VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

09.07. R. Masiulis: Latvijos žingsnis – politiniai žaidimai prieš rinkimus

Bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ kaip nepagrįstą vertina šiandien iš bendrovės „Latvijas dzelzceļš“ („Latvijos geležinkeliai“) gautą pretenziją dėl Rengės ruožo.

Susisiekimo ministerijos nuotr.

„Latvijas dzelzceļš“ šiandien kreipėsi į „Lietuvos geležinkelius“ prašydama suteikti informaciją, kada bus atkurtas eismas vadinamuoju Rengės ruožu. Be to, prašoma sumokėti kompensaciją už negautą pelną laikotarpiu, kuomet Rengės ruožas nebuvo naudojamas.

„Šį Latvijos žingsnį vertiname kaip politinių žaidimų apraišką, artėjant spalio mėnesio rinkimams. Lieka tik apgailestauti, kad Ryga nesulaukė bylos su Europos Komisija pabaigos. Lietuva jau pradėjo atstatyti Rengę, dedamos visos pastangos, kad senas konfliktas būtų išspręstas“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Su Europos Komisija esame susiderinę planą dėl eismo Rengės ruožu atkūrimo ir šio plano laikomės. Visus darbus Rengės ruože planuojame baigti iki kitų metų pabaigos. Tuo tarpu skaičiavimams apie neva negautą pelną trūksta pagrįstumo, nes į Latviją vežtų krovinių kiekiai tiek iki Rengės, tiek po jos nepasikeitė“, – komentuoja „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Išardžius vadinamąjį Rengės geležinkelio ruožą ir toliau užtikrinamos galimybės susisiekti geležinkeliu su Latvija. 2007 metais, kai dar buvo naudojamas Rengės ruožas, iš Lietuvos į Latviją vežta 675 tūkst. tonų naftos produktų (jie sudaro didžiausią eksportuojamos produkcijos dalį). Kai Rengės ruožas nebebuvo naudojamas, iš Lietuvos į Latviją išvežtų naftos produktų kiekis svyravo nuo 480 tūkst. iki 941 tūkst. tonų per metus.

Šiuo metu esamos jungtys su Latvija nėra pilnai išnaudojamos, o dalimi kelių eismas nevyksta jau 15 metų. „Latvijas dzelzceļš“ turėjo galimybę vežti naftos produktus iš Lietuvos kitomis kryptimis, tačiau šiomis galimybėmis nebandyta pasinaudoti.

Visa „Latvijas dzelzceļš“ reikalavimų suma siekia beveik 57 mln. eurų.

Pastaruoju metu konkurencija Baltijos šalių rinkoje didėja. Praėjusiais metais „Lietuvos geležinkeliai“ pagal vežtų krovinių kiekį aplenkė „Latvijas dzelzceļš“.

„Lietuvos geležinkeliai“ yra apskundę Europos Sąjungos Bendrajam teismui Europos Komisijos sprendimą dėl Rengės ruožo ir skirtą baudą. Ši byla nėra baigta.

Atgal