VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

04 28. Prieš dvidešimt dvejus metus...

Jonas Užurka

Krašto apsaugos sistemos kūrėjas

Lietuvos kariuomenės atkūrimas nebuvo atsitiktinis veiksmas, bet ilgo, įtempto, sunkaus profesionalių karininkų darbo per Atgimimą brandintas vaisius. Lietuvos kariuomenės atkūrėjai, atsargos karininkai, 1988 m. įregistravome Sąjūdyje atsargos karininkų grupę, 1989 metais atkūrėme Lietuvos atsargos karininkų sąjungą, tais pačiais metais dirbome Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos komisijose, ypač aktyviai respublikos jaunuolių karinės tarnybos reikalų komisijoje ir pagaliau 1990 metais atkūrėme Krašto apsaugą. Ir belieka šiandien tik džiaugtis ir didžiuotis kad Lietuvos garbingų atsargos karininkų profesionalų dar 1988 metais pradėtas darbas atkurti savą – Lietuvos kariuomenę, jau įgyvendintas. Lietuvos kariuomenė atkurta, Lietuva kaip savarankiška valstybė įeina į demokratinių pasaulio valstybių politinę, ekonominę, gynybinę šeimą, kad šis faktas amžiams liks garbingu Lietuvos istorijos puslapiu.

O pirmieji žingsniai atkuriant Lietuvos kariuomenę buvo šie:

1. 1988 metų pradžioje ats. plk. Vytautui Eidukaičiui ir ats. kpt. Rimgaudui Tiriliui kilo idėja tarpukario ir vėlyviausių kartų lietuvius karininkus suburti ir, dar esant komunistiniam režimui pogrindžio sąlygomis, įsteigti Sąjūdį, o per grupinius susitikimus subūrė ats. karininkų branduolį: ats. plk. A.S. Kairys; ats. mjr. A. Maslauskas; ats. pplk. A. Keblikas; ats. plk. A. Bajoras; ats. plk. A. Pakalka; ats. pplk. J.Paužolis; atsk. plk. V. Eidukaitis; ats. kpt. R. Tirilis.

2. 1988 rudenį ats. plk. A.S. Kairys Sąjūdžio Tarybos posėdyje išdėstė besiburiančių Lietuvos atsargos karininkų planus ir siekius atkurti Lietuvos kariuomenę ir gavo mandatą veikti.

3. 1989 gegužės mėn. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Seimo taryba, išklausiusi ats. plk. S. Kairio pranešimą, jam pritarė ir dėl Lietuvos atsargos karininkų sąjungos (LAKS) steigimo.

4. 1989 kovo mėn. paskelbtas kreipimasis į Lietuvos atsargos karininkus dėl LAKS suvažiavimo. Štai pirmųjų ats. karių iniciatyvinė grupė: dim.plk.lt A. Malijonis, ats.plk. A. Kairys, ats.plk.V.Eidukaitis, ats. plk: A.Keblikas, J. Paužolis, J.Suslavičius, J.Noreika, E.Bilevičius, aviac.maj. B.Brazys, atsargos majorai: Z.Motiejūnas, K.Jonikas; dim. kapitonai: A.Verksnys, A.Martinionis; ats.kap. R.Tirilis, ats.kpt. K.Skrinska, med.t. kap. P.Pilipavičius, ats.vyr.lt. N.Šavyrovas, dim.lt. A.Kostkus, dim.lt J.Krakauskas, ats.papulk. V.Orentas ir C.Norkus.

5. 1989 05 03 LTSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumas nutaria įkurti Respublikos jaunuolių karinės tarnybos reikalų komisiją, į kurios sudėtį įėjo ats.plk. V.Eidukaitis, kpt. R.Tirilis, plk. S.Kairys, pplk. A.Keblikas, pplk. J.Noreika, pplk. J.Paužolis, plk. F. Vaitkaitis, pplk. J.Žylė.

6. 1989 11 19 įvyko pirmoji Lietuvos atsargos karininkų sąjungos steigiamoji konferencija. Dalyvavo 208 ats. Karininkai.

7. 1990 kovo – rugpjūčio mėn. LAKS nariai: ats.mjr. A.Maslauskas, ats.pplk. J.Noreika, ats.karininkai – plk. S.Kairys, pplk. J.Paužolis, pplk. J. Užurka, A.Rimdžius paruošė: Įstatymo projektą dėl Lietuvos jaunuolių pašaukimo į Lietuvos kariuomenę; Įstatymo projektą dėl Lietuvos pasienio kariuomenės; Lietuvos kariuomenės struktūras; Lietuvos kariuomenės Rikiuotės, Drausmės statutus.

8. 1990 04 25 LR Vyriausybės (premjerė K. Prunskienė) Nutarimu Nr.125 įsteigtas Krašto apsaugos departamentas prie LR Vyriausybės.

9. 1990 07 07 TSRS Gynybos ministro įsakymu pagal Vilniaus kolaborantų teikimą, iš Lietuvos atsargos karininkų, kariuomenės kūrėjų atimamos užtarnautos pensijos ir kariniai laipsniai: plk. S.Kairio, pplk. C.Norkaus,... - iš 26 atsargos karininkų.

10. 1991 rugsėjy, po Maskvoje žlugusio komunistinio pučo, KAD direktoriaus įsakymo Nr. 80, buvo uždrausta KAD darbuotojams dalyvauti visuomeninėje LAKS veikloje. Netrukus buvo priversti KAD palikti pirmieji jo kūrėjai – ats. plk. S.Kairys, ats.mjr. A.Maslauskas, karo mokslų dakt.ats.plk. A.Vaitkaitis, karo mokslų dakt.ats.plk. A. Orenius....

