VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

12.01. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą

Dėl galiojančių standartų kai kurie prekinės išvaizdos neturintys vaisiai ir daržovės iki šiol nebuvo pardavinėjami, dėl to nemažai maisto buvo paverčiama atliekomis. Žemės ūkio ministras pasirašė įsakymą, kuriuo ši tvarka pakeista. Tikimasi, kad dėl to maisto bus iššvaistoma mažiau.

Kasmet Lietuvoje išmetama daugiau kaip 500 tūkst. tonų maisto atliekų, o visoje Europoje iššvaistoma 89 mln. tonų maisto per metus. Didžiausią išmetamo maisto dalį sudaro vaisiai ir daržovės. Prie to prisideda ir griežti reikalavimai, taikomi produktams, kad šie atitiktų prekybos standartus.

Siekdama mažinti maisto švaistymą, žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė įsakymą „Dėl importuojamų, eksportuojamų ir vidaus rinkai tiekiamų šviežių vaisių ir daržovių atitikties prekybos standartams patikros taisyklių patvirtinimo“pakeitimo projekto, kurį pasirašė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

„Džiaugiuosi, kad susėdę su „Maisto banko“ vadovais, radome gerą sprendimą, kuris leis padėti skurstantiems Lietuvos gyventojams“, – sako žemės ūkio ministras.

Švieži vaisiai ir daržovės, neatitinkantys specialiųjų reikalavimų, nuo šiol galės būti patiekiami mažmeninei prekybai kaip vartotojų asmeninėms reikmėms skirti produktai, kurių etiketėje įrašyta „perdirbti skirtas produktas“ ar bet kuris kitas lygiavertis įrašas.

Iki šios dienos specialieji prekybos standartai buvo netaikomi tik vaisiams ir daržovėms, kuriuos turguose parduodavo patys ūkininkai. Dabar ši netobula, bet tikrai saugi ir skani produkcija galės būti tiekiama ir į parduotuves.

Atkreiptinas dėmesys, kad kitos išimtys dėl prekybos standartų taikymo vaisiams ir daržovėms yra numatytos Komisijos įgyvendinimo reglamente (ES) Nr. 543/2011, kurio nuostatos nereikalauja, kad prekybos standartus atitiktų:

*produktai, ant kurių aiškiai užrašyta „skirta perdirbti“ arba „skirta pašarams“, arba kita lygiavertė frazė, kai jie skirti perdirbti pramoniniu būdu arba pašarams arba kitoms ne maisto reikmėms,

*vaisiai ir daržovės, kuriuos gamintojas savo ūkyje parduoda vartotojams jų asmeninėms reikmėms;

*produktai, kurie yra apipjaustyti ar supjaustyti, kad būtų „gatavi maisto produktai“ arba „maisto pusgaminiai“;

*maistui skirti daigai, kurie išauginti iš augalų, priskiriamų vaisiams ir daržovėms.

Atgal