VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

02 22. Nauja panacėja – emocinis intelektas?!..

arba SOS – gelbėkim vaikus, kol dar nevėlu!

Aleksandras Kavoliūnas

EQ reklama skelbia: ,,Po šių mokymų tu: įgysi visiškai kitą suvokimą apie žmogų ir jo galimybes. Tai tau padės žymiai aiškiau orientuotis gyvenime, suvokti save ir vidinį pasaulį, savo norus ir savo stipriąsias puses bei įgysi dar daugiau pasitikėjimo savo jėgomis (ne Dievu).

– Išlavinsi tokias vidines savybes, kaip vidinę ramybę, sąmoningumą, emocinę ir dvasinę jėgą (kokiu tikslu). Dėl to tapsi žymiai atsparesnis stresams, daug lengviau pereisi sudėtingus gyvenimo etapus, turėsi ženkliai daugiau energijos veikti ir tiesiog galėsi mėgautis ir džiaugtis savo gyvenimu! Kitaip – tapsi be galo laimingas.

– Išmoksi valdyti savo psichologiją, formuoti harmoningas būsenas, atskleisi savo kūrybinį potencialą. Suformuosi ir turėsi aiškų suvokimą apie tokią vidinę konfigūraciją, kurioje tu galėsi maksimaliai realizuoti savo sugebėjimus ir norus!

Stop!!! Bet juk tai yra ne kas kita, o saviįtaigos naujas variantas – turinys tas pats, tik įvilktas į kitokią formą. Visa tai jau buvo: Francas Mesmeris tai įdiegė į mediciną per hipnozę. Dar siūlomos ,,Kelionės po pakitusias sąmonės būsenas“?! O tai, brangieji, jau transcendentinės meditacijos technikos! Didelis noras greit ir neskausmingai kompensuoti sielos skausmą arba paversti vienas būsenas į kitas gali nuvesti į priklausomybę nuo įvairių sielos norų. O siekiant dirbtinai, ne Dievo žodžiu, nuskausminti, dažnai griebiamasi stiprių, greitai veikiančių trankvilizatorių, kurie yra tiesiausias kelias į narkotikų pasaulį. Esu skaitęs atsivertusio į Kristų induso R. R. Maharadžos knygą ,,Vieno guru mirtis“. Štai ką jis rašo apie narkotikus: ,,Rimtai susimąsčiau ir pradėjau melstis dėl to, kad tiek daug narkomanų, nors anaiptol ne visi, išgyvena tą patį kaip ir jogai – tik pirmieji vartodami narkotikus, o antrieji per rytietišką meditaciją. Sužinojau, kad narkotikai sukelia panašią kaip ir meditacija sąmonės būseną, sudarydami galimybę demonams (piktosioms dvasioms) manipuliuoti neuronais smegenyse ir sukelti tariamai tikrus išgyvenimus, kurie tačiau yra ne kas kitas, tik apgaulinga, veikianti sielą gudrybė“.

Taigi, nejaugi nėra kas suvoktų, kad tai tos pačios Kašpirovskio, tik naujoviškai suformuluotos – hipnozės formos, tik rūbai nauji!

Laimė dėl laimės..?! Reiktų susirūpinti, ar tu išgelbėtas..?! Ir jei taip, tada džiaugtis, kad esi išgelbėtas. Dėl to ir verta būti laimingam: kad Dievas myli mus, kad iš meilės Jo Sūnus išpirko mus (tave ir mane) žmoniją iš amžinos pražūties. Maža?! Štai dėl ko tikrai verta džiaugtis ir būti laimingam – tu išgelbėtas, o ne kvailai šypsotis be priežasties: jei būsi geras, tai į baseiną, į kurį ilgą laiką šokinėjot, įpilsim vandens. ,,Bet jūs džiaukitėsne tuo, kad dvasios jums pavaldžios; džiaukitės, kad jūsų vardai įrašyti danguje“ (Luko 10, 20).

Gaunasi begalinis knaisiojimasis po sielos labirintus, lyg po kukurūzų lauką. Tie nėra žaidimai, kurie nėra nekalti, kaip atrodo daugeliui. Čia mes susiduriame su nauja apgaulės forma, kuriančia naujadarus, t. y. žodžius, kurie iš pažiūros moksliški, bet absoliučiai beprotiški...

O svarbiausia, kad žmogus yra dvasinė būtybė – net neužsimenama!

***

Tikrasis dvasingumas būtent ir yra tam tikrų emocijų suvaldymas. O kaip yra Emociniam intelekte?! Nors jo tikslas yra suvaldyti tas emocijas, bet būtent čia žmogus ir yra pajungiamas nuolatiniam savo jausmų analizavimui, t. y. niekada nesibaigiančiai jausmų analizei bei konstravimui, bandant nuolatos gyventi įvairiose savo susikurtose būsenose.

Brangieji, tai yra miražas – gyvenu savo pasaulėlyje ir apart savo EMOCIJŲ daugiau nieko nematau. Taip niekada ir neišlipdamas iš tų emocijų laivelio.

