VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06 03. Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos nereikia bijoti

Algirdas Berkevičius

Kažkodėl Lietuvoje vyksta protu nesuvokiami dalykai. Vienas mokslo vyras skelbė, o gal ir šiandieną jaunimui skelbia, kad patriotizmas - tai idiotizmas. Lietuvos vyriausybes visiškai nedomina mūsų jaunimo ir vaikų problemos. Gal todėl pirmaujame vaikais - savižudžiais, emigracijos mąstais, smurtu ir patyčiomis mokyklose, narkomanija ir alkoholizmu. Nujausdama galimą panašią padėtį Švietimo ir mokslo ministerija dar 1993 metais kreipėsi į Vyriausybę su konkrečiais siūlymais, kad paremtų vaikus ir jaunimą auklėjančias organizacijas, tačiau į protingus siūlymus nebuvo atsižvelgta. Ko gero, teisus buvo sovietinis ideologas Suslovas, kažkada teigęs, kad Lietuva bus, tik joje nebus lietuvių.

Šiandieną Lietuvoje smerkiamas bet koks tautinis pasireiškimas. Kaip pokario metais, vykstant partizaniniam karui, Lietuvos partizanai buvo vadinami banditais, taip ir šiandien, po 20 Nepriklausomybės metų, bet koks tautinis pasireiškimas valstybinių švenčių metu yra nepageidaujamas, o renginių dalyviai yra įvardijami įvairiausiais vardais, visuomenei pristatomi, kaip valstybei keliantys pavojų nusikaltėliai. Būtent tik dėl šios priežasties mūsų visuomenei noriu pristatyti vieną aktyviausių Lietuvos jaunimo organizacijų - "Lietuvių tautinio jaunimo sąjungą." Manau, kad susipažinusi su šios organizacijos programomis mūsų visuomenė jau nebijos šios "siaubą keliančios" organizacijos, o jos veiklą pagal išgales visokeriopai rems.

Vizija:Tautiškas jaunimas lietuviškoje doroje ir darnioje visuomenėje.

Misija:LTJS siekia diegti visam Lietuvos jaunimui tautines vertybes, skatinant Tėvynės meilę, pagarbą gimtajai kalbai ir papročiams, pilietiškumą - iniciatyvumą ir aktyvumą visuomeninėje, socialinėje ir kultūrinėse srityse.

LRJS veikla ir idėja: Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga yra nepriklausoma, nepolitinė, ne pelno siekianti, savanoriškumo pagrindu ir pagal visus Lietuvos Respublikos asociacijų įstatymus veikianti jaunimo organizacija.

LTJS įkurta 2001 m. lapkričio mėn., susibūrus iš ligi tol atskirai veikusių organizacijų Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos "Jaunalietuviai" (iki 1994 m. - LTJS "Jaunoji Lietuva"), Jaunųjų nacionaldemokratų judėjimo, Lietuvių tautinio jaunimo organizacijos "Jaunoji karta". Šiuo metu LTJS sudaro aštuoni struktūriniai padaliniai - filialai: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Marijampolės, Panevėžio, Kybartų ir Jurbarko.

Veiklos barai apima įvairias sritis: 1. Tautiškumo sklaida jaunimo tarpe - viena iš aktyviausiai veikiančių LTJSsričių Lietuviškos kultūros puoselėjimo, pagarbos mūsų istorijai ir protėviams, patriotizmo ir meilės Tėvynei Lietuvai skatinimas įvairių diskusijų ir konferencijų etnokultūros, tautiškumo, istorijos, pilietiškumo temomis, kelionių po įdomias kultūriškai ir istoriškai svarbias vietas, žygių, minėjimų bei filmų peržiūrų ir stovyklų, susitikimų su rezistentais, sąjūdžio dalyviais, tremtiniais metu.

2. Aplinkosauga ir paveldo priežiūra - LTJS gerbia ir tausoja gamtą, todėl rengiamos gamtos tvarkymo akcijos, kultūrinio paveldo, paminklų priežiūros ir atnaujinimo projektai, kasmetinės inkilų gaminimo ir kėlimo akcijos.

3. Tradicijų ir etnokultūros puoselėjimas bei populiarinimas - turime unikalią, turtingą etnokultūrą, tradicijas, todėl LTJS nariai organizuoja tradicinių lietuviškų žaidimų (Ripkos, Kiaulės, Čižo) turnyrus, tradicinių amatų užsiėmimus įvairių renginių metu (Baltų vienybės diena, stovyklos), supažindina su baltiškąja kultūra, kalbomis, istorija bei tradicijomis.

