VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

05 15. Dėl svarbių Vilniaus objektų priežiūros

Kiekvienos valstybės sostinė didžiuojasi savo aikštėmis ir skverais, kuriuose pastatyti jos istoriją primenantys paminklai. Lietuvos valstybė, minėdama savo gyvavimo tūkstantmetį, 2009 m. pastatė paminklą Lietuvos pirmajam ir vieninteliam karaliui Mindaugui. 1990 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba–Atkuriamasis Seimas liepos 6 d. (Mindaugo karūnavimo dieną) paskelbė Valstybės švente. Kaip iš tikrųjų gerbiame karalių Mindaugą, kurio vardu pavadinome tiltą per Nerį ir šalia Lietuvos nacionalinio muziejaus pastatėme jam paminklą? Paminklas karaliui Mindaugui virto čiuožykla vaikams.

Lietuvos himno autoriui dr. Vincui Kudirkai šalia Lietuvos Vyriausybės rūmų 2009 m. pastatytas paminklas ir aikštė dar 2007 m. pavadinta Vinco Kudirkos vardu. Kaip šiomis dienomis atrodo ši garbingam žmogui skirta aikštė, pro kurią einame į Vyriausybės rūmus? Ji netvarkinga, paminklas dulkėtas, baseinėlis aplink paminklą pilnas šiukšlių. Negana to, paminklas paverstas suaugusių žmonių sėdėjimo ir vaikų žaidimo aikštele. Aikštėje gana daug suolelių suaugusiems atsisėsti, tačiau vaikams žaidimo aikštelės trūksta.

Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankryžoje esančiame skvere 2010 m. pastatytas paminklas disidentui, Lietuvos Helsinkio grupės nariui, nužudytam 1981 m. lapkričio 24 d., kunigui Broniui Laurinavičiui. Kunigas Bronius Laurinavičius 1998 m. prezidento Valdo Adamkaus už narsą, pasiaukojimą ir ištvermę kovojant dėl Tautos laisvės bei ginant žmogaus teises okupuotoje Lietuvoje buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus 2–ojo laipsnio ordinu, 2000 m. įrašytas į Katalikų Bažnyčios pasaulio kankinių sąrašą. Skveras sutvarkytas, čia pasodinta medžių, pastatyta suolelių, šalia esanti transporto stotelė pavadinta kunigo Broniaus Laurinavičiaus vardu (deja, žodis „kunigas“ jau išnyko). Neaišku dėl kokių priežasčių transporto stotelėje buvo įrengtas viešasis tualetas. Broniaus Laurinavičiaus skveras taip pat paverstas viešuoju tualetu balandžiams (įtariama, kad jie piktybiškai  čia šeriami) ir tai kelia pavojų žmonių sveikatai. Panašus vaizdas  Kalvarijų gatvės Žaliojo tilto transporto stotelėje. Balandžiai šeriami, tad vietovė taip pat užteršta  jų išmatomis. 

Prašome Vilniaus merą Remigijų Šimašių pasirūpinti aikščių ir skverų priežiūra, įrengti vaikams žaidimo aikšteles ir padėti ugdyti jaunimo patriotiškumo jausmus. Primename, kad Vilniaus miesto savivaldybėje dirba 990 žmonių.

Prašome gerbiamą Ministrą Pirmininką atkreipti dėmesį į Vilniaus institucijų veiklą prižiūrint visuomenės lankomus objektus, ypatingą dėmesį skirti Vinco Kudirkos aikštei, kadangi joje lankosi daugybė svečių, Lietuvos ir užsienio delegacijų, o liepos 6 d. GIEDAMAS LIETUVOS HIMNAS.. 

Tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius, Atsakingasis sekretorius Algimantas Budriūnas, Tarybos narė Lidija Veličkaitė.

 

Atgal