VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

04 23. Iki Vytauto Didžiojo karūnavimo 600 metų Jubiliejaus liko 13 metų

LIETUVOS SĄJŪDŽIO VILNIAUS SKYRIAUS TARYBA

Jos Ekscelencijai LR Prezidentei  Daliai Grybauskaitei; LR Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui; LR Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui; Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Pirmininkei Daliai Henkei; LR Seimo nariams; Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Seimo nariams;Lietuvos žmonėms; Žiniasklaidai

P A R E I Š K I M A S

Dėl 1941-ųjų Birželio Sukilimo Deklaracijos įteisinimo

Vilnius, 2017-04-19

Vilniaus sąjūdininkai eilę metų ne vieną kartą kreipėsi į Valstybės vadovus ir Seimo narius dėl 1941-ųjų Birželio sukilimo Deklaracijos įteisinimo ir Deklaracijos pasirašymo 75 metų jubiliejaus paminėjimo valstybiniu mastu. Panašius prašymus teikė ir kitos organizacijos. Dokumentai turėtų būti Jūsų archyvuose, jeigu reikėtų galėsime pateikti kopijas.

Dėkojame LR Seimo nariams, kurie 2015, 2016 metais kreipėsi dėl 1941-ųjų Birželio Sukilimo Deklaracijos įteisinimo teisės aktu.

Apgailestaujame, kad Deklaracijos įteisinimo svarstymo procedūros buvo vilkinamos ir užsitęsė, o 1941-ųjų Birželio Sukilimo Deklaracija nebuvo įteisinta teisės aktu.

Nesuvokiama, kad nė viena atsakinga Lietuvos institucija nepasveikino SUKILĖLIŲ ir LIETUVOS ŽMONIŲ 75 METŲ SUKILIMO IR DEKLARACIJOS PASIRAŠYMO JUBILIEJAUS PROGA. Aukštai pakylėtieji, išskyrus keletą Seimo narių, net neatėjo 2016-06-23 d. į 75 metų Sukilimo jubiliejaus minėjimą Nepriklausomybės aikštėje.

Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad

- Sukilėliai 1941 Birželio 23 d. paskelbė Lietuvos Laikinosios Vyriausybės PAREIŠKIMĄ „Nepriklausomybės atstatymo DEKLARAVIMAS“;

- Sukilėliai 1941 m. birželio 22 – 28 dienomis išlaisvino Lietuvą nuo sovietų okupantų;

- Sukilimo metu žuvo apie 2000 sukilėlių, o daugybė sukilėlių dalyvavusių pasipriešinime ir partizaniniame kare 1944-1953 metais buvo nuteisti, įkalinti, ištremti, išžudyti.

- Sukilimo dvasia, ryžtas ir pasiaukojimas įkvėpė žmones kovoti dėl valstybingumo atkūrimo per sovietų ir nacių okupacijas, partizaninio karo metu ir Sausio 13-osios barikadose.

PRAŠOME Seimą 1941 m. Birželio Sukilimo Deklaraciją įteisinti Lietuvos Respublikos teisės aktu – ĮSTATYMU.

Pateikiame NEPRIKLAUSOMYBĖS ATSTATYMO DEKLARAVIMAS Lietuvos vaizdo ir garso archyvo garso plokštelės tekstą:

„Dėmesio! Dėmesio! Kalba Kaunas! Nepriklausoma Lietuva!

Nepriklausomybės atstatymo deklaravimas

Susidariusi Laikinoji ir naujai atgimstančios Lietuvos vyriausybė šiuo skelbia atstatanti laisvą ir nepriklausomą Lietuvos valstybę. Prieš viso pasaulio tyrąją sąžinę jaunoji Lietuvos valstybė entuziastingai pasižada prisidėti prie Europos organizavimo naujais pagrindais. Žiauraus bolševikų teroro iškankinta lietuvių tauta ryžtasi kurti savo ateitį tautiniais vienybės ir socialinio teisingumo pagrindais.

Pasirašė Ministeris Pirmininkas Škirpa;Krašto apsaugos ministeris brigados generolas Raštikis;Užsienio reikalų ministeris Sipaitis;Finansų ministeris Matulionis;Darbo ministeris daktaras Pajaujis;Pramonės ministeris daktaras inžinierius Damušis;Prekybos ministeris Vytautas Statkus;Žemės ūkio ministeris profesorius Vitkus;Komunalinio ūkio ministeris inžinierius Landsbergis;Valstybės kontrolės – Vainauskas

Skamba Lietuvos Respublikos himnas“.

PRAŠOME JŪSŲ imtis visų reikiamų priemonių, kad Lietuvos Laikinosios vyriausybės pareiškimas „Nepriklausomybės atstatymo deklaravimas“ būtų įtvirtintas ĮSTATYMU.

Lietuvai šis SUKILIMAS ir priimta NEPRIKLAUSOMYBĖS ATSTATYMO DEKLARACIJA turėjo ypatingą reikšmę kovojant prieš komunistinę ir nacistinę diktatūras bei Sąjūdžio veikloje atkuriant ir ginant Lietuvos Nepriklausomybę.

Bandymai niekinti SUKILIMĄ ir SUKILĖLIUS yra nemoralu

Apgailestaujame, kad iki šiol atsakingiausios valstybės institucijos ir valstybės švenčių dienų organizavimo komisija bei politikai nereagavo į 1941 m. Birželio 22–28 d. SUKILIMO 75 metų Jubiliejaus minėjimą. Todėl darome prielaidą, kad valstybę valdantieji ignoruoja 1941 Birželio SUKILIMĄ ir bandoma trinti istoriją iš žmonių atminties.

DAR KARTĄ PABRĖŽIAME, kad 1941 m. SUKILIMAS VYKO BIRŽELIO 22-28 dienomis, o DEKLARACIJA BUVO PRIIMTA 1941-06-23 d.

SUKILĖLIŲ AUKA ANT LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBĖS AUKURO TURI BŪTI TINKAMAI PAGERBIAMA IR PROPAGUOJAMA.

Kviečiame 2017-06-23 d. Lietuvos žmones VISAME PASAULYJE aktyviai paminėti 1941 m. Birželio 22–28 d. SUKILIMO 76 metų Jubiliejų.               Geri darbai visada pasilieka žmonių atmintyje ir istorijoje.

Tarybos pirmininkas L. Kerosierius ;Atsakingasis sekretorius A. Budriūnas

Atgal