VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

01 19. TS-LKD taryba patvirtino kovos su alkoholizmo epidemija priemonių planą

Šeštadienį Vilniuje Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) taryba bendru sutarimu patvirtino priemonių, skirtų kovai su alkoholizmo epidemijos priežastimis bei pasekmėmis, priemonių planą, išdėstytą TS-LKD Saugios socialinės aplinkos strategijoje.
Joje pabrėžiama, kad nuolat alkoholį vartojantiems asmenims, iki kol jie nepradės gydytis, turi būti sustabdomas piniginių socialinių išmokų mokėjimas, jas pakeičiant socialinės paramos teikimo paslaugomis (maitinimo, drabužių įgijimo ir t. t.). Tokie asmenys turi būti stebimi ir skatinami keistis, siūlomas gydymasis nuo alkoholio priklausomybės, siejant gydymąsi nuo alkoholinės psichozės ar lėtinio alkoholizmo su tolesniu socialinių išmokų mokėjimu.
Dokumente taip pat pažymima, kad socialines išmokas vaikams reikėtų pakeisti talonų už maistą išdavimu.
Strategijoje taip pat pabrėžiamas vietos bendruomenės vaidmuo: "Vietos seniūnai kartu su vietos bendruomenės lyderiais bei policijos atstovais turėtų įgauti žymiai didesnes teises ir atsakomybes padėti su alkoholizmo psichoze ar lėtiniu alkoholizmu sergantiesiems: rūpintis jų priverstiniu gydymu, reguliaria jų elgsenos stebėsena, medicinine patikra, stebėti jų šeimos ir vaikų būklę. Ši pagalba galėtų būti teikiama pasitelkiant ir specialius socialinius darbuotojus, skirtus ne rizikos šeimoms, o visai bendruomenei. Tokie socialiniai darbuotojai galėtų pirmiausiai padėti identifikuoti rizikos faktorius tarp bendruomenės narių".
Be to, dokumentu siūloma didinti socialinių darbuotojų atlyginimus: "Kadangi darbas su rizikos šeimomis, tarp kurių yra nuo alkoholio priklausomų asmenų, yra pavojingas, turi būti didinami socialinių darbuotojų atlyginimai, ir jie skatinami už gerai atliekamą darbą, taikomus naujus metodus, kurie padeda šeimoms".
Strategijoje taip pat pažymima, kad alkoholio prieinamumą mažinti reikėtų leidžiant stipriais alkoholiniais gėrimais prekiauti tik specializuotose parduotuvėse, uždraudžiant prekiauti degalinėse ir trumpinant prekybos alkoholiu laiką.
Galutinę dokumento redakciją parengs 2016 m. Seimo rinkimų programos rengimo grupė.

Atgal