Jau pats pavadinimas šokiruoja – ,,Emocinis intelektas“?! Kokias dar emocijas gali turėti šaltas kaip aisbergas intelektas..?! Intelektas negali būti nei jausminis, nei dvasinis! Žmogus yra dvasinė būtybė, turinti sielą, kurią sudaro jausmai, valia: ,,Pats ramybės Dievas iki galo jus tepašventina ir teišlaiko jūsų dvasią, sielą ir kūną nepeiktiną mūsų Viešpaties Jėzaus atėjimui“ (1 Tesalonikiečiams 5, 23). Pavyzdžiui, su tokiais jausmais, kaip gailestingumas, draugystė, meilė ir t. t. intelektas nėra susijęs, nes jam jausmai nepriklauso, jis – bejausmis mechanizmas. Todėl jau pats pavadinimas „Emocinis intelektas“ yra didžiausia nesąmonė.

Emocinis intelektas yra labai subtilus žmogaus sielų priešo ,,išradimas“ – judėjimas, nukreiptas tam, kad suvedžioti kuo daugiau sielų ir nukreipti jas kuo toliau nuo Dievo Kristaus su tikslu nuvesti jas į amžinąją pražūtį. Tai grynai okultinis–ezoterinis judėjimas!

,,Emocinio intelekto lavinimo kurso kaina: 2002,68 Lt. /580 Eurų. Studentams taikomos nuolaidos“. Tad sveiki atvykę į Buratino bei katino Bazilijaus ir lapės Alisos finansinį marketingą!

***

,,Man atrodo, kad raganų, būrėjų, astrologų, egzorcistų saulelė leidžiasi… – rašo vienas mąstantis Lietuvos pilietis. – Dabar – apsukriųjų edukologų, psichologų laikai. Tai, ką pateikia raganos, būrėjai, astrologai, egzorcistai, žmonės jau perprato, todėl dabar sparčiai veisiasi tie, kurie, vydami virves, kuria „mokslą“. Žmonės supranta – mokslo neliesk! Disertaciją apsigynei? Ne! O jie apsigynė! Todėl jie jau yra visai kitos kastos, aukštesnės“.

Vienu požymiu edukologai ir psichologijos mokslininkai (ne praktikai) yra panašūs į raganas, būrėjas (būrėjus), astrologes (astrologus), egzorcistus: jie yra dviejų tipų. Pirmasis tipas – užuojautos verti žmonės, kurie patys tiki tuo, ką kalba, rašo. Jiems gali padėti tik dori, išprusę, ryžtingi mokslo žmonės. Arba medikai… Antrasis tipas – gudrūs sukčiai, kurie tą „mokslą“ kuria tik savo materialinei gerovei, pozicijai visuomenei. Kai kurie iš jų siauresniame ratelyje patys šaiposi iš savo „mokslų“. Toks buvo vienas VDU habilituotas daktaras... Dabar jau amžiną jam atilsį…

Labiausiai neramina tai, kad netrukus mokyklose bus mokoma ne matematikos, lietuvių kalbos, o emocinio intelekto. Ruošiami vadovėliai, rengiami specialistai… O tai, brangieji, yra rimčiau, nei imigrantų antplūdis... Daug rimčiau! Kodėl..?! Todėl, kad visi šių pogrindinių diplomų, išduotų po nežinia kokiomis grindimis, turėtojai, viliodami žmones nuo Kristaus meilės mokslo, padarė ir daro visuomenei daugiau žalos negu visi karai kartu sudėjus. Taip daugeliui durys į išsigelbėjimą buvo ir tebėra uždarytos…

***

Baltas paukštis– pratimas lavinantis kontroliuojamą vaizduotę ir subjektyvaus pasaulio valdymo (kuris perauga į norą valdyti objektyvų, kitaip sakant, kitų žmonių vidinį pasaulį) įgūdžius. Šis pratimas apjungia žmogaus protą, kūną ir sielą į darnią visumą, ko pasekoje, tu galėsi žymiai lengviau pasinerti į ,,srauto“ būseną.

Ugninė gėlė– tai viena efektyviausių technikų, įgalinanti keisti savo emocinį nusiteikimą! Šio pratimo pagalba jūs sąmoningai išmoksite keisti savo būsenas ir nusiteikimą konkrečiai veiklai, kiekvienoje gyvenimo sferoje, su tikslu, jog jūsų nusiteikimas atitiktų veiklą, kurią jūs darote. Šitos energijos, kuri tavyje prisikaupia, šaltinis – neįvardintas. Kaip tai vyksta

***

Emocinis intelektas?! Kokias dar emocijas gali turėti šaltas kaip aisbergas intelektas..?! Intelektas negali būti nei jausminis, nei dvasinis! Žmogus yra dvasinė būtybė, turinti sielą, kurią sudaro jausmai ir valia: ,,Pats ramybės Dievas iki galo jus tepašventina ir teišlaiko jūsų dvasią, sielą ir kūną nepeiktiną mūsų Viešpaties Jėzaus atėjimui“ (1 Tesalonikiečiams 5, 23).

