VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08.27. Vis daugiau užsienyje profesinę kvalifikaciją įgijusių gydytojų nori dirbti Lietuvoje

Kasmet į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) kreipiasi dešimtys gydytojų, slaugytojų ir kitų medicinos darbuotojų, baigusių studijas užsienyje ir norinčių dirbti Lietuvoje. Tarp jų ne tik trečiųjų šalių piliečiai, bet ir lietuviai, gydytojų diplomus įgiję Europos Sąjungos šalyse.

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, į ministeriją aktyviausiai kreipiasi Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos piliečiai, norintys, kad jų mediko profesija būtų pripažinta Lietuvoje. Tik pripažinus profesinę kvalifikaciją šie asmenys gali kreiptis dėl licencijų gavimo ir darbo Lietuvoje. Trečiųjų šalių piliečiai per metus pateikia iki trisdešimties paraiškų, maždaug pusė šių prašymų būna patenkinami. Lietuvių, baigusių medicinos studijas užsienyje ir norinčių dirbti Lietuvoje, praėjusiais metais buvo dvidešimt.

„Labai džiugu, kad dėl išsilavinimo pripažinimo kreipiasi ir Lietuvos piliečiai, studijas baigę kitose šalyse. Kasmet į Lietuvą grįžti nori mūsų žmonės įgiję profesinę kvalifikaciją Vokietijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje ir kitose šalyse. Pastebime tendenciją, kad, nors ir neženkliai, tačiau tokių žmonių kasmet kreipiasi vis daugiau ir tai nuteikia išties optimistiškai“, – sako viceministrė K. Garuolienė.

Asmenys, profesinę kvalifikaciją įgiję užsienyje ir norintys verstis gydytojo, slaugytojo ar kito sveikatos priežiūros specialisto praktika Lietuvoje pirmiausia turi kreiptis į SAM, kuri įvertins ir  pripažins profesinę kvalifikaciją.  

Pasak SAM Sveikatos išteklių priežiūros ir inovacijų valdymo departamento direktorės Justinos Januševičienės, misterija gavusi visus reikiamus dokumentus, kartu su šalies universitetais ar kolegijomis įvertina, ar rengimo turinys ir trukmė atitinka Lietuvoje vykdomą atitinkamą specialisto rengimą. Nuolat veikianti komisija, gavusi universiteto vertinimus, priima sprendimą dėl kvalifikacijos pripažinimo. Svarbu, kad šie žmonės, nedelstų ir kuo greičiau kreiptųsi į SAM, nes profesinės kvalifikacijos pripažinimas užtrunka iki 3 mėnesių nuo visų dokumentų reikalingų kvalifikacijos pripažinimui pateikimo.

„Sveikatos priežiūros specialistas, įgijęs kvalifikaciją ne Lietuvoje, tačiau norintis čia dirbti, turi gauti licenciją. Tam, kad būtų galima ją išduoti, yra keliami du pagrindiniai reikalavimai – profesinės kvalifikacijos pripažinimas ir valstybinės kalbos mokėjimas. SAM atlieka kvalifikacijos pripažinimo procedūrą. Tuo tarpu asmenys, nekalbantys lietuviškai, taip pat turi baigti mokymus ir išlaikyti valstybinės kalbos egzaminą“, – sako J. Januševičienė.

 

lstybinės kalbos egzaminą“, – sako J. Januševičienė.

Atgal