11. 1990 11 22 LAKS pastangomis pravestas pirmasis Lietuvos kariuomenės įkūrimo 72-jų metinių paminėjimas, LAKS pastangomis ir jėgomis atkurtas ir išleistas pirmasis karinės – istorinės minties žurnalas „Kardas“.

Lietuvos atsargos karininkų, Lietuvos krašto apsaugos sistemos kūrėjų veiklą ir jų atkurtą Lietuvos kariuomenę įvertino štai kaip:

NATO generalinis sekretorius Manfredas Verneris: „Tik ištikimi savo šalių piliečiai, turintys ne tik tvirtas profesionalias tarnybos žinias, bet ir ryžtą gali įvykdyti perdėm sunkią užduotį – sukurti profesionalią gynybinę sistemą. Aš dabar įsitikinęs, kad tokie yra jūsų kariuomenės kūrėjai. Iš patirties galiu pasakyti, kad ne kiekviena demokratėjanti šalis gali pasigirti tokiu savo nacionaliniu turtu.“ (1992 04 16, Vilnius iš pasakytos kalbos)

NATO Karinio komiteto pirmininkas feldmaršalas seras R. Vincentas: „Šiandien, žvelgdamas į jūsų karius, aš esu sužavėtas jūsų karių kūrėjų pasiaukojimu ir profesionalumu itin nedėkingomis sąlygomis sugebėjusius suburti profesionalias savo nacionalines gynybines pajėgas...“ (1994 03 16, Vilnius iš pasakytos kalbos)

Rusijos Gynybos ministras maršalas P.Gračiovas: „Aš asmeniškai patyriau, kad lietuviai karininkai buvo ryškiai matomi visame tarybiniame karininkų korpuse kaip drausmingi, stropūs, sąžiningi karininkai. Lietuva, turėdama dabar jau tokį savo nacionalinį ir teoriškai ir praktiškai profesionalių karininkų korpusą, turi visas galimybes sukurti sau tikrai profesionalią kariuomenę.

Tiesa pasakius, man gaila, kad tokie patyrę aukšto rango karininkai jau tarnauja ne mūsų, Rusijos, armijoje, o grįžo kurti jūsų kariuomenės. Kita vertus, tokiais reikia tik didžiuotis.“ (1992 05 19, Kaunas iš pasakytos kalbos)

LR Prezidentas V. Adamkus: Lietuvos atsargos karininkai kariuomenės kūrėjai savo ištikima tarnyba savajai tautai ir valstybei parodė puikų pilietiškumo ir pasiaukojimo pavyzdį ne vienai Lietuvos žmonių kartai. Nuoširdžiai Jums dėkoju ir linkiu geriausios kloties.“ (1999 04 04, susitikime su LAKS nariais).

JAV karo atašė Lietuvoje plk.ltn. Albert M. Zaccor: „Ne iš nuogirdų žinau apie buvusį TSRS Karo mokslo potencialą, karo specialistų paruošimą. O kad lietuviai, praėję sovietinę karo mokyklą ir pasiekė ten profesionalumo aukštumų, tai dabar labai naudinga. Aš įsitikinau, kad jūs savo kariuomenei padėjote profesionalumo pamatus. Ar galima suabejoti atsidavimui savo valstybei, ar kas būtų galėjęs profesionaliau padaryti tą darbą? Reikia daug mokytis, labai daug...“ (1998, Vilnius, iš kalbos per susitikimą su LAKS valdybos nariais).

Kitaip mūsų atkuriamasis darbas buvo vertinamas sovietinių struktūrų ir jų kolaborantų. Lietuvos TSR karinis komisaras gen. A Visockis 1989 12 02, raštu Nr. 1104 grėsmingai įspėja:

„Lietuvos TSR Ministrų tarybai Lenino a. 2, 1989 12 26 Nr. 26 – 18923:

Lietuvos atsargos karininkų sąjungos kūrimą svarstė LTSR Tarybos Prezidiumas, karo ir darbo veteranų taryba. Prezidiumo nariai buvo vienos nuomonės – LAKS įkurta norint atgaivinti lietuviškos buržuazinės kariuomenės tradicijos ir tuo pagrindu auklėti jaunimą. Tokį darbą jau vykdo... Be to ši sąjunga turi tikslą siekti, kad respublikos šaukiamojo amžiaus jaunuoliai tarnautų tik Lietuvoje.

LAKS pagrindą sudaro buržuazinių pažiūrų kariuomenės karininkai leidžiamajame žurnale „Kardas“ rašoma tik apie senos kariuomenės gyvenimą, o taip pat vykdomos įvairios akcijos prieš TSRS Ginkluotąsias pajėgas, prieštaraujantį darbą TSRS Konstitucijos 31 str.

Nėra jokio pagrindo pripažinti ir įteisinti LAKS tam, kad ji galėtų atvirai veikti prieš TSRS Ginkluotąsias pajėgas ir nuodyti jaunimo sąmonę buržuazinio nacionalizmo nuodais.

Lietuvos TSR komisaras, gen.mjr. A. Visockis, Lietuvos respublikinės karo ir darbo veteranų Taryba“.

Tačiau LR Vyriausybės nutarimais ne tik įteisinama atkurta Lietuvos atsargos karininkų sąjungą (LAKS), bet ir 1990 04 25 d. įkuriamas Krašto apsaugos departamentas (KAD).

Atgal