Protą galima valdyti, o kad tai vyksta, įrodo neseni EMO pavyzdžiai. Siela gali įsakinėti protui ir jį valdyti. Protas taip pat gali įsakinėti sielai ir ją nukreipti įvairioms būsenom bei pasirinkimams. Bet jei žmogaus dvasia atgimusi, ji ima valdžią virš įvairių vėjų blaškomos sielos nukreipdama ją norima linkme. Dar vienas bet: žmogaus dvasia turi būti atgimusi iš naujo (Jono 3, 7), kad galėtų sielai vadovauti, jog ji nepridarytų neleistinų dalykų: žudyti, paleistuvauti, ištvirkauti, girtauti ir t. t. Čia tiktų krikščioniškas žmogaus apibrėžimas: žmogus yra asmenybė, turinti gyvą ir aktyvią dvasią, kuria jis jaučia kitus žmones ir rūpinasi kitais labiau nei savo gyvybe ar interesais“ – rašo Džonas ir Polė Sandfordai, krikščioniškų šeimų konsultantai.

***

Tikrasis dvasingumas būtent ir yra daugelio (tam tikrų) emocijų suvaldymas. O kaip yra Emociniam intelekte?! Nors jo tikslas yra valdyti, o paskui perduoti kitiems tas emocijas, bet būtent čia žmogus ir yra pajungiamas nuolatiniam, beveik niekada nesibaigiančiam jausmų analizavimui, konstravimui, bandant nuolatos gyventi įvairiose savo susikurtose būsenose. Brangieji, tai yra miražas – gyvenu savo pasaulėlyje ir apart savo EMOCIJŲ daugiau nieko nematau. taip niekada ir neišlipdamas iš tų emocijų laivelio.

Taigi emocinis intelektas – egocentrinis, nukreiptas į save. O krikščioniškas žmogaus apibrėžimas tvirtina, kad: žmogus yra asmenybė, turinti gyvą ir aktyvią dvasią, kuria jis jaučia kitus žmones ir rūpinasi kitais labiau nei savo gyvybe ar interesais“ – rašo Džonas ir Polė Sandfordai, krikščioniškų šeimų konsultantai.

Neretai ir kitų asmenų jausminei analizei bei jausminiams žaidimams. Be to, Emocijos yra vien tik sielos prerogatyva, o dvasia turi kitų siekių, žymiai svarbesnių žmogaus kaip dvasinės asmenybės, augimui bei vystymuisi Dieve.

Emocinis intelektas?! Kokias dar emocijas gali turėti šaltas kaip aisbergas intelektas..?! Intelektas negali būti nei jausminis, nei dvasinis! Žmogus yra dvasinė būtybė, turinti sielą, kurią sudaro jausmai ir valia: ,,Pats ramybės Dievas iki galo jus tepašventina ir teišlaiko jūsų dvasią, sielą ir kūną nepeiktiną mūsų Viešpaties Jėzaus atėjimui“ (1 Tesalonikiečiams 5, 23).

Iš tiesų, kad ,,apkerėtoji Lietuva... ,,Įdomu, kad net amerikiečių „mokytojų“ Carlos Castaneda (modifikuoto šamanizmo atstovas ir turbūt pirmojo tikrai masinio JAV ezoterinio sąjūdžio pradininkas) ir Bernard'as Perona (ekologas, filosofas ir energetinės meditacijos propaguotojas, dar žinomas kaip Drunvalo Melchizedekas) įtaka Harmoningos asmenybės institutą pasiekia per Rusiją. Bent tokį įspūdį sudaro viešai prieinami duomenys. Štai bioenergetikė Svetlana Smertjeva vienu metu Lietuvoje buvo net visai neblogai žinoma. Turbūt labiausiai ją išgarsino režisierius Vytautas V.Landsbergis, kuris šią ,,ypatingų galių" esą turinčią moterį nufilmavo savo dokumentiniame filme „Dabar ir mūsų mirties valandą“. Tuomet pasklido gandai, kad S. Smertjevą lanko ir Vytautas Landsbergis vyresnysis...“

Tai štai iš kur šis dvasinis užkratas pasiekia Lietuvą - dabar jau iš Anykščių. Buvo Lena, dabar jau atsirado kita - Svetlana...

O tai, kad šių laikų, t. y. Naujojo Testamento laikų „raupsai“ yra įvairi dvasinė makulatūra: laikraščiai su horoskopais ir būrimo technika, sapnininkai, pornografinė literatūra, įvairios Rytų religijų bei filosofijų knygos - gudriai nutylima... Kai kurie pseudo intelektualai itin pamėgo Kastanedos knygas (ryškesnį už šį okultinės pakraipos asmenį kažin ar yra pagimdęs pasaulis), ir šis žmogus – vienas mėgstamiausių indų, kurį naudojo piktasis! Tik, ačiū Dievui, dabar jau sudužęs... Tad ar ruošiamės tapti šamanine respublika, kurios vadovams patarimus dalins šiuolaikiniai raganiai ir raganos bei būrėjai iš kavos tirščių bei kačių ekskrementų..?!

Atgal