VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.12. Lietuva patiria 55 tūkst. kibernetinių atakų per metus

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius dr. Rytis Rainys sako, kad Lietuva patiria 55 tūkst. kibernetinių atakų per metus, todėl šalyje vykstančios kibernetinio saugumo ir gynybos pratybos yra didelis šuolis rengiantis, kaip su tuo kovoti. Pasak R. Rainio, kibernetinių atakų skaičius didėja ir jos nuolat tobulėja.

Pixebay.com | Geralt nuotr.

Šią savaitę Lietuvoje vyksta kibernetinio saugumo ir gynybos pratybos „Kibernetinis skydas 2018“ ir „Gintarinė migla 2018“, kuriose bendrai treniruojasi valstybės viešojo ir privataus sektorių institucijos bei įmonės, Lietuvos kariuomenė ir sąjungininkų atstovai. Atakų daugėja, energetikos, teisėsaugos ir užsienio reikalų sistemose, tai yra tos infrastruktūros, kurias mes pernai metų ataskaitose identifikavome. Tendencijos yra panašios ir jos mastai tik didėja. Problema yra ta, kad įvairių šalių infrastruktūros panaudojamos kaip įrankiai atakoms. Pavyzdžiui, mes daug atakų registruojame iš mūsų Lietuvos informacinių sistemų, tai nereiškia, kad mes patys save atakuojame, bet tiesiog infrastruktūros išnaudojamos Lietuvos institucijose ar verslo subjektuose“, - teigė R. Rainys.
Krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza sako, kad tai pirmosios pratybos, kuriose panaudojamos realiai buvusios situacijos Lietuvos kibernetinėje erdvėje. Pasak viceministro, šiuo metu yra bandoma teisiškai pasirašyti bendradarbiavimo susitarimus su partneriais, nes šiuo metu legaliai teisinė bazė nėra pritaikyta, kad tokią pagalbą teiktų užsienio valstybės. E. Kerza teigia, kad neseniai buvo testuota, per kiek laiko Olandijos greitojo reagavimo pajėgos galėtų atvykti į Ruklą ir padėti kovoti su kibernetine grėsme Lietuvai.“Olandija yra ta šalis, kuri ėmėsi lyderės vaidmens ir padėtų Lietuvai apsiginti. (...) Jeigu įvyktų incidentas Lietuvoje, per 72 val. fiziškai žmonės iš Olandijos su reikalinga programine įranga atvyktų į Lietuvą ir mums padėtų gintis“, - teigė viceministras bei pabrėžė, kad po bendradarbiavimo sutarties pasirašymo atitinkamai ir Lietuva įsipareigos tai daryti.
Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo Ryšių ir informacinių sistemų valdybos viršininkas pulkininkas leitenantas Vytautas Sriubas, sako kad pratybose dalyvauja ir vienuolika Lietuvos savanorių, todėl per šį laiką bus išsiaiškinta, kaip juos būtų galima panaudoti realios grėsmės atveju. V. Sriubas pabrėžė, kad šios pratybos nėra įslaptintos, jos yra atviros ir viešos.

„Gintarinė migla“ pratybos organizuojamos jau penktą kartą, šiose pratybose dalyvauja apie septyniasdešimt žmonių. Pagrindinė užduotis - tai mūsų kibernetinių gebėjimų tobulinimas bei tarptautinis bendradarbiavimas, kaip mes užduotis sugebame spręsti su partneriais, kaip mes galime užtikrinti kritinės infrastruktūros užpuolimus“, - teigė V. Sriubas.
VU informatikos instituto Kibernetinio saugumo laboratorijos vadovas dr. Linas Bukauskas sako, kad kibernetiniai incidentai nuolat keičiasi ir tobulėja, juos reikia ne tik simuliuoti, bet ir aprašyti, ir tai veda prie naujų mokslinių darbų. Šiuo metu pratybose pateikiamos įvairios užduotys komandoms iš buvusių realių situacijų ir jas savarankiškai reikia jiems išspręsti.“Simuliacijos pateikiamos komandoms. Tiek amerikiečiams, tiek VU komandai, tiek Lietuvos kariuomenės komandai, ir Lietuvos geležinkelių komanda gauna užduotį, ir jiems reikia, jas išspręsti, kaip jie tai padaro, tai jau kiekvienos komandos kūrybingumas“, - sako L. Bukauskas.
Vienu metu organizuojamose Nacionalinio kibernetinio saugumo centro ir Lietuvos kariuomenės pratybose užduotys yra skirtingos, tačiau pagrindinis dėmesys bus skiriamas visų dalyvaujančių institucijų veiksmų koordinavimui ir kuo efektyvesniems sprendimams, siekiant sustiprinti Lietuvos kibernetinį saugumą ir gynybą.
Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) rengiamos pratybos „Kibernetinis skydas 2018“ orientuotos į valstybės lygmens pasirengimą kibernetinėms grėsmėms, jose tikrinamos Nacionalinio kibernetinių incidentų valdymo plano procedūros. Šiemet pratybose dalyvaus apie 140 atstovų iš daugiau nei 30 Lietuvos viešojo ir privataus sektoriaus institucijų bei įmonių, valdančių valstybės informacinius išteklius ir ypatingos svarbos informacinę infrastruktūrą.
Lietuvos kariuomenės pratybose „Gintarinė migla 2018“ dalyviai vykdys kibernetinės gynybos užduotis pagal konkretų scenarijų, akcentuojant karinių kibernetinių pajėgumų rengimą. Pratybose treniruosis Gynybos štabo Ryšių ir informacinių sistemų valdybos kariai, LDK Gedimino štabo bataliono Tinklų valdymo ir kibernetinės gynybos moduliai, komplektuojami profesinės karo tarnybos ir aktyvaus rezervo kariais, taip pat Vilniaus universiteto ir bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ reagavimo į kompiuterinius incidentus komandos.
Pratybose „Kibernetinis skydas“ ir „Gintarinė migla“ šiais metais perėjo į tarptautinį lygmenį - į pratybas „Kibernetinis skydas 2018“ įtraukiamos pagal Lietuvos inicijuoto ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimą (PESCO) vystomo kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų projekto komanda, o „Gintarinė migla 2018“ - JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ir JAV Karinių oro pajėgų kibernetinės gynybos komponento jungtinė greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komanda.
Abiejų pratybų treniruojamos komandos veiks tiek iš mokymų vietų Vilniuje ir Kaune, tiek ir nuotoliniu būdu iš savo institucijų bei įmonių.
Pratybose jau trečius metus vyksta glaudus bendradarbiavimas su Lietuvos mokslo institucijomis - mokymams skirtą virtualią informacinę ir kitą infrastruktūrą suteikia Kauno technologijos ir Vilniaus universitetai. Lietuvos kariuomenė, stiprindama bendradarbiavimą su Vilniaus universitetu, 2018 m. rugsėjį pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Atgal