VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

10.01. Vyriausybė pritarė vaikų išlaikymo ir išmokų skyrimo pokyčiams

Vyriausybė pritarė siūlymui nustatyti vaikų išlaikymo išmokų skyrimo, mokėjimo ir perskaičiavimo tvarką.

Joje numatoma, kad vaikų išmokas administruojanti „Sodra” teiks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) ataskaitas apie lėšų panaudojimą ir grąžins nepanaudotas, išieškotas ir grąžintas išmokas, taip pat perves išmokas į pareiškėjų sąskaitas.
Asmenys prašymus dėl vaikų išlaikymo išmokų kartu su kitais būtinais dokumentais galės teikti elektroniniu būdu, siųsti paštu arba pateikti juos atvykę į bet kurį „Sodros” teritorinį skyrių.


Planuojama, kad „Sodros” Mažeikių skyrius nagrinės asmenų prašymus, priims sprendimus dėl išmokų skyrimo, taip pat apskaičiuos išmokų dydį, skolininkų mokėtinas sumas bei ves jų apskaitą.
Apie priimtą sprendimą pareiškėjas arba skolininkas bus informuojamas jam išsiunčiant informaciją dėl teisinio sprendimo pagrindo, apskundimo tvarkos ir terminų.
Skolininkai bus papildomai informuojami, kad valstybė perėmė jų pareigą mokėti išlaikymą vaikui ir sieks išsireikalauti išmokėtas sumas.
Vaikų išlaikymo išmokas „Sodra” administruoja nuo 2018 metų sausio.
Vaikų išlaikymo išmokos skiriamos, kai vaikas (nepilnametis ar vyresnis nei 18 m. nedarbingas asmuo, kuriam iki 18 m. nustatytas neįgalumas) ilgiau kaip mėnesį negauna viso arba dalies išlaikymo, priteisto vienam iš tėvų arba abiem tėvams.
Išmokos dydį nustato teismas, bet skiriamos išmokos dydis negali viršyti 1,8 bazinės socialinės išmokos dydžio (68,4 euro).
Vaikų išlaikymo išmokos mokamos iš SADM skirtų valstybės biudžeto asignavimų. Išmokos šiuo metu mokamos apie 21 tūkst. vaikų.
Kiekvienais metais iš valstybės biudžeto išmokama apie 14-15 mln. išmokų. Nuo 2018 m. sausio 1 dienos jau išmokėta apie 10 mln. eurų.
Prognozuojama, kad „Sodrai” vykdant išieškojimo funkciją, išieškota suma 2018 metų pabaigoje sieks 6 proc. (2017 metais buvo 4,9 proc.).

Atgal