VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11 17. Su 90-uoju jubiliejumi pasveikintas Juozas Makarauskas

Ona Striškienė, Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ narė

Lapkričio 11 d. Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ nariai su devyniasdešimtuoju gimtadieniu sveikino Juozą Makarauską, gyvenantį Kašiaburio k., Paįstrio sen., Panevėžio r.

Jis visą laiką dirbo miškininku. Teko ir šaltį, ir karštį, ir tolimą keliavimą kasdien pėsčiomis, dviračiu, su arkliuku įveikti. Visą gyvenimą jis begaliniai mylėjo žmones, mišką, gyvulius, ypač arklius. Jaunystėje, iki karo dirbo tėvų ūkyje, 1944 metais buvo paimtas į kariuomenę. Teko kautis pirmose linijose, nueiti iki Vokietijos, sulaukti karo baigties ir grįžti atgalios pėsčiomis per Čekiją, Lenkiją, Ukrainą. Namo grįžo tik 1950 metais, laimei, sveikas, nesužeistas.

Jubiliatą Juozą Makarauską sveikina Paįstrio kraštiečių klubo "Ąžuolas" prezidentas Petras Nevulis ir giminaitė Stasė Mikeliūnienė. Onos Striškienės foto

Ir dabar Juozas Makarauskas  aukštas, lieknas, tiesus, mus pasitiko kostiumu pasirėdęs. Nežinodamas amžiaus nė neįtartum, kad jam jau 90 metų. Atvykusįjį visada pasitinka Juozo Makarausko šypsnys, koks nors juokelis, dažnai įslystantys pro jo lūpas. Tokį jį prisimenu jau penkiasdešimt metų. Gyvena jis dabar rūpestingai prižiūrimas marčios Aušrytės ir jaunėlio sūnaus Eugenijaus. Čia kartu augusios abi anūkės Eglė ir Miglė jau dirba ir mokosi Vilniuje.

Jubiliatas Juozas Makarauskas su sūnumi Eugenijumi (kairėje) ir kraštiečiais

J. Makarauskui jubiliejinę juostą užrišo Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidentas Petras Nevulis, įteikė gėlių puokštę, dovanėlę. Dovanodama labai gražų savo pieštą paveikslą daug gražių palinkėjimų jubiliatui išsakė giminaitė Stasė Mikeliūnienė.

Besisvečiuojant su Juozu kalbėjomės apie nusekusį Įstrą, ravimus daržus, auginamus gyvulius, buvusius kaimo gyventojus. Išaugintus keturis vaikus, šešis anūkus ir du proanūkius. Paklausiau jojo: „Kaip per gražų amželį išlaikėte gerą sveikatą?“. Jis tik pradėjo juoktis ir parekomendavo nemiegoti, judėti. Vasarą jis triūsia darže, žiemą veja virves, kad pirštai lankstūs būtų ir nuobodulys nepristotų. Paprašytas atnešė parodyti pundą virvių, jos taip dailiai suvytos, kaip mergelių kaselės.

Juozas Makarauskas moka puikiai suvyti virves

Kieme apžiūrėjome jųjų pirtelę, gražiai tvarkomą sodybą. Smagu, kad per gyvenimą daug patarnavęs aplinkiniams pats J. Makarauskas  gyvena apsuptas artimųjų meilės ir pagarbos. Giminaitė Staselė prisimena, jog gera buvo čia visada, kai pasidžiaugti, pasiguosti, ar tiesiog pasibūti sulėkdavo Kašiaburio ir gretimo Patrauskynės kaimo jaunimas.

Atgal