VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.05.08. LIETUVOS AIDO „Vieno puslapio galerija“

Kęstutis K. Šiaulytis

Dailininkai šypsosi

 Lemtingą 2003 metų gegužę, 10-11 dienomis, balsavome referendume dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje. Pasisakė „už“ 91,07 procentai balsavusių. Tačiau nemaža dalis piliečių negalėjo atvykti prie balsadėžių dėl svarbios priežasties – skubėjo sodinti bulves, mat, sklido kalbos, jog įstojus į ES, Briuselis reikalaus jas dirvon užkasti kvadratiniu-lizdiniu būdu, kaip prie Chruščiovo buvo sėjami kukurūzai.

Karikatūrų parodos katalogo viršelis. Antano Bartašiūno humorografija

 2004 metų gegužės pirmąją mūsų šalies vėliava suplevėsavo 26 Europos valstybių gretoje! Jau dvidešimt metų, Lietuvoje, šalia trispalvės vėjuose plaikstosi ir žvaigždžių rato vėliava! Per tuos metus visko būta, litas pavirto euru, Briuselis, tikrai, vis turi pretenzijų žemdirbiams, o ir vyriausybei nuolat kažką rekomenduoja, siūlo, pataria... Euroskeptikai vėl nerimsta – pranašauja jog ūkininkai privalės globoti pievų boružes ir žiogus, o su savo belgų veislės karvėmis turės bendrauti prancūzų kalba...

Algimantas Snarskis

Jonas Lenkutis

Alvydas Ambrasas

Jonas Varnas

 Kai Visagino Europe Direct vadovė Indrė Gruodienė pakvietė Lietuvos karikatūristus ką linksmą nupiešti EU ir Lietuvos jubiliejaus tema, suabejojome, kažin, ar išmislais pralenksime euroskeptikus...

 Šiame puslapyje, mūsų kuklūs bandymai, piešiniai iš karikatūrų parodos, kuri atsidarys Europos dieną, gegužės 9-ąją, Ignalinos krašto muziejuje.

 

Švęskime Europos dieną drauge

Prieš 20 metų Lietuva tapo pilnateise Europos Sąjungos nare. Šis istorinis žingsnis mums atvėrė sparčios materialinės ir dvasinės raidos galimybes Vakarų civilizacijos pagrindu.

 Kęstutis K. Šiaulytis. Europos sodininkas Bronis Ropė

Ilja Bereznickas

Ramūnas Vaitkus

Lietuvos karikatūristai į šią dviejų dešimtmečių istoriją žvelgia pro savojo žanro estetinę prizmę. Keliaudami laiku, jie išryškina įvykusius svarbiausius pokyčius, akcentuoja šiandienos Europos Sąjungos iššūkius ir tikslus – ambicingo Europos Žaliojo kurso įgyvendinimą, demokratijos ir teisės tolesnį brendimą, valstybių narių konsolidaciją Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje, gynybinės galios stiprinimą. Jie mano, kad humoras ir satyra nepraranda vertės, jėgos ir šiais visuotinos kompiuterizacijos ir robotizacijos laikais.

Dailininkų piešiniai atspindi Lietuvos piliečių nuotaikas ir leidžia suprasti, kaip pokyčiai veikia visuomenės sąmonę. Taigi, jų darbai tampa svarbia visuomenės diskusijos dalimi, kurioje aptariamos Europos Sąjungos vertybės ir iššūkiai. Geros jums humoro dozės!

 

Su pozityviais linkėjimais Indrė Gruodienė

Europe Direct Visaginas vadovė

Atgal