VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2024.05.09.G. Nausėdai raginant keisti pavadinimą, Taivaniečių atstovybė siūlo „žvelgti į priekį“

 

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant keisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą, pastaroji ragina Lietuvą tarpusavio santykiuose „žvelgti į priekį“.

„Suprantame, kad šiuo metu Lietuvoje vyksta rinkimų kampanija, – rašoma pateiktame atstovybės komentare. – Taivaniečių atstovybė Lietuvoje norėtų dar kartą pabrėžti, kad mūsų atstovybės pavadinimas grindžiamas abiejų šalių vyriausybių bendru sutarimu po daugybės dvišalių konsultacijų.“ „Taivanas ir Lietuva turėtų žvelgti į priekį ir toliau dirbti kartu, kad mūsų dvišaliai santykiai toliau plėtotųsi“, – teigiama jame. Taip Taivaniečių atstovybė reagavo į perrinkimo siekiančio G. Nausėdos išsakytą poziciją, kad jos pavadinimas turėtų būti keičiamas.

Gitanas Nausėda
„Teigiamai vertinant iš principo tokios atstovybės įsikūrimą Lietuvoje, santykių su Kinija stabilizavimo kontekste matyčiau poreikį keisti atstovybės pavadinimą“, – atsakymas į visiems kandidatams į prezidentus pateiktą klausimą apie Taivaną teigė šalies vadovas. Jis akcentavo pagarbų dialogą tiek su Taivanu, tiek su Kinija, taip pat ekspertų vertinimą, jog kinų kalba šios atstovybės pavadinimas skamba kaip Taivano, o ne Taivaniečių, atstovybė. Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei. Kitose šalyse tokios atstovybės veikia Taibėjaus pavadinimu.
„Korekcija galėtų būti kaip Lietuvos signalas normalizuoti diplomatinius santykius su Kinija“, – kalbėjo G. Nausėda. Kiek anksčiau prezidentas ragino Vyriausybę „ištaisyti“ Taivaniečių atstovybės Lietuvoje pavadinimą, kad jis skambėtų vienodai visomis kalbomis.
 

Atgal