VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 14. Vėl triukšminga Rietavo žemėje...

Irena Montvydaitė  Giedraitienė

Šių metų vasario 21 d. rytą iš visos Lietuvos į Žemaitiją rinkosi Lietuvos laisvės armijos karių rėmėjų sąjungos nariai. Organizacijos buveinėje, Oginskių kultūros istorijos muziejuje vyko organizacijos metinė ataskaitinė konferencija. Kai kurie nariai atvyko pirmą kartą. Apie šimtą narių papildė šios organizacijos gretas. Tai - Lietuvos šauliai, kariai kūrėjai, kariškiai, atsargos karininkai ir kiti Lietuvos patriotai: Gintautas Andriušėnas iš Vilniaus, vrš. Gintaras Liaudenskas iš Šiaulių, garbės šaulys Severinas Dubininkas iš Kernavės Širvintų r., buvęs Lietuvos Seimo gynėjas, vėliau Čikagos miesto T. Daukanto Šaulių organizacijos šaulys, dabar grįžęs į tėvynę. Tai ir vyr. srž. Rolandas Žideckis, kilęs iš Rietavo sen, Giliogirio kaimo, dim. ltn. Anicetas Varnas su Marijampolės apskrities kariškiais. Organizacijos gretas papildė net 27 naujieji nariai iš Plungės rajono. Ši organizacija vienija patriotiškai nusiteikusius įvairių profesijų ir statusų tautiečius, kuriems brangi Lietuvos istorija ir jos ateitis. Buvo triukšminga nuo bendravimo kalbų, dalijimosi įspūdžiais.

Lietuvos laisvės armijos sąjungos pirmininkės pavaduotojas Antanas Rašinskas įteikia organizacijos nario bilietą ir ženkliuką Lietuvos kariuomenės vrš. Gintarui Liaudenskui

Koncertuoja Rietavo M.K. Oginskio meno mokyklos mokinukas

Garbingu LLA 75-mečio medaliu apdovanojamas Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas

 LLA sąjungos metinės Konferencijos posėdžio metu

Konferencijos dalyviai prie muziejaus

dim. ltn. Anicetas Varnas apdovanoja LKK Savanorių sąjungos narį Algimantą Šedį

Vakarų srities šaulę Danutę Zikienę apdovanoja LLA 75-mečio medaliu

Konferencija atidaryta įnešant ir pagerbiant Lietuvos respublikos tautinę vėliavą. Greta išsirikiavo Lietuvos laisvės armijos sąjungos, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio, politinių kalinių tremtinių vėliavos. Sugiedotas Tautos himnas. Tylos minute pagerbti išėję į Amžinybę ir žuvusieji dėl Lietuvos laisvės. M.K. Oginskio vardo meno mokyklos mokinukai pasveikino konferencijos dalyvius, atlikdami muzikinius kūrinius.

Sveikinimo kalbą tarė LLAKRS kapelionas Saulius Bytautas. Konferencijos dalyvius pasveikino organizacijos pirmininkė Irena Giedraitienė. Ji pasidžiaugė, kad organizacija šiuo metu atgimsta ir atsinaujina. Papildyti LLA gretas pageidauja nemažai kariškių. Istorija kartojasi - 1944 m. Lietuvos laisvės armiją daugumą sudarė kariškiai. Tada Lietuva buvo patyrusi Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos okupacijas. Lietuvių tauta niekada neprarado ryžto atkurti Lietuvos nepriklausomybę. Kūrėsi įvairios pasipriešinimo organizacijos. 1941 m. gruodžio 13 d. atsargos karininko Kazio Veverskio iniciatyva buvo įkurta Lietuvos laisvės armija - slapta karinė organizacija su tikslu ginklu iškovoti Lietuvos nepriklausomybę. Lietuvos laisvės armija tapo ginkluoto pasipriešinimo partizaninio karo, kuris Lietuvoje tęsėsi beveik dešimtmetį, pradininkė.

Nuo LLA organizacijos įkūrimo praėjo 75 m. 2016 m. gruodžio 17 d. LLA sąjungos narių organizacijos iniciatyva Kaune buvo suorganizuotas jubiliejinis paminėjimas. Šiai datai organizacija sukūrė jubiliejinius ženklus – medalius, kurie garbingai įteikti iškilmių metu nusipelniusiems Sąjungai ir Tėvynei nariams. Šios konferencijos metu 19 naujų narių buvo įteikti bilietai ir organizacijos ženkliukai. Jų tarpe – net šešios moterys! Naujų narių kandidatūros iš anksto apsvarstytos tarybos posėdžiuose.

Šios konferencijos metu už nuopelnus Sąjungai ir Tėvynei LLA 75 – čio atminimo medaliais apdovanoti: Oginskio kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas ir LLA sąjungos pirmininkės ir LPKTS Šilalės filialo pirmininkės pavaduotojas Antanas Rašinskas. Taipogi įteikti medaliai ir kiti apdovanojimai tiems, kurie negalėjo jų atsiimti Kaune vykusiame LLA 75 – čio minėjime.

Planuojant šių metų organizacijos veiklą, LLA sąjungos tarybos narys Anicetas Varnas pasiūlė šiuos metus skirti  Lietuvos karininko, LLA Žemaičių legiono vado Jono Semaškos įamžinimui. Pasiūlymui vienbalsiai pritarta.

Etikos ir procedūrų komisijos nariai kreipėsi į konferencijos dalyvius dėl LLA sąjungos organizacijos nario Romo Petriko elgesio (alkoholio vartojimas), teršiančio garbingą nario vardą. Pateikta tai įrodanti filmuota medžiaga. Pagal organizacijos įstatus dėl pašalinimo iš organizacijos bus svarstoma artimiausiame tarybos posėdyje. 2016 09 06 organizacijos tarybos posėdyje buvo apsvarstyta organizacijos atkūrimo dalyvio Albino Klimo netinkama veikla organizacijos atžvilgiu. Buvo priimtas sprendimas jį iš organizacijos pašalinti, be teisės 5 metus grįžti į organizaciją.

Antanas Rašinskas pakvietė visus dalyvius birželio 18 atvykti į LPKTS Šilalės filialo ruošiamą renginį. Šilalės r. Pajūrio miestelyje bus atidengtas paminklas-vagonas kentėjusiems tremtyje ir kalėjimuose.

 

 

Atgal