VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

08 13. Prieš atlaidus kasmet sulaukiame krašto laikraščio – „Paįstrietis“

Ona Striškienė Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ narė

Dienos šviesą jau išvydo 19-tas Paįstrio krašto istorijos, kultūros laikraštis „Paįstrietis“. Jis buvo pristatytas ir aptartas kraštiečių šventės pirmoje dalyje Paįstrio kultūros centre. Šį laikraštį šeštadienį (07.30) Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidentas Petras Nevulis paprašė pristatyti darbštuolę Stasę Mikeliūnienę. Apie naująjį laikraščio numerį kalbėjo Bronislovas Mažylis, Ona Striškienė.

Paįstrio krašto laikraščio "Paįstrietis" pristatymo momentas

Pirmas numeris buvo sudėliotas 1999 metais ir nuo to laiko jis išleidžiamas kasmet prieš kraštiečių šventę – Šv. Onos atlaidus. Pirmasis laikraščio numeris turėjo aštuonis puslapius, dabar gauta medžiaga vos sutalpinama į šešiolika puslapių. 2014 metais buvo išleisti du numeriai. Proginis – 16-tasis „Paįstrietis“ buvo papildomai išleistas, švenčiant Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ dvidešimt penkerių metų sukaktį.

Šių metų „Paįstrietis“ pirmame puslapyje prabyla leidėjų žodžiu, kalbančiu apie gailestingumą: „Gailestingumas – sugebėjimas atleisti  Esame skirtingi, nemokame suprasti, priimti kitaip mąstančio, kitaip gyvenančio. Mokėjimas atleisti – didelė dorybė“. Antrajame puslapyje skaitome Vidos Marijos Kuzminkaitės-Rutkovienės (Vytauto Kuzminsko dukros) prisiminimus: „Kuzminskai Paįstryje“. Nepastebimai perbėgi per trečią ir ketvirtą puslapius, ten šių prisiminim tęsinys, gausiai iliustruotas senomis šeimos nuotraukomis. Ne kartą esu pravažiavusi pro šios šeimos sodybą ir nežinojau, kad tai Antanavos dvaras, visi tą vietą, kiek atmenu, Kuzminskyne vadina. Keletos kilometrų atstumu nuo Paįstrio, vienkiemyje, tarp miškelių esanti sodyba skiriasi nuo kitų. Sodybą supa senos medžių alėja, yra užpelkėjęs tvenkinys, erdvus gyvenamasis namas, klėtis (baigiama svetimų nugyventi), didelis iš lauko akmenų pamūrytas rūsys. Traukte traukia praeiti senomis alėjomis, pasiklausyti senų medžių šnektos, jie daug atmena, o pasakyti negali. Vida Marija Kuzminkaitė-Rutkovienė baigia šiais žodžiais: „Senieji Paįstrio krašto žmonės gal dar prisimena tvarkingus, darbščius ūkininkus Kuzminskus ir Jukenevičius. Jų šeimos nariai labai prašo atsiliepti ką nors prisimenančius ir galinčius papasakoti apie Antašavos vienkiemyje gyvenusiais Kuzminskų ir Juknevičių šeimas“.

Šių eilučių autorei teko rašyti prisiminimus apie 2015 metais amžinybėn iškeliavusį jutiškietį Liną Brazdžionį. L. Brazdžioniui pernai ėjo devyniasdešimt tretieji. Su gilia pagarba tariau: „Prieš metus netekome doro žmogaus, kūrėjo, daug gyvenime mačiusio ir iškentėjusio. Labai mylėjusio tėviškę, šeimą, žmones. Liko šviesus atminimas, kasmet Jutiškiuose pražystantis sodas, bet jau be visada laukiančio Lino.“

Paįstrio Garbės knygoje pasirašo kraštietė Stasė Mikeliūnienė

Yra straipsniai skirti jubiliejams. Straipsnyje „Eteris prakalbo lietuviškai” Stasė Mikeliūienė rašo: „Švenčiant Lietuvos radijo istorijos 90-metį malonu priminti ir prisiminti Kauno radijo stoties įkūrėjo, radijo inžinieriaus, profesoriaus Alfonso Jurskio.“ Staselė rašo ir apie trumpą, bet prasmingą Vinco Jonuškos gyvenimo kelią: „Vincas Jonuška – veikli, kūrybinga asmenybė. (1895-1926)“.

Džiugu, kad laikraštyje yra pateikti aštuonių gimnazistų  prozos kūrinių. Paskutiniame puslapyje yra įvardyta Paįstrio kultūrinio gyvenimo kronika. Laikraščio vyr redaktorė Stasė Mikeliūnienė. Panaudotos Arentos Matuzevičiūtės, Onos Striškiens fotografijos.

Kraštiečių šventės vakare „Paįstrio krašto šviesuolio“ diplomas ir statulėlė įteikti kraštotyrininkui, tautodailininkui, krašto istorinės atminties puoselėtojui Bronislavui Mažyliui. Praėjusiais metais už ilgametį triūsą Bronislovas buvo apdovanotas ir G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“. Uždedant ąžuolo lapų vainikus buvo pasveikintos šventėje dalyvavusios Onos. Pasirodė Paįstrio KC meno mėgėjų kolektyvai.

"Paįstrio krašto šviesuolio" statulėlė, padėka ir gėlės įteiktos Bronislovui Mažyliui (centre)

Sekmadienį vyko Šv. Onos atlaidai Paįstrio Švč. M. Marijos globos bažnyčioje. Buvo graži procesija, kuri su giesmėmis ėjo apie bažnyčią.

 

Onos Striškienės foto

Atgal