VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 25. Lietuvos skautų sąjungos gretos tvirtėja

Ričardas Simonaitis

Ar gali išsipildyti svajonės?

Kiekvienas žmogus mėgsta svajoti. Svajoti mėgsta ir maži vaikai. Vienas berniukas papasakojo įdomią istoriją, kaip išsipildė jo svajonė. Stovyklos metu vaikai žaidė, pasakojo įvairias istorijas. Girdėdamas  jų istorijas, svajojo apie skanų pyragą. Ir kas nuostabiausia - svajonė išsipildė. Vadovė visus vaikus pakvietė valgyti saldaus pyrago. Džiaugsmo buvo per akis.

Kito berniuko svajonė buvo kitokia. Berniukas vardu Tomukas svajojo tapti skautu, bet jis nežinojo nuo ko pradėti. Tad paklausė senelio. Senelis kiek pamastęs sako: „Norint tapti skautu, reikia daryti gerus darbus“. O kokie darbai yra geri? –„Reikia visada klausyti mamos, tėvelio, anksti keltis ir ruoštis eiti į mokyklą, papusryčiavus padėti mamai išplauti lėkštes, puodelius. Parėjus iš mokyklos laiku paruošti mokytojos užduotus darbus, laiku eiti miegoti, kad kitą rytą vėl anksti keltumeisi“. O kaip tapti skautu? –„Reikia žinoti, kad žodis skautas yra kilęs iš anglų kalbos. Tai reiškia pėdsekys. Kad tapti pėdsekiu, reikia su tėveliu išeiti į mišką iškritus pirmajam sniegui ir eiti žvėrelių ir paukštelių pėdomis. Aiškiai bus matomos šerno, stirnos ar strikinėjančio zuikio pėdos, reikia mokėti jas atskirti“. O kas toliau? – „Tada reikia paprašyti tėvelio ar mamytės, kad nuvestų į skautų būrelį“. Ir viskas? –„Būrelyje susipažinsi su tokiais pat vaikais kaip tu, kuriems vadovas papasakos ką turi žinoti vaikas, norintis tapti skautu. Vaikui reikės išmokti mintinai dešimt skautų įstatų ir visą gyvenimą jų laikytis. Pirmas jų yra toks – skautas tiesus ir laikosi savo žodžio. Antras – skautas ištikimas Dievui ir Tėvynei. Trečias – skautas naudingas ir padeda artimiesiems. Ketvirtas – skautas draugas savo artimui ir brolis kitam skautui. Penktas – skautas mandagus ir riteriškas. Šeštas – skautas gamtos draugas. Septintas – skautas paklusnus savo tėvams ir vyresnybei. Aštuntas – skautas linksmas, susivaldo ir nenustoja vilties. Devintas – skautas taupus. Dešimtas – skautas blaivus ir skaistus savo mintyse, žodžiuose ir veiksmuose“. Ir viskas? – „Ne, vaikuti, dar yra skauto Geležinis įstatas – skautas sąžiningai atlieka visada savo pareigas“. Ir to užtenka tapti skautu? – „Reikia dar dalyvauti žygiuose, stovyklose, išmokti rikiuotės elementų, pagal komandą tvarkingai pasisukti į kairę, į dešinę, raportuoti, dainuoti. Dar reikia sužinoti, ką reiškia kaklaraiščio trys kampai, išmokti rišti bent tris mazgus ir svarbiausia – išmokti skauto įžodį, kuris skamba taip –„Brangindamas savo garbę, aš pasižadu tarnauti Dievui ir Tėvynei, padėti artimui ir vykdyti skautų įstatus“. - O per kiek laiko galima tai išmokti? –„ Visa tai išmokstama per metus ar dvejus. Tada tėvelis ar mama parašo prašymą būrelio vadovui, kad Tomukas nori tapti skautu“.

Skautė Sigita Penikas

Prof. V.Landsbergis tarp lietuvių skautų JAV

Iš deš.: Dailininkas A.R.Šakalys, R.Simonaitis

Vyr. skautininkas V.Trapinskas užriša K.Dapkevičiui žalią kaklaraištį

M. ir J. Šlapelių muziejaus darbuotojai

Lietuvos skautų sąjungos gretos tvirtėja

Tokias svajones turėjo du broliukai Tomas ir Matas. Džiugu, kad jų svajonės išsipildė. Po metų abu buvo priimti į skautų tuntą „Valdovų rūmai“. Čia jie dar išmoko ir tunto himną, kurio pirmieji žodžiai skamba taip: -„Mes Valdovų rūmų skautai, mes dalelė Lietuvos, mylim brangiąją Tėvynę ir mylėsim visados“.

