VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08 27. Vedant Lietuvą į 2020 metus

Ričardas Kalytis

I.Kokia turi būti mūsų pramonė?

1.Lietuva artėja prie kritinio taško – 2020 metų, kai nutruks ES parama. Būsimasis Seimas  tam turi  ne lozungais, o fiziškai paruošti valstybę per mums atseikėtus keturis metus. Reikalingos lemiamos reformos.

2.  Deja,  prieš daug lemiančius rinkimus nei viena partija tokių reformų nedeklaruoja

3.Kadangi ateityje mūsų ekonomika bus grindžiama eksportu, mūsų pramonė turi būti labai mobili. Mobilią pramonę pajėgi sukurti tiktai smulki gamyba ir kūrybingi, laisvi verslininkai.

4.Šiuolaikinė technika yra sukūrusi gamybos priemones tinkančias individualiai gamybai (pvz. su valdančiomis programomis). Ši technika gali būti naudojama atskirose sodybose.

5.Mūsų šalis turi išvystyta infrastruktūrą, komunikacijas bei internetą. Lietuva turi pakankamai tuščios žemės gražiuose gamtos kampeliuose. Išvada: Lietuva pajėgi sukurti naują gamybą gamtoje. Čia žemė palyginamai pigi ir laisva.

6.Naujai suformuotose gyvenvietėse aprūpintose komunikacijomis sodybose galima vystyti įvairią gamybą. Grupė specializuotų sodybų suformuotų klasterius. Kitaip sakant, gyvenvietė pati susikurtų visus reikalingus technologinius procesus.

II. Kas yra kūrybingas ir laisvas žmogus.

Vokiečių filosofas Albertas Šveiceris teigė, jog tada kai žmogus buvo nuvarytas nuo žemės ir suvarytas į miestų “barakus“ jis buvo paverstas į nemąstančius baudžiauninkus. Jų pareiga dirbti  pagal instrukcijas nurodytą darbą. Žmogus netekęs žemės negali būti kūrėju. Lietuva dabar eina tuo pačiu keliu, kuriuo Vakarai ėjo 19 amžiuje. Stato “ barakus“ didžiuosiuose miestuose ir platina “baudžiauninkus“. Gamtos dėsniai eina į priešiną pusę. Šiltėjantis klimatas, miestų oro užterštumas, mažėjanti darbo rankų paklausa dėl besivystančios robatizacijos diktuoja ėjimą į gamtą. Laimei, Lietuva turi pakankamai švarios ir gražios gamtos. Tai didžiulis valstybės turtas. Neįvertintas, nesuprastas, nepanaudotas ir grobstomas. Šiandieninė technika yra tobula ir leidžia vystyti gamybą nebūtinai tiktai miestuose, bet ir savame ūkyje mūsų  gana komunikuotoje valstybėje. Kitaip sakant, gyventi ir gaminti gamtoje. Žinoma, prisilaikant gamtosaugos.

III. Išsvajota sodyba

XXI amžiuje žmonės veršis iš troškių miestų į gamtą. Jau dabar Lietuvoje geidžiamiausias pirkinys – sodyba kaime. Mes dabar gyvename tam tinkamu metu – bankai išsiputę nuo pinigų, žmonės visko prisipirkę ,apyvarta stabtelėjo. Ką toliau su santaupomis daryti? Ką mes galime  pasiūlyti. Taip, tai  sodybą gamtoje. Statybos įpustų ekonomiką, atsirastų taip trūkstamų Lietuvoje gyventojų.

Kolektyviniai sodai  savo svarbią užduotį atliko. Žmonės įsimylėjo gamtą, puošnias sodybas, sodus ir daržus. Visus poilsius praleido ne gulėdami prieš saulę, o dirbdami. Ir jiems “tai buvo gera“ (čia iš Biblijos). Dabar Lietuva išaugo, sodai jau per maži, paliekami tiktai pasenusiems pensininkams, bet ir tie išeina...Jų kainos krito.

Ne, ne tiktai sodyba. Tai ir poilsis ir kūryba, ir gamta, ir gamyba. Dabartinės technologijos leidžia tai  padaryti atskiroje sodyboje. O daug sodybų susijungs į klasterį. Lietuva pirmoji pasaulyje gali tai padaryti - perkelti gamybą į gamtą. Yra žemė, išvystytos komunikacijos, internetas, keliai, vanduo, ežerai, upės, miškas. Nuodėmė tuo nepasinaudoti.

 Gyventojo sodybą matau plačią su gyvenamaisiais, gamybiniais pastatais, nedideliu viešbutėliu, sodais, daržais, tvenkiniais, plačia augmenija, mylimais dekoratyviniais gyvūnais ir pan.3ha žemės pakaktų gauti ir pajamų iš pagalbinių verslų. (žuvininkystė, triušininkystė, kailininkystė bitininkavimas, sodai, daržai, vaismedžių, vaistažolių auginimas, Ž.Ū. produktų perdirbimas ir pan.) Sodiečių šeima, ypač vaikai iš mažumės turės darbo ir pripras prie darbo, įgaus meilę gamtai ir gyvulėliams. Jo namuose svarbiausias pirkinys bus fortepijonas.(Čia pagal Jurgį Savickį kaip prieškarinėje Danijoje.) Šeimos galva, žinoma, užsiims gamyba, verslu. Ir jiems Sodoje (Taip vadinosi reformuotas kaimas Žygimanto Augusto laikais) bus gera. Ir jie iki mirties kovos už savo Sodą ir Šalį!

Kur imti gyventojų? Išpopuliarinus Naujos lietuviškos sodybos idėją, žmonės ateitų, išeiviai grįžtų. Pirmenybė gauti žemę tokioje sodyboje, būtų teikiama LIETUVOS PILIEČIUI. Tegu saugo lietuviai savo pilietybę, ji teikia gyvenimą rojuje. Lietuviai įrodė, jog moka net užleistas žemes paversti į rojų. Nevengti ir užsieniečių iš išvystytų šalių.

Šis posūkis būtų istorinis, suteikęs Lietuvai galimybes vystytis į  labai darnią, subalansuotą modernią Valstybę. Pradžia tos svarbios datos tebūnie 2017 metai. Buvo Žigimanto Augusto žemės reforma, krikščionių demokratų reforma. Kaip  žmonės pavadins šią reformą? Ji bus pati reikšmingiausia Naujaisiais laikais, gal net pasaulyje.

Mes jau žinome koks yra mūsų svarbiausias turtas - tai ŽEMĖ. Žemės reformos skatina visos valstybės klestėjimą. Duokite žemės gabiems verslininkams! Steikite verslo gyvenvietes!

Iš tokių esančių palei Reiną verslo sodybų 19 amžiuje išsivystė Industrijos gigantai.

Pastaba. Kur pinigus laikyti? Klausimas yra nekorektiškas. Pinigus laikyti yra nusikaltimas, pinigais reikia naudotis. Vargas valstybei, jeigu jos vadovai nesugalvoja patrauklių projektų - kur pinigus investuoti.

Atgal