VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.16. Ar naujasis žemės ūkio ministras iškas karo kirvį įžūliesiems žemgrobiams?

Dainius Ručinskas

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

Žemgrobystė Lietuvoje pastaruoju metu taip suvešėjo, kad tapo viena didžiausių piktžaizdžių. Valstybinę ir paprastų artojų žemę grobia ir už ją nei cento nemoka politikai, verslininkai.

Dainius Ručinskas

Dabar pati įdomiausia figūra Lietuvoje yra žemės matininkas: ne vienas jų ėmė ir pačiam pasiskyrė dešimtis sklypų.

Šalies laikraščiuose, informaciniuose portaluose gausu pranešimų, kad tai vienoje, tai kitoje savivaldybėje išaiškintos žemgrobių grupės. Antai, Šiauliuose sukurtas žemgrobių planas palyginus sėkmingai veikė tobulai - 2008 - 2011 metais buvo užgrobta per 1000 hektarų žemės. Dauguma sklypų - žemės ūkio paskirties dirbami laukai, nors tarp apgaule susigrąžintų buvo ir miškų masyvų, nedidelių vandens telkinių.

Išvadas apie atkurtą žemės nuosavybę arba savininkams gražintų sklypų dokumentus padirbinėję aferistai tiesiog maudėsi piniguose. Pavyzdžiui, už vieną stambią žemės ūkio valdą jiems buvo atseikėta beveik 229 tūkst. eurų. Paskaičiuota, kad 12 nukentėjusių buvo padaryta beveik 1,12 mln. eurų žala.

Kitoje žemgrobystės byloje - Radviliškio rajono žemėtvarkos skyriaus vyriausioji žemėtvarkininkė. Kaltintojai teigia, kad ši pareigūnė klastodama dokumentus įgijo turtines teises į savininkams negrąžintą nekilnojamąjį turtą.

Beje, prieš kelias dienas viename dienraštyje aprašytas žemgrobystės atvejis Marijampolės savivaldybėje. Skardupių kaime gyvenantis smulkusis ūkininkas Rimas Lumšius net susapnuoti negalėjo, kad žemę, kuri jam buvo grąžinta, kas nors antrą kartą gali nusavinti. Tačiau smulkiojo ūkio savininkui nežinant jo artas žemės gabalas tapo stambaus žemvaldžio nuosavybė.

"Be mūsų parašų, be žemės tarnybos išvadų pasibraižė planus, nunešė į Registrų centrą ir įregistravo žemę",- sako nuskriaustas artojas.

Ir tokių atvejų vis užfiksuojama įvairiose savivaldybėse.

Atgal