VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.05.07. Ukrainos energetikos ministras: rusams neužteks vandens aušintuvuose, norint paleisti Zaporižios AE

 Energetikos ministras Hermanas Haluščenka mano, kad absurdiška, jog laikinai okupuotą Zaporižios atominę elektrinę paleistų rusų personalas.

Tai jis sakė telemaratono „Jungtinės žinios“ eteryje, pranešė „Ukrinform“, remdamasi Energetikos ministerijos spaudos tarnyba. „Net jei įsivaizduosime, kad rusai surinks specialistus Rusijoje ir atveš juos į elektrinę, tai bus nelicencijuotas personalas. Būtų absurdas, jei jie paleistų elektrinę. Tai neįmanoma nei Ukrainos teisės aktų, nei pačios Rusijos, nei, žinoma, tarptautinės teisės kontekste“, – sakė ministras. Pasak jo, licenciją eksploatuoti elektrinę turi tik ukrainiečių specialistai, o teroristai šiuo metu neleidžia jiems patekti į Zaporižios AE.

 Licenciją eksploatuoti elektrinę turi tik ukrainiečių specialistai
Zaporižios AE okupuota nuo 2022 metų kovo 4 dienos. Per tą laiką rusai ne kartą pažeidė branduolinės ir radiacinės saugos principus: užminavo elektrinės teritoriją, neleido dirbti kvalifikuotam personalui ir nutraukė elektros tiekimo linijas iš Ukrainos elektros tinklo. Nuo 2022 metų rugsėjo elektrinėje nuolat veikia TATENA misija, tačiau rusai neleidžia agentūros ekspertams patekti į visas elektrinės zonas.
 

Atgal