VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

11 17. TNS LT: laisvomis lėšomis disponuoja du trečdaliai šalies gyventojų

Padengus būtinąsias išlaidas, kurias sudaro lėšos maistui, transportui, komunaliniams ir kitiems mokesčiams, laisvų pinigų lieka beveik dviem trečdaliams (65 proc.) Lietuvos gyventojų. Palyginimui, prieš dvejus metus tokių lėšų teigė turį 57 proc. lietuvių. Tai paaiškėjo rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovei TNS LT atlikus pirkimo ir vartojimo įpročių tyrimą „TNS Atlas"".

„Laisvomis lėšomis disponuojančių šalies gyventojų kasmet daugėja, vis daugiau jų gali skirti tam tikrą savo pajamų dalį įvairiems pirkiniams bei paslaugoms ir tokiu būdu prisidėti prie spartesnio šalies ekonomikos augimo", - sako TNS LT Media departamento projektų vadovė Justina Tauginienė.

Tyrimo duomenimis, daugiausiai laisvų lėšų lietuviai, kaip ir anksčiau, skiria namo ar buto remontui ir baldams - šioms buities reikmėms laisvus pinigus teigė skirią ar taupą beveik pusė (46 proc.) tyrimo dalyvių. Taip pat didelė dalis šalies gyventojų (39 proc.) laisvas lėšas skiria drabužiams įsigyti. Kiek mažiau nei trečdalis (30 proc.) gyventojų savo laisvus pinigus leidžia ir taupo kelionėms atostogų metu. Tiesa, pastaroji dalis žymiai mažesnė tarp kaimo gyventojų, kur ji siekia tik 13 proc.

Gyvenvietėse, turinčiose mažiau nei 2 tūkstančių gyventojų, daug populiaresnės išlaidos įvairiems laisvalaikio užsiėmimams (19 proc.), automobilio įsigijimui (19 proc.), ilgalaikio naudojimo buities įrenginiams (18 proc.) bei indams ir virtuvės įrangai (17 proc.).

Tyrimas parodė, kad vyrai daugiau nei moterys Lietuvoje savo laisvus pinigus skiria automobilio (27 proc.) ir buitinės elektronikos įsigijimui (18 proc.). Tuo metu dailiosios lyties atstovės išsiskiria išlaidomis drabužiams (44 proc.), knygoms ir spaudai (18 proc.), grožio procedūroms (16 proc.), šventiniams pietums ir vakarienėms (12 proc.).

Atgal