VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

03 01. Ačiū pedagogams

Genovaitė Žukauskaitė

Kėdainių raj. Aukštųjų Kaplių kaimo gyventoja

Gerai prisimenu tarybinius laikus. Kovoti už teisingumą buvo nė kiekne lengviau, negu dabar. Dirbau mokytoja, nes buvau baigusi Vilniaus Valstybinį pedagoginį institutą ir įgijusi lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos specialybę. Atrodo dirbau neblogai, nes į pamokas atvažiuodavo kitų mokyklų lituanistai pasimokyti, kaip literatūrą pažinti kūrybos ir gilaus mąstymo procese.Teko pedagoginio darbo atsisakyti, nes teisingumo ieškojimas nepatiko rajono kompartijos pirmajam sekretoriui.

Jau seniai pensijinio amžiaus problemomis gyvenu. Tačiau šviesmečiųgyvenimas ir dabar rūpi. Tarybiniais laikais mokytojų atlyginimai buvo nedideli, bet tada aš galėjau sukaupti visą nuosavą biblioteką. O dabar?..Bandau palyginti kitų Europos Sąjungos valstybių mokytojų atlyginimus su Lietuvos. Atrodo, ir šioje srityje mūsų švietimiečiai paskutinėje vietoje-6.954 eurai per metus gaunamas vidutinis atlyginimas už nelengvą patį svarbiausią darbą-žmogaus ugdymą. Net rumunų pedagogai gauna daugiau-8.297 eurus. Lenkai-10.054 eurus, estai -10.566 eurus. Ką jau kalbėti apie Europos Sąjungos senbuves?

Mūsų kaimyninėje Vokietijoje kasmetis pedagogo atlyginimas 69.013eurų.Austrijoje-69.958, Olandijoje-71.305 eurai (žinios surinktos iš spaudos). Mus valdantieji sugebėjo sau atlyginimus ne tik susigrąžinti į prieškriziniame laikotarpyje gautus, bet ir pasikelti.

Mokytojai-patys svarbiausi inteligentai visoje švietimo ir kultūrossistemoje,-liko užribyje. Uždarinėdami mokyklas, ypač kaimo, jūs, ponai, sugebėjote ir toliau skriausti svarbiausius socialinės klasės darbuotojus. O kai šie net su tėvų ir savo auklėtinių pritarimu pakilo į streiką prieš tokią neteisybę, jūs apkaltinote juos ryšiais su Rusija. Kaip labai panašu į kompartijos sekretoriaus veiksmus, nukreiptus prieš teisingumo siekėjus anais tarybiniais laikais. Būtų gerai, kad jūs pasimokytumėte, ponai, ne tik iš vakarų pasaulio, bet ir iš Rusijos kai kurių vertybių švietimo sistemoje. Rusijoje juk mokyklos neuždarinėjamos, o kuriamos naujos. Rusija juk ne ta, kuri buvo prieš 25-erius metus, kaip ir ne ta Lietuva. Jau neveikia iš jūsų ponai, skleidžiama eurofobija.

Žmonės pradeda galvoti, kaip apsigintinuo jūsų neprotingo valdymo. Reikia tik džiaugtis, kad Lietuvoje atsirado socialinė grupė, kuri pakilo į kovą už teisingumą. Norisi palinkėti pedagogų profsąjungų vadovams sėkmės toje kovoje. Ačiū jums už drąsą ir ryžtą nelengvame kelyje. Jei profesinės sąjungos būtų įkurtos visose mokyklose, žinoma, streikuojančių pedagogų būtų dar daugiau. Dabar dar nemažai tokių mokyklų, kurių vadovai pasidarę diktatoriais ir baimė kursto žmones netekti darbo, jei kas nors iš vietinių imtųsi profsąjungų kūrimo tuose kolektyvuose. O tas nuolatinis drąsesnių žmonių kaltinimas ryšiais su Rusija turėtų pasibaigti, kai į valdžią ateis žmonės ne vien turtuoliams pataikaujantys, o galvojantys apie dvasinių vertybių ugdymą savoje valstybėje.

Atgal