VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

09.02. Minimos 26-osios Ukrainos nepriklausomybės metinės

Lidija Veličkaitė

 

1991 m. rugpjūčio 24 d. Ukraina paskelbė Nepriklausomybę. 2017 m. rugpjūčio 23 d., Ukrainos nacionalinės vėliavos dieną, Ukrainos ambasada Vilniuje prie savo atstovybės surengė minėjimą. Jame dalyvavo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jatsenkivskij (Volodymyr Yatsenkivskyi) su žmona, ambasados darbuotojai, Moldovos Respublikos ambasadorius Lietuvoje, Gruzijos, Švedijos ambasadų Lietuvoje atstovai, Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius, Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius ir tarybos nariai, Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių bendrijos ir Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių sąjungos nariai, buvęs Lietuvos Respublikos (LR) ministras pirmininkas, Seimo narys Algirdas Butkevičius, LR Seimo narė Aušra Maldeikienė, Lietuvos skautų sąjungos narė, Kultūrinių ryšių Lietuva-Chersonas koordinatorė Dalia Tarailienė, vilniečiai. Renginys pradėtas maldomis, kurias sugiedojo Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios kunigai. Po maldų iškilmingai pakelta Ukrainos nacionalinė vėliava. Minėjime plevėsavo Lietuvos trispalvė, Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių bendrijos ir Vilniaus politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vėliavos. Pagerbiant Ukrainos laisvę ir abiejų šalių draugystę buvo sugiedoti Ukrainos ir Lietuvos himnai. Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jatsenkivskij padėkojo visiems susirinkusiems ir išreiškė viltį, kad jų šalis visada bus laisva. Lietuvos užsienio reikalų viceministras Darius Skusevičius teigė, kad Lietuva visada rems Ukrainos kovą už laisvę ir palaikys jos siekius būti nepriklausoma. Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius perskaitė paruoštą Vilniaus skyriaus tarybos kreipimąsi „Išlaisvinti Ukrainą nuo rusiškojo militarizmo“. Kreipimasis parašytas lietuvių, ukrainiečių, rusų, anglų kalbomis, išsiųstas daugelio šalių vyriausybėms ir išplatintas žiniasklaidos institucijoms. Jo tekstas spausdinamas apačioje. Apie šį minėjimą visuomenininkai parengė reportažą, kurį galima pamatyti surinkus: Ukrainos nacionalinės vėliavos diena Lietuvoje 2017-08-23.

Minėjimui prie ambasados pasibaigus, renginio dalyviai padėjo gėles prie paminklo ukrainiečių poetui ir rašytojui Tarasui Ševčenkai.

Rugpjūčio 24 d., Ukrainos nepriklausomybės atkūrimo dieną, minėjimas prasidėjo šv. Mišiomis Kauno Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, kurias aukojo bažnyčios klebonas, Kauno apskrities policijos kapelionas mjr. Tomas Karklys, Graikų apeigų katalikų bažnyčios dvasininkai ir broliai pranciškonai. Dalyvavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, Šaulių sąjungos, kitų organizacijų atstovai, Ukrainos gynybos atašė Lietuvai pulkininkas Oleksandr Koberskyi, Ukrainos ambasados Lietuvoje trečiasis sekretorius Dmytro Serov. Pasibaigus mišioms koncertavo vargonininkė Julija Bujanovaitė Sokol, poetė ir dainininkė Dalia Tarailienė dainavo ir skaitė savo eiles , grojo ir dainavo bandūrininkas iš Ukrainos Svietoslav Sylenko. Minėjimo dalyviai padėjo gėles Kauno m. Laisvės alėjoje prie ukrainiečio, pulkininko Evheno Konovaleco atminimo lentos, prie Nežinomo kareivio kapo ir Laisvės paminklo.

Prie Ukrainos ambasados Vilniuje Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius skaito kreipimąsi "Išlaisvinti Ukrainą nuo rusiškojo militarizmo"  

Prie Ukrainos ambasados Vilniuje kalba Ukrainos ambasadorius Volodymyr Jatsenkivskij

Jau į pavakarę Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje šv. Mišias aukojo klebonas Vinkentij Pelykh. Joms pasibaigus sveikinimo žodžius tarė Ukrainos ambasados Lietuvoje atstovai, žymūs Lietuvos veikėjai: Nijolė Sadūnaitė, Diana Varnaitė, Algis Šimoniūtis, LR Seimo narė Gintarė Skaistė. Parengta meninė programa: šešiametė Elbė Gaja Gaitanži padainavo lietuvių liaudies dainą, moksleivė Zana Lugenko (kartu su tėveliais pasitraukusi iš okupuoto Sevastopolio) ir aktorė Diana Anevičiūtė skaitė ukrainiečių poetų eiles, Dalia Tarailienė skaitė savo kūrybos eiles, skirtas Ukrainai, taip pat akomponuojant Melitai Diamandidi atliko lietuvių ir Europos klasikų kūrinius, aktorius Gediminas Storpirštis padainavo bardiškų dainų, svečias iš Ukrainos bandūrininkas Svietoslav Sylenko - ukrainietiškų dainų. Meninės programos pabaigoje Dalia Tarailienė ir Svietoslav Sylenko atliko populiarią ukrainiečių dainą, paplitusią ir Lietuvoje „Rankšluostėlis“. Po renginio svečiai buvo pavaišinti ukrainietiškais barščiais ir virtiniais.

LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA                   

Jo Ekscelencijai Ukrainos Prezidentui Petro Porošenkai

Jo Ekscelencijai JAV Prezidentui Donaldui Trumpui

Jos Ekscelencijai Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės Ministrei Pirmininkei Tereza Mei

Jo Ekscelencijai Rusijos Federacijos Prezidentui Vladimirui Putinui

Jo Ekscelencijai Prancūzijos Prezidentui Emanualiui Makronui

Jo Ekscelencijai Kinijos Prezidentui Xi Jinpingui

Jo Ekscelencijai Jungtinių Tautų Organizacijos Generaliniam Sekretoriui Antoini Guterres

Jo Ekscelencijai Europos Parlamento Pirmininkui Donaldui Tuskui

Jo Ekscelencijai NATO Generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

Jos Ekscelencijai LR Prezidentei Daliai Grybauskaitei

Ukrainos žmonėms

Lietuvos žmonėms

Geros valios žmonėms

Žiniasklaidai

KREIPIMASIS IŠLAISVINTI UKRAINĄ NUO RUSIŠKOJO MILITARIZMO
Vilnius, 2017-08-22
1939 m. rugpjūčio 23 d. Maskvoje komunistinės  Tarybų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos vadovai pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą-Europos tautų užkariavimo aktą.
Šiandien Stalino - Hitlerio Europos tautų užkariavimo paktą tęsia Rusijos militarizmas vadovaujamas Putino režimo.
1991 rugpjūčio 24 d. Ukraina paskelbė Nepriklausomybę. Ukraina, paskelbusi Nepriklausomybę, atsisakė atominės ginkluotės arsenalo, kuris tuo metu buvo mažesnis tik už JAV ir Rusijos.
1994-12-05 d. Budapešte, susirinkę valstybių vadovai, L. Kučma už Ukrainą, B. Klintonas už JAV, B. Jelcinas už Rusijos Federaciją, D. Meidžoras už Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos  Karalystę  pasirašė MEMORANDUMĄ, kuriame patvirtina jų įsipareigojimą susilaikyti nuo grėsmės ir jos panaudojimo prieš teritorinį Ukrainos vientisumą ir politinę nepriklausomybę ir kad niekada nebus panaudotos jų ginkluotės prieš Ukrainą. Kinija ir Prancūzija įsipareigojo laikytis analogiškų garantijų.
 KONSTATUOJAME, kad Krymo, Donecko ir Lugansko užėmimas yra MEMORANDUMO ir kitų tarptautinių susitarimų dėl tarptautinio Ukrainos statuso ir valstybės sienų vientisumo pažeidimas. REIKALAUJAME, kad Rusija nedelsdama išvestų savo kariuomenę iš okupuotų Ukrainos teritorijų ir atlygintų padarytą žalą.
PRAŠOME JAV, Didžiosios Britanijos valstybių vadovų, pasirašiusių 1994-12-05 Memorandumą, taip pat Prancūzijos, Kinijos ir kitų pasaulio valstybių vadovus pareikalauti iš Rusijos nedelsiant išvesti kariuomenę iš Ukrainos ir atlyginti padarytą žalą.
KVIEČIAME Krymo, Donecko ir Lugansko gyventojus kovoti už Ukrainos teritorinio vientisumo išsaugojimą.

Ant Ukrainos Nepriklausomybės kovų AUKURO sudėta daug aukų. Mes reiškiame užuojautą žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų šeimoms. Šlovė žuvusiems už Nepriklausomybę. Garbė Ukrainai, jos gyventojams ir didžiavyriams. Tegul laimina Jus Dievas ir padeda kasdieniame gyvenime.
Ukrainos kova - tai Europos saugumo gynimo fronto linija.
SVEIKINAME UKRAINĄ NEPRIKLAUSOMYBĖS DIENOS PROGA.

Leonas Kerosierius; Regina Jakučiūnienė; Lidija Cholčeva; Hubertas Martinkėnas

 

Nuotraukos Jono Česnavičiaus 

 

Atgal