VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

07.29. Pirmą kartą istorijoje Lietuvos Tautinių bendrijų tarybos atstovai susitiko su Latvijos Respublikos Prezidentu

Liepos 18 d. Latvijoje vyko bendras Latvijos tautinių mažumų konsultacinės tarybos ir Tautinių bendrijų tarybos atstovų posėdis, kuriame dalyvavo Latvijos Respublikos Prezidentas Raimondas Vėjuonis. Susitikimas vyko Latvijos Respublikos Prezidento rezidencijoje – Rygos pilyje.

Šis susitikimas ir Tautinių mažumų tarybos atstovų vizitas į Latvijos Respubliką vyko Tautinių mažumų tarybos pirmininkės Guntos Rone iniciatyva. Vizitą finansavo Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Latvijos Respublikos Užsienio reikalų ministerija.

Susitikime buvo aptartos abiejų šalių pasiruošimo valstybės atkūrimo šimtmečio renginiams detalės, tautinių mažumų bendrijų bendradarbiavimo galimybės, bendrų projektų perspektyvos. Svarstyta galimybė organizuoti bendrą trijų Baltijos valstybių tautinių mažumų atstovų konferenciją bei organizuoti bendrą susitikimą Lietuvoje.

„Lietuvą ir Latviją sieja ilga ir produktyvi kaimyninio bendradarbiavimo istorija, tačiau iki šiol nebuvo bendrų iniciatyvų tautinių mažumų bendruomenių lygyje. Tikimės, kad užmegztas kontaktas su mūsų kaimynine šalimi padės ateityje įgyvendinti daug abiejų šalių tautinėms mažumoms naudingų projektų“, – sako Tautinių bendrijų tarybos pirmininkė Gunta Rone.

Latvijos Respublikos Prezidentas padėkojo už iniciatyvą organizuoti bendrą Latvijos ir Lietuvos tautinių mažumų atstovų susitikimą ir pabrėžė, kad įvairių tautybių atstovai, jų intelektas, triūsas ir meilė savo šaliai formavo ir tebeformuoja mūsų valstybes.

Renginio akimirkos

„Vienas iš mano tikslų Latvijos Prezidentoposte – Latvijos žmonių suvienijimas ir vieningos visuomenės palaikymas. Aš tai dariau dvejus pirmuosius prezidentavimo metus ir darysiu tai ateityje“, – sakė Raimondas Vėjuonis.

Tautinės mažumos Latvijoje sudaro apie 38 proc. visų gyventojų (apie 780 tūkst.), Lietuvoje tautinėms mažumoms priklauso apie 15 proc. gyventojų. (apie 480 tūkst.).

 

 

Atgal