VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 11.Ką ir už ką gerbti

Vanda Vasiliauskienė

Garbė nėra aukšto rango ar visuomenės veikėjo privilegija. Ji pelnoma už ypatingus nuopelnus Tėvynei, moralų  gyvenimą, sąžiningumą, tiesos sakymą...

Tokio pavyzdžio nematome mūsų valdžioje. Padėję dešinę ranką ant Konstitucijos Kodekso perskaito tekstą, prisiekia ištikimybę Tėvynei ir jos žmonėms. Prašo Dievą padėti, bet neprašo neužmiršti Priesaikos.

Mūsų seimūnams, kurių dalį sudaro Vyriausybė, Priesaikos tekstą vertėtų išmokti atmintinai, kad ir iš miego pažadinti atkartotų be klaidų. Įspūdis toks – vargu gilinasi į Priesaikos žodžių esmę. Skamba kaip tušti indai: garsiai, bet bevaisiai.

Seimą ir Vyriausybę sudaro partijos. Šios kadencijos koalicinę Vyriausybę sudaro buvusioji ir į koaliciją įsispraudusi partija su LVŽS. Abu labu. Pirmoji kaip skambėjo, taip ir tebeskamba skandalais. Pastaroji irgi žengė pirmuosius žingsnius su skandalais dėl automobilio Panevėžio savivaldybėje. Prokuratūra tiria faktus. Kaip gerbti vadžią, ginančią savo partijos nešvarius mundurus, meluojančią, manipuliuojančią nenuovokiais žmonėmis ir iš jų besityčiojančia?

Valstybės valdymas yra sudėtingas instrumentas, kuriuo groti tenka ilgai.

Mūsų Vyriausybė panaši į Bremeno miesto kvartetą, kurie vienas kito  negirdi ir erzina žmonių ausis.

Nepatyrusi Vyriausybė nežino, nuo ko pradėti, ir griebiasi, kas papuolė po ranka. Tautiniai kostiumai, kuriais aprengti būsime gražūs ir laimingi, ir savaitgaliais vaikams nemokamas lankymasis muziejuose, lyg švietime nebūtų degančių problemų.

Rimčiausias dėmesys ir bendros jėgos turėtų būti sutelktos Tėvynės saugumui, jos laisvės grėsmei. Atominė elektrinė Baltarusijoje – bomba... Bent paklausytų protingų patarimų ir savo neišmanymo nedangstytų išdidumu.

Yra Seime partijų, Seimo narių, moralių, patyrusių politikų, užgrūdintų imtynėse už Tėvynės laisvę, jos garbę. Gaila, jų balsas – vėjas tyruose. Mūsų valdžia viską stato kojomis aukštyn.

Visų tautos žmonių lūkesčių neišsipildymas glūdi mūsuose pačiuose.

Patys sau esame kliūtis. Patys prieš save statome barikadas. Ieškome kaltų,  o savyje nepastebime barikados ir nesirengiame, realybė byloja, jos išardyti...

Romą išgelbėjo žąsys. Kas mums, neišgalintiems, padės nugriauti tą mumyse slypinčią barikadą?

Tokios tokelės, Lietuvos Tėvyne, ir mes, tavo vaikai.

Atgal