4. Visuomeninė veikla - LTJS aktyviai veikia visuomenėje - rengiamos vaikų ir kūdikių namų paramos akcijos, nuolat palaikomas ryšys su vaikų, senelių namais, bendradarbiaujama ir prisidedama prie įvairių iniciatyvų, renginių.

Galima išskirti bendrą tikslą: Lietuvos jaunimui priminti tautines vertybes, skatinant Tėvynės meilę; pagarbą gimtajai kalbai ir papročiams, pilietiškumą, iniciatyvumą ir aktyvumą visuomenėje, socialinėje ir kultūrinėse srityse. Tad stengiamės sugrąžinti žmonėms pasitikėjimą savimi ir Lietuva.

LTJS ideologija

Vertybės:

1. Dorumas ir tautiškumas. LTJS narys supranta, kad tik doras žmogus gali būti naudingas savo tautai ir būti pilnavertiška asmenybė. LTJS narys yra ištikimas savo tautai, jos kalbai, istorijai ir kultūrai, gerbdamas visas tautas.

2. Patriotiškumas ir pilietiškumas. LTJS narys myli Tėvynę ir stengiasi kurti ir puoselėti ją visoje savo veikloje. LTJS narys - aktyvus pilietis.

3. Šeimyniškumas ir broliškumas. LTJS narys pripažįsta, kad pagrindinė sveikos visuomenės ląstelė yra šeima. LTJS į tautą žiūri kaip į didelę šeimą. Visi LTJS nariai yra viena didelė, vieninga šeima.

4. Kūrybiškumas ir darbštumas. LTJS narys naudodamasis Lietuvių tautos sukurtomis vertybėmis, pats stengiasi prisidėti prie jų kūrimo. LTJS narys žino, kad tik asmeniniu ir bendru darbu jis sukurs stiprią Lietuvos valstybę.

5. Aplinkosauga ir aktyvumas. LTJS narys saugo ir globoja visą gyvąją ir negyvąją Lietuvos gamtą ir istorinį paveldą. LTJS narys suvokia, kad individuali ir bendra gerovė priklauso nuo paties žmogaus veiklumo asmeniniame ir bendrame darbe, kovoje už savo teises ir konstruktyvioje kūryboje.

LTJS tikslai:stipri Lietuvos valstybė, stipri lietuvių Tauta, stipri lietuvio asmenybė.

LTJS šūkis: „Ne rytams ar vakarams, Lietuva - Lietuvos vaikams“.

LTJS nario principai:

1.LTJS narys ištikimas savo tautai ir šeimai.

2.LTJS narys atsakingas už savo žodžius, darbus ir poelgius.

3.LTJS narys yra prieš kūrybiškumą, veiklą ir moralę žlugdantį svaiginimąsi.

4.LTJS narys saugo ir puoselėja gamtą ir aplinką.

5.LTJS narys gerbia savo ir kitų tautų kalbas, istoriją, papročius.

6.LTJS narys aktyvus tautoje, šeimoje, visuomenėje.

7.LTJS narys pavyzdingas savo darbuose.

8LTJS narys laikosi organizacijos vertybių - gerbia ir garsina Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos vardą.

9.LTJS narys gerbia ir pasitiki kitais organizacijos, kaip vienos šeimos, nariais.

10. LTJS narys kuria lietuvišką Lietuvą tautų pasaulyje ir kelia pasitikėjimą ir pagarbą tautinėms vertybėms visuomenėje.

Tad pasakyk, garbusis mūsų skaitytojau, kas kelia pavojų mūsų visuomenei, jeigu dėl šios organizacijos veiklos keliamas toks didelis triukšmas? Priminsiu, kad mūsų Konstitucijos antrasis straipsnis skelbia, kad Lietuvos valstybę kuria Tauta, kad suverenitetas priklauso Tautai.

Beje, nors kai kam, ko gero, būtų maloniau girdėti mūsų jaunimą šaukiant: „Lietuva rusams“, „Lietuva lenkams“ ir t.t., tačiau šiandieną šiuo mūsų jaunimu ir jo sumanymais mes galime tik didžiuotis.

Atgal