tarybos nariai: A. Adamkovičius, G. Adomaitis, A. Akelaitis, V. Aleksynas, A. Augulis, G. Aukštikalnis, A. Budriūnas, J. Česnavičius, P. Dirsė, S. Eidukonis, K. Garšva, A. Gelumbauskaitė, L. Grigienė, P. Gvazdauskas, V. Jakubonis, R. Jakučiūnienė, V. Jankūnas, A. Juknevičius, A. Kaziukonis, L. Kerosierius, Z. Mataitis, H. Martinkėnas, E. Mirončikienė, V. Rizgelis,  L. Veličkaitė, G. Uogintas, B. Zaviša, S. Žilinskas

 

Pasiteiravimui: L. Kerosierius tel 8674 38465, G. Adomaitis tel. 8611 30131
Adresas korespondencijai L. Kerosieriui Iki pareikalavimo, Centrinis paštas, Vilnius,
el. p. [email protected]

 

                                                                                                       

   PRIEDAS

 

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO KANCELIARIJOS

 

ASMENŲ APTARNAVIMO SKYRIUS

Biudžetinė įstaiga, S. Daukanto a. 3, LT-01122 Vilnius,

tel. +370 5 206 2090, el. p. [email protected], svetainės adresas: www.lrp.lt.

Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre, kodas 188609016

 

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos

pirmininkui L. Kerosieriui ir tarybos nariams

[email protected]

Nr. (1D-675, 1D-676)-2D-

Į 2024-03-06 kreipimusis

 

DĖL JŪSŲ KREIPIMOSI

 

Gerbiamieji,

Su Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai adresuotu Jūsų kreipimusi

dėl žinių apie pasirengimą valstybės gynybai suteikimo ir kreipimusi dėl Prezidento Antano

Smetonos atminimo įprasminimo susipažinome.

Dėkojame už Jūsų išsakytus siūlymus keliamais klausimais.

Šalies vadovas pažymi, kad Antanas Smetona, žengdamas Jono Basanavičiaus ir

Vinco Kudirkos pėdomis, geriau nei kas kitas įkūnijo lemtingą posūkį nuo pirmųjų nedrąsių

svajonių apie kultūrinę ir politinę autonomiją prie ryžtingo nepriklausomybės siekio.

Pasak Respublikos Prezidento, Antanas Smetona visa savo esybe tebėra

nepakeičiama praėjusio amžiaus pirmosios pusės Lietuvos istorijos figūra ir tikras mūsų šalies

valstybingumo simbolis. Valstybės vadovas paminklo Prezidentui Antanui Smetonai

Palangoje atidengimo ceremonijos metu pažymėjo, kad neabejoja, jog pirmojo Prezidento

atminimas bus deramai įprasmintas ir mūsų valstybės sostinėje.

 

Pagarbiai

Vedėja Asta Bogušienė

PRIEDAS

 

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS

MIESTO APLINKOS SKYRIUS

 

Lietuvos Sąjūdžio

Vilniaus skyriaus tarybai

[email protected]

2024- Nr. A51- /24(3.3.2.26E-MAS)

Į 2024-03-12 gautą raštą

 

DĖL PREZIDENTO ANTANO SMETONOS PAMINKLO VIETOS

 

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto aplinkos skyrius gavo nagrinėti

Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos 2024-03-06 raštą „Pastatykime Lietuvos Respublikos

Prezidentui Antanui Smetonai (1874.08.10–1944.01.09) paminklą Vilniaus centre“ (rašto reg. Nr.

A50-10201/24).

Atsakydami pagal kompetenciją, informuojame, kad Vilniaus miesto savivaldybės taryba

savo valią dėl idėjos Vilniuje pastatyti Prezidentui Antanui Smetonai paminklą, kuris išryškintų

Prezidento Antano Smetonos svarbą Vilniui, jam čia veikiant valstybės atkūrimo laikotarpiu, o

vėliau nuosekliai laikantis Vilniaus, kaip teisėtos Lietuvos valstybės sostinės, statuso, taip pat jo

vaidmenį modernizuojant Lietuvą, yra išreiškusi 2021-03-31 Rezoliucijoje dėl Antano Smetonos

paminklo (https://aktai.vilnius.lt/document/30353556).

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2022-12-19 sprendimu Nr. 1-1708 „Dėl pritarimo

Prezidento Antano Smetonos įamžinimui Vilniuje“, buvo patvirtinta vieta Prezidento Antano

Smetonos įamžinimui – tai skveras priešais Vilniaus senąjį teatrą, įsikūrusį pastate Jono

Basanavičiaus g. 13, kur 1917 m. rugsėjo 18–22 d. posėdžiavo Lietuvių konferencija, išrinkusi

Lietuvos Tarybą ir jos pirmininką Antaną Smetoną (https://aktai.vilnius.lt/document/30384904).

Be šios vietos Antano Smetonos paminklui pastatyti buvo plačiai svarstyta ir kita vieta:

teritorija prie Tilto ir Žygimanto Liauksmino gatvių sankirtos, netoli namo Tilto g., kur Antanas

Smetona su šeima gyveno 1908–1909 metais. Vilniaus miesto savivaldybės užsakymu 2022 m.

rudenį buvo atlikta apklausa dėl Antano Smetonos paminklo vietos, apklausta 1011 Vilniaus

gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus. Į klausimą ar jiems svarbu, kad Vilniuje atsirastų prezidento

Antano Smetonos įamžinimo vieta, 39 proc. apklaustųjų atsakė teigiamai. Į antrąjį klausimą dėl

tinkamiausios vietos Antano Smetonos paminklui pastatyti 35 proc. respondentų nurodė teritoriją

prie Tilto ir Žygimanto Liauksmino gatvių sankirtos, o 49 proc. apklaustųjų, kaip tinkamiausią,

įvardijo erdvę Jono Basanavičiaus gatvėje priešais Vilniaus senąjį teatrą.

 

Skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius

Atgal