Vaikų svajonių būna ir kitokių. Štai Amerikoje gyvenanti skautė Sigita Penikas dalyvavo artėjančio Lietuvos skautijos šimtmečio jubiliejinio ženklo kūrime. Ji piešė įvairias situacijas iš skautų gyvenimo ir nusiuntė savo piešinį komisijai įvertinti. Komisija pasikvietusi daug jaunų skautų klausė jų nuomonės. Suprantama, kad Sigita svajojo jai palankios nuomonės. Dauguma skautų savo balsus atidavė už jos pateiktą šimtmečiui skirtą skautų ženklą. Džiaugsmo buvo tikrai daug. O štai kitą svajonę turėjo LSS skautas Kęstutis Dapkevičius. Jo svajonė irgi išsipildė. Jis, būdamas aukštos klasės patyręs specialistas kompiuterinės technikos srityje, elektronikos pagalba svajojo su savo draugais sukurti naujovę – vienu metu transliuoti koncertą iš trijų koncertinių salių sinchroniškai suvedant dainuojamos dainos atlikėjus iš Vilniaus filharmonijos salės, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Australijos. Tris kolektyvus, atliekančius tą pačią dainą, iš įvairių taškų sinchroniškai suvedant į vieną trijų kolektyvų bendrą sinchroninį dainavimą. Jiems tai pavyko. Jo svajonė išsipildė šimtu procentų. Kovo 18 dieną Lietuvos Skautų Sąjungos Tarybos sprendimu, jam buvo suteiktas paskautininko laipsnis. Vyriausias Brolijos vadas Vydūnas Trapinskas po įžodžio tarnauti Tėvynei ir Skautijai užrišo žalią kaklaraištį. Tokio pat laipsnio kaklaraištis buvo užrištas ir jo kolegai Justui Arasimavičiui, kuris svajojo tapti gydytoju ir... juo tapo. Svajojo tapti tik eiliniu skautu, o dabar jau tapo skautų vadu. Šiandien džiaugiamės visomis išsipildžiusiomis svajonėmis. LSS Akademinio skautų sąjūdžio dr. J.Basanavičiaus draugovė, vadovaujama vyr. skautininko J.Šalkausko, pasipildė jaunais vadais.

Svajonių turi kiekvienas žmogus. Štai Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus darbuotojai, vadovaujami direktorės Jolantos Paškevičienės, turėjo svajonę organizuoti tautos didvyrio skauto Prano Žižmaro veiklos parodą. Šiai svajonei išsipildyti padėjo visos Lietuvos skautai, kurie Vasario 16-ąjai atvežė daug fotografijų iš savo veiklos. Paroda veikė net dvi savaites.

Svajojo sukurti pirmą piešinį ir dailininkas Antanas Rimantas Šakalys. Štai ką rašo Liudas Pocius apie jo darbus straipsnyje, išleistame 1998- 2003 metų kataloge: “Suradęs savo kalbėjimo būdą grafikoje (estampuose), A.Šakalys, nelyginant koks senas ir prityręs jūrų vilkas, savo kūrybą vairuoja sudėtingu, o turint galvoje to meto politinę konjunktūrą, net pavojingu kursu į menininko, piliečio, jaučiančio atsakomybę už savo valstybės istoriją, kultūrą ir likimą, horizontus. Toks jis gerai matomas žiūrint į jo sukurtus vokus, atvirukus, suvenyrinius lapus ir kitus filatelijos objektus“.

Iš tiesų, savo veiklą pradėjo dar 1979 m., šiandien jo svajonės išsipildė keliais tūkstančiais kartų. Paskutiniai jo darbai - vokų ciklas, skirtas artėjančiam Lietuvos skautijos šimtmečiui paminėti yra labai gerai įvertintas.

Dar didesnę svajonę turėjo visa Lietuva, visi Lietuvos gyventojai, kurie kentėjo ir svajojo atsikratyti sovietų sąjungos jungo, tapti laisvais piliečiais savo Tėvynėje. Svajojo ir iškovojo Laisvę. Vadovaujami prof. Vytauto Landsbergio ir jam artimų sąjūdiečių, ne tik iškovojo Laisvę Lietuvai, bet sunaikino ir taip vadinamą TSRS valstybę. Lietuva šventė dvigubą pergalę.

Malonu pastebėti, kad gražią svajonę turėjo ir skautas Valdas Adamkus. Jo svajonė tapti Lietuvos prezidentu buvo ir yra unikali. J.E. Prezidentas Valdas Adamkus, tapęs Lietuvos aukščiausiu šalies vadovu, atstovavo Lietuvai net aštuonerius metus. Tokios svajonės yra kaip tikras stebuklas.

Taigi, svajonės pildosi tiek mažų vaikų, tiek ir suaugusiųjų. Linkiu, kad kiekvienas vaikas turėtų tikėti savo svajomis ir laukti jų išsipildymo. Gyvenimas rodo, kad kokia ji bebūtų maža ar didelė ta svaja, būtinai išsipildo, todėl linkėčiau visiems lietuviams susimąstyti ir suprasti, kad kur jie bevyktų, kur jie begyventų, niekada nesuras geresnio gyvenimo sau ir savo vaikams kaip Lietuvoje. Svarbu laiku atrasti save.  J.E. Prezidentas V.Adamkus yra puikus to pavyzdys. Ilgus metus priverstinai atskirtas nuo Tėvynės ir gyvendamas JAV, neužmiršo Lietuvos, rado jėgų grįžti į Tėvynę ir kartu su visa lietuvių tauta kurti tolimesnę jos ateitį.                                

 

Atgal