VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

05.23. Laisvė neturi atostogų

Vlada Čirvinskienė,

Pasvalio istorijos mokytoja metodininkė

Balandžio pabaigoje Pasvalyje svečiavosi garbingi svečiai: pasvaliečiai buvo pakviesti į Čečėnijai ir Lietuvos valstybingumui skirtus susitikimus su garbingais svečiais: Algirdas Endriukaitis - Lietuvos Respublikos Aukščiausios Tarybos akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras, Aminat Saijeva – Lietuvos tautinių mažumų bendrijų tarybos narė, čečėnų bendruomenės pirmininkė Lietuvoje. Jie buvo pakviesti į Čečėnijai ir Lietuvos valstybingumui skirtus susitikimus bei istorijos pamokas ir viktorinas.

 Istorijos pamoka Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje

Susitikimas su tremtine Laimute Zigmuntiene jos Šeimos muziejuje

Svečiai  klubo ,,Užjausk draugą'' organizuotos konferencijos ,,Kūryba - kaip terapija ir dovana'' dalyvių tarpe

Svečiai pirmiausia nešini glėbiu knygų apsilankė Pasvalio Lėvens pagrindinėje mokykloje. Ši kilni draugystė užsimezgusi tarp gerb. Signataro Algirdo Endriukaičio su kraštotyros būreliu ,,Gimtinė“  bei jo vadove istorijos mokytoja, tęsiasi nuo 2008 m.  Garbingi svečiai susipažino su mokykla, apsilankė mokyklos bibliotekoje bei maloniai pabendravo su mokyklos bibliotekininke Birute Kazėnaite. O mokyklos skaitykloje 7 b klasės mokiniams vedė istorijos pamoką bei viktoriną ,,Mano Lietuva – mano širdis“, ,,Ką aš žinau apie Čečėnija?“.  Pamokoje taip pat dalyvavo mokyklos direktorė Lina Rauckienė bei direktorės pavaduotoja ugdymui Aida Abukevičienė.  Aktyviausi  mokiniai buvo apdovanoti knygomis.  Apsilankę mokyklos muziejuje, parašė prasmingus palinkėjimus šios mokyklos mokiniams ir mokytojams.

Susitikime su Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos mokiniais svečiai taip pat vedė viktorina ,,Lietuva ir aš“, ,,Ką man reiškia Čečėnija?“. Nugalėtojai  gimnazistai taip pat buvo apdovanoti knygomis.

Svečiai užsuko į Pasvalio rajono savivaldybę, kur juos priėmė meras Gintautas Gegužinskas, vėliau drauge su jais atėjęs į susitikimą miesto bibliotekoje.

Į susitikimą atėjusiems pasvaliečiams jie dovanojo knygas ir drauge kvietė padiskutuoti, ką šiandienos lietuviui, artėjant nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui,  ir čečėnams reiškia laisvė, nepriklausomybė, valstybė.  

Pasvalio bibliotekos skaitytojams Aminat Saijeva ir Algirdas Endriukaitis padovanojo leidinį "Antikomunistinis kongresas it Tribunolo progresas". Leidinys išduodamas į namus.

Vakare svečiai lankėsi pasvaliečių tremtinių Laimutės Zigmuntienės ir Genovaitės Radėnienės šeimose bei susipažino su Pasvalio miesto įžymiomis istorinėmis vietomis.

Kitą dieną svečiai dalyvavo klubo ,,Užjausk draugą“ konferencijoje ,,Kūryba – kaip terapija ir dovana“ bei plačiai susipažino su Pasvalio Krašto muziejumi.

Kviečiame susipažinti su Algirdo Endriukaičio surašytomis mintis iš diskusijų Pasvalyje.

Algirdas Endriukaitis: Pasvalio šviesus dangus (2017 m. balandžio 23 d.)

"Prieš daugelį metų teko lankytis Pasvalyje. Mieste daug kas pasikeitė ir pagražėjo. Dabar teko aplankyti Lėvens mokyklą ir Petro Vileišio gimnaziją bei susitikti su mokiniais. Susipažinus su Lėvens mokyklos biblioteka buvau nustebintas gausiu ir, svarbiausia, vertingų istorinių, socialinių ir kitų gilią išmintį turinčių knygų aruodu. Pačios mokyklos sudarė tvarkingą malonų ir rūpestingą įspūdį ir, regimai, mokiniai turi sąlygas gauti žinias ir ugdyti savo drąsią Lietuvos širdį. Pokalbiuose tiek su mokyklų vadovais, tiek su meru patirtas dalykiškumas ir kompetencija.

Norėtųsi pažymėti mokytoją Vladą Čirvinskienę, kuri savo patirtį išdėsčiusi šiemet išleistoje knygoje apie savo nepailstamą jėgą ir patirtį skleidžiant pilietiškumą ir tautiškumą. Tokių mokytojų Lietuvai reikia labai daug. Pasvalio muziejus pribloškia savo eksponatų gausa ir trykštančia pagarba mūsų protėvių darbams. Praeitis yra pamoka šiai dienai, o tai kalba ir mūsų himnas. Tik praeities kartų darbai leidžia mums būti laisviems šiandien.

Tremtinės Laimutės Zigmuntienės asmeninis muziejus taip pat yra Pasvalio vertybė, kurios neturi kiti rajonai. Tai kasdieninė Lietuvos laisvės gaivinamo gurkšnio pojūtis.

Pasvalio biblioteka, kaip ir visą laiką, nepavargstamai ir stengiasi skleisti išmintį ir tiesos jausmą, solidarumą skriaudžiamiems. Pavyzdžiui, ne kartą, kaip ir šiemet, dalyvaujant Čečėnijos atstovei Lietuvoje Aminat Saijevai ji prisiminė mažos Kaukazo tautos tragediją. Manau, pasvaliečiams turėjo būti įdomu išgirsti viešnios primintas senas ir iki šiol čečėnų įprastas svečio atsisveikinimas yra ,,Likite laisvi!“, o šeimininkas išlydi žodžiais ,,Eikite laisvas!“ Iš to kasdieninio fakto prasmės gelmės galima pasimokyti. Atsisveikindama viešnia ir pasakė pasvaliečiams: ,,Likite laisvi!“

Arkivyskupas Luigi Bonazzi, Šventojo Sosto apaštalinis nuncijus Lietuvoje, išvykdamas iš Lietuvos atsisveikinimo interviu kalbėjo: ,,Deja, turime atsižvelgti į tai, kad mūsų, Europos, visuomenė, kuri, pasak daugelio, yra viena laimingiausių visuomenių pasaulyje, iš tiesų yra mažėjanti, nerimą keliančiu ritmu besitraukianti visuomenė, kad tai pavargusi visuomenė, kuri nori pasišalinti iš istorijos. Kodėl?“ (,,Lietuvos žinios“, 2011-12-28, p. 11). Vargu ar galima tokį aukštą dvasininką kuo nors negeru įtarti. Tai gilus apmąstymas aktualus mums, ne lengvabūdiško ir naivaus, o drąsaus kritiško požiūrio įgijimas vertinant mus supantį pasaulį, svarbiausia, savo atsakomybės, savigarbos ir išdidumo neužmarštis, žinant, kad už mus pasaulyje niekas nedirbs ir gyvensime savo tik savo prakaitu.

Mes vertiname Pilėnų didvyriškumą, 20 tūkstančių Lietuvos partizanų žūtį. Niekas nebijojo mirti. Kai kurie mūsų politinio elito atstovai šiandien dreba. Jeigu bijai, nelaisvės ar baudžiauninko tikslas jau pasiektas, nes tavo sprendimai nebus laisvi.

Pasvaliečiai turi visas potencijas kurti laisvą Lietuvą tvirto valstybinio stuburo turėjimu ir atrastojo 1918-ųjų metų Vasario 16-osios Akto turinio ir prasmės istoriniu palietimu ne vien ranka, bet išdidžia ir karšta širdimi, plakančia neparduotu, neprimirštu, nepakeičiamu ir nepatikslinamu, šventu 1918 metų ženklu išdidžiai pakartojamu visam pasauliui. Laisvė neturi poilsio dienų ir atostogų."

 

Nuotraukos autorės